Gorączka Q, czyli niebezpieczna choroba bydła

Fot: ClaudioVentrella / gettyimages.com

Gorączka Q najczęściej występuje u osób mających kontakt ze zwierzętami hodowlanymi, jak rzeźnicy czy weterynarze. Gorączkę wywołuje bakteria, która może spowodować zakażenie zarówno łagodne, jak i ciężkie, zagrażające życiu.

Gorączka Q po raz pierwszy została opisana przez Holbrooka Derricka u pracowników rzeźni w Queensland w 1937 r. W tym samym roku udało się wykryć i wyizolować bakterię odpowiedzialną za tę chorobę. Rok później wysunięto hipotezę przenoszenia danej bakterii przez kleszcze. Gorączka Q należy do chorób bydła, ponieważ jej rezerwuar stanowi właśnie bydło, ale także owce, kozy, rzadziej domowe zwierzęta.

Gorączka Q – przyczyny

Przyczyną gorączki Q jest zakażenie Gram-ujemną bakterią Coxiella burnetii. Bakteria ta wnika do niektórych komórek krwi, a mianowicie do makrofagów i monocytów. W nich się namnaża i jest przez nie przenoszona do różnych tkanek. Jest to bakteria, którą stosunkowo łatwo się zarazić, ponieważ jest odporna na czynniki zewnętrze. Szczególnie odporna jest postać małokomórkowa. Drugą jest postać wielkokomórkowa, aktywna metabolicznie.

Zakażenie może mieć postać ostrą lub przejść w postać przewlekłą, w zależności od stanu układu odpornościowego organizmu. Osłabienie organizmu, stan immunosupresji, ciąża czy choroby przewlekłe sprzyjają przewlekłym zakażeniom.

Głównym rezerwuarem są kozy, owce, bydło oraz kleszcze. Wykryto jednak zakażenia u innych rodzajów zwierząt, nie tylko hodowlanych, a także ludzi. Gorączka Q jest rozpowszechniona na całym świecie. Zdrowiu zagraża już zaledwie kilka bakterii, a do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie wydzielin zwierząt, jak mleko, mocz czy kał, występujących w postaci aerozolu. Inną drogą jest oczywiście droga pokarmowa, a także bezpośredni kontakt z zakażonym materiałem (najbardziej zakaźne są łożysko i wody płodowe), kontakt z chorym czy ukąszenie przez kleszcza.

Najbardziej narażone są osoby mające zawodowy kontakt ze zwierzętami, jak rzeźnicy, weterynarze, rolnicy, mleczarze. Ryzykowne jest również zamieszkanie w pobliżu farm czy podróże na tereny endemiczne.

Objawy gorączki Q

Gorączka Q objawia się najczęściej po 2–3 tygodniach od zakażenia, chyba że dochodzi do masywnego zakażenia, wtedy można spodziewać się wcześniejszego pojawienia się objawów klinicznych. Obraz choroby bydła jest bardzo zróżnicowany. Zakażenia ostre najczęściej mają łagodny przebieg, szczególnie u dzieci. Mogą przebiegać jako grypopodobna, samoograniczająca się infekcja z wysoką gorączką, utrzymującą się nawet powyżej 10 dni. Prawidłowe leczenie gorączki pozwala skrócić czas choroby do 3 dni.

Towarzyszą jej ból głowy, światłowstręt, czasami wybroczyny na ciele i dolegliwości z przewodu pokarmowego w postaci nudności czy wymiotów. Gorączka Q może przebiegać także jako zapalenie płuc, wątroby, pęcherzyka żółciowego, opon mózgowo-rdzeniowych czy nawet mięśnia sercowego. Tak naprawdę bakteria może wywołać zapalenie w każdej tkance organizmu. Niekiedy choroba ma przewlekły obraz. Pojawiają się gorączka, bóle brzucha, nocne poty, bóle w klatce piersiowej i uogólnione osłabienie. Zakażenie przewlekłe może przebiegać również pod postacią zapalenia różnych tkanek organizmu.

Leczenie i rokowanie w gorączce Q

W zależności jak przebiega zakażenie, takie leczenie się wybiera. Już przy podejrzeniu zakażenia powinno się rozpocząć leczenie, chyba że zakażenie jest bezobjawowe, czyli podejrzenie opiera się wyłącznie na wykazaniu ekspozycji na potencjalny czynnik zakaźny.

W takim przypadku leczone są wyłącznie osoby narażone na powikłania zakażenia. Stosuje się doksycyklinę przez 3 tygodnie. Alternatywę stanowią fluorochinolony i makrolidy. W zakażeniach przewlekłych przy pojawieniu się objawów również stosuje się doksycyklinę, jednak czas terapii i dawka są uzależnione od tkanki objętej zakażeniem. Najczęściej terapia trwa kilka miesięcy. Konieczne jest również zwalczanie gorączki będącej podstawowym objawem choroby. Najczęściej w tym celu stosuje się paracetamol.

Powikłaniem nieleczonej ostrej infekcji mogą być zespół przewlekłego zmęczenia oraz bardzo poważne konsekwencje choroby, jak niewydolność oddechowa, wątroby czy krążenia, choroby naczyń. Najczęściej jednak choroba ma przebieg samoograniczający się, szczególnie jeśli człowiek ma właściwie funkcjonujący układ odpornościowy. Gorsze rokowanie mają zakażenia przewlekłe, szczególnie jeśli obejmują zakażenia wsierdzia.

Szczepienia nie są dostępne w Polsce. Dlatego też wśród metod zapobiegawczych należy skupić się na takich podstawowych procedurach, jak mycie i dezynfekcja rąk, stosowanie środków ochrony osobistej, w tym maseczek i rękawic. Szczególną ostrożność należy zachować podczas porodu bydła, ponieważ przy tej procedurze istnieje bardzo wysokie ryzyko zakażenia.

Jakie choroby przenoszą zwierzęta? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Jakimi chorobami możemy zarazić się od naszych pupili? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 29.08.2018,
Opublikowano: 29.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jagoda 29.08.2018r.

UFFF jak dobrze, że nie mam kontaktu ze zwierzętami! Na szczęście nie jadam też mięsa

Jadwiga 29.08.2018r.

Ja się chyba zgadzam z tym, że to nie jest już to samo, co kiedyś. kiedyś zwierzęta były lepiej traktowane, normalnie karmione, a i mięso lepsze.

Marca 29.08.2018r.

chyba najlepiej nie jeść mięsa w dzisiejszych czasach. raz, że zwierzęta cierpią strasznie w hodowli, dwa, że można sobie narobić problemów - nie tylko rzeźnicy czy weterynarze, ale my też. konsumenci. te wszystkie konserwanty, bawrniki, antybiotyki, które są w paszy, to nie jest dla nas obojętne!

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej