Gotowanie w szybkowarze - instrukcja, przepisy. Czas gotowania w szybkowarze 

Fot. atiatiati / Getty Images

Szybkowar jest urządzeniem o nieskomplikowanej budowie, co sprawia, że jest prosty w użytkowaniu. Gotowanie w szybkowarze pozwala uzyskać aromatyczne potrawy, np. golonki, mięsa drobiowe oraz różne zupy, takie jak tradycyjny rosół czy jarzynowa. 

Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i pozwala zaoszczędzić czas oraz energię. Urządzenie to można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw mięsnych, a także zup i warzyw. Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno otworzyć pokrywy szybkowaru.

Gotowanie w szybkowarze - podstawowe zasady

Szybkowar swoim wyglądem przypomina gruby i ciężki garnek wyposażony w pokrywę pozwalającą na szczelne zamknięcie urządzenia. Urządzenie to służy do gotowania pod wysokim ciśnieniem. W trakcie gotowania w szybkowarze dochodzi do wzrostu ciśnienia, a to z kolei skutkuje wzrostem temperatury wrzenia wody umożliwiając skrócenie czasu gotowania. Przygotowanie potraw w szybkowarze jest bardzo proste. Przed skorzystaniem z tego urządzenia należy szczegółowo zapoznać się z instrukcją obsługi. Na rynku dostępne są rozmaite szybkowary różniące się między sobą konstrukcją oraz systemem otwierania i zamykania.

Urządzenia nie powinno otwierać się na siłę. W przypadku trudności należy upewnić się, czy po użyciu szybkowaru została włączona dekompresja uwalniająca ciśnienie. Ważną rolę odgrywa jakość i dbanie o uszczelkę, którą powinno się wymieniać raz w roku. Po każdym użyciu szybkowaru wskazane jest umycie i osuszenie uszczelki. Urządzenia nie należy wykorzystywać do przechowywania żywności, m.in. ze względu na ryzyko korozji. Po ugotowaniu potrawy i ostudzeniu szybkowaru zaleca się go dokładnie umyć. Pokrywy nie powinno się umieszczać w zmywarce, gdyż mogą powstać uszkodzenia niepodlegające reklamacji. W szybkowarze nie jest wskazane gotowanie potraw na bazie mleka, gdyż produkt ten szybko uzyskuje temperaturę wrzenia, a ponadto często doprowadza do przypalania garnka.

W żywności niebezpieczna może być... pleśń. Czy pieczenie lub gotowanie może ją zwalczyć? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu składników w szczelnie zamkniętej przestrzeni, a następnie poddaniu ich działaniu wysokiemu ciśnieniu i temperatury. Po zakończeniu gotowania przeprowadza się dekompresję pozwalającą na pozbycie się nagromadzonego ciśnienia. Pierwszym krokiem przygotowania potraw w szybkowarze jest włożenie potrzebnych składników do wnętrza garnka i zalaniu ich wodą - maksymalnie do ⅔ objętości garnka. Następnie szybkowar ustawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda zaczyna parować, natomiast brak możliwości ujścia pary skutkuje podniesieniem ciśnienia do pożądanej wartości. W przypadku, gdy ciśnienie w szybkowarze przekroczy wskazaną wartość zawór bezpieczeństwa, w który wyposażone jest urządzenie wypuszcza nadmiar pary, co sygnalizuje gwizdem. Zaletą korzystania szybkowaru jest skrócenie czasu gotowania, oszczędność energii, a także wody. Gotowanie w szybkowarze pozwala na zachowanie więcej wartości odżywczych potraw w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Do wad szybkowaru zalicza się brak możliwości otworzenia pokrywy urządzenia w trakcie gotowania. Wszystkie składniki, w tym również potrawy, należy umieścić w garnku na początku przed rozpoczęciem gotowania.

Co można gotować w szybkowarze? Czas gotowania potraw

Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Urządzenie to służy m.in. do gotowania gulaszów, golonki, cielęciny, kurczaka, indyka, dziczyzny oraz ryb. Doskonale sprawdza się do przyrządzania zup, m.in.: rosołu, zupy jarzynowej, ziemniaczanej. W szybkowarze ugotuje się również grzyby, knedle, makaron, ryż, kasze. Urządzenie może być wykorzystane do gotowania rozmaitych warzyw, takich jak: marchew, groszek, warzywa strączkowe, seler, szpinak, ziemniaki, kalafior, kalarepa, kapusta, buraki. Czas gotowania w szybkowarze jest zależny od rodzaju składnika.

Potrawa Czas gotowania w szybkowarze 
pierś/udko z kurczaka  10-15 minut
golonka 30 minut
kasze 25 minut
ryż 10 minut
kluski 7 minut
ryby 8 minut
rosół 35 minut
fasolka szparagowa 5 minut
szpinak 3 minuty
kapusta 8 minut
ziemniaki 8 minut
ziemniaki w mundurkach  10 minut
buraki czerwone 25 minut
marchew 4-6 minut

Tabelka przedstawia średni czas gotowania różnych produktów w szybkowarze. 

Rosół z szybkowaru - jak zrobić?

Składniki:

  • 800 g mięsa drobiowego (np. udko z kurczaka),
  • 200 g wołowiny z kością,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 2 pietruszki (korzeń i liście),
  • 2-3 marchewki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: liść laurowy, łodyżki lubczyku, 5 kulek czarnego pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso starannie umyj i osusz. Włóż do szybkowaru.
  2. Cebulę obierz. Łupiny umieść w szybkowarze, a środek warzywa opal w piekarniku.
  3. Pozostałe warzywa umyj, nie obieraj. Wszystkie warzywa włóż do szybkowaru. Dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
  4. Zamknij pokrywę szybkowaru. Ustaw drugi poziom. Gotuj do zamknięcia się zaworu bezpieczeństwa. Następnie zredukuj moc szybkowaru do poziomu pierwszego. Kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut.
  5. Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem, aż zawór opadnie. Zdejmij pokrywę. Wyjmij z rosołu mięso i warzywa.
  6. Marchewkę pokrój w plasterki i ponownie dodaj do rosołu.
  7. Mięso oddziel od kości. Pokrój na mniejsze kawałki. Można go dodać do zupy lub wykorzystać do przygotowania innego dania, np. potrawki z kurczaka.

Golonka w szybkowarze - przepis

Składniki:

  • 4 golonki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka.

Składniki do natarcia mięsa po ugotowaniu:

  • 6 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę),
  • ½ puszki piwa do zalania golonek,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Umyte golonki włóż do szybkowaru. Dodaj umyte warzywa i przyprawy. Zalej składniki wodą. Zamknij pokrywę szybkowaru.
  2. Gotuj przez 20 minut od momentu gwizdania garnka.
  3. Po wyznaczonym czasie gotowania włącz dekompresję. Odlej płyn. Wyciągnij golonki.
  4. Po ostygnięciu golonek natnij skórkę nożem, a następnie natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem.
  5. Golonki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej piwo.
  6. Naczynie nakryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia usuń folię aluminiową, aby uzyskać przypieczoną skórkę. 
Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 05.11.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hoyna 16.12.2022r.

Serio? Kasze w szybkowarze gotujemy 25 minut? Ja w zwykłym garnku gotuję od 15 do 20 minut.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej