Glukozamina – właściwości i działanie. Jakie daje skutki uboczne?

Fot. Farion_O / Getty Images

Glukozamina to substancja potrzebna m.in. do prawidłowego funkcjonowania stawów. Jeśli jej stężenie nie jest odpowiednie, może dojść do różnych stanów chorobowych, np. choroby zwyrodnieniowej. Jej suplementacja zalecana jest głównie osobom pracującym fizycznie i sportowcom.

Glukozamina rzadko powoduje skutki uboczne. Są one najczęściej wynikiem reakcji alergicznej bądź przyjęcia zwiększonej dawki. Mimo iż jest raczej bezpiecznym preparatem, nie jest zalecana do stosowania u dzieci.

Glukozamina – co to jest?

Glukozamina to pochodna cukru zawierająca grupę aminową. Dzięki niej możliwa jest synteza glikozaminoglikanów, czyli np. kwasu hialuronowego lub siarczanu chondroityny. Ma to znaczenie np. dla chrząstki stawowej, w której ich duże stężenie zapewnia brak bólu, optymalną kondycję i sprężystość stawów. Dlatego też właściwości glukozaminy są bardzo istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. W dostępnych na rynku preparatach najczęściej znajduje się glukozamina siarczanu (naturalna), czyli forma nie tylko najbardziej dostępna, ale również najlepiej wchłaniana przez organizm.

Kto powinien stosować glukozaminę? Glukozamina na stawy, kolana, dla dzieci i dorosłych

Glukozamina wykorzystywana jest jako suplement diety. Jej działanie znajduje zastosowanie m.in. w chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych, a także używa się jej profilaktycznie na stawy, w celu ich wzmocnienia. Warto jednak podkreślić, że substancja ta ma zastosowanie nie tylko u osób starszych, ale także u tych, które uprawiają sport i czują dyskomfort w obrębie stawów. Glukozamina wykorzystywana jest w powyższych stanach chorobowych, gdyż jej działanie wpływa na poprawę jakości tkanki łącznej, co przekłada się na ogólne samopoczucie i kondycję. 

Dzięki niej następuje synteza substancji tworzących chrząstkę szklistą powierzchni stawowych umożliwiająca m.in. prawidłowe działanie stawów. Ponadto to właśnie za sprawą glukozaminy możliwe jest utrzymanie sprężystości i wytrzymałości stawów. Dlatego też, jeśli nie jest ona dostarczana do organizmu z naturalnych źródeł (krewetki, małże, kraby, raki), to należy ją suplementować, aby zapewnić właściwe działanie organizmu. Należy jednak podkreślić, że w badaniach z 2010 roku opublikowanych w British Medical Journal pt. „Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis” wykazano, że stosowanie siarczanu glukozaminy bądź siarczanu chondroityny u osób chorujących na zwyrodnienie kolana bądź stawu biodrowego nie przynosi efektów leczniczych. Wynika z tego, że przyjmowanie tej substancji w celu odrostu chrząstki w stawach nie jest skuteczne, jednak zalecane jest profilaktycznie u osób, u których wykazuje ona już niewielkie defekty.

Zobacz film: Jak uchronić kolana przed kontuzją. Źródło: X-BankGallery, Dzień Dobry TVN,Co za tydzień

Glukozamina – skutki uboczne

Glukozamina, jak każdy inny lek, może powodować skutki uboczne. Przede wszystkim mogą się one pojawić u diabetyków, którzy nie powinni jej przyjmować. Glukozamina wpływa na zmianę poziomu insuliny we krwi, dlatego też ma niekorzystny wpływ na leczenie cukrzycy. Ponadto, mimo że jest to substancja pochodzenia naturalnego, oddziałuje także na funkcjonowanie układu pokarmowego. W związku z tym mogą pojawić się objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, niestrawność, zaparcia i bóle brzucha. Jeśli takie symptomy wystąpią, warto zmienić sposób przyjmowania glukozaminy i zażywać ją podczas spożywania posiłków, a nie między nimi. 

W niektórych przypadkach mogą się także pojawić skutki uboczne w postaci reakcji alergicznych, takie jak duszności, rumień bądź świąd i zaczerwienienie. Warto podkreślić, że działania niepożądane mogą także wystąpić u osób, które są uczulone na owoce morza. Wynika to z faktu, że nie wszystkie preparaty są syntezowane chemicznie, a część z nich pozyskiwana jest ze szkieletów skorupiaków. Ponadto warto pamiętać, że skutki uboczne mogą być związane z przekroczeniem dopuszczalnej dawki. Brak również badań odnośnie możliwych powikłań u kobiet w ciąży i w okresie laktacji, które stosowały glukozaminę, dlatego też nie zaleca się przyjmowania jej w pierwszym trymestrze ciąży i podczas karmienia piersią. Dodatkowo, aby zmniejszyć ryzyko powikłań, należy zawsze przyjmować tego typu preparaty pod kontrolą specjalisty.

Glukozamina – dawkowanie

Preparaty z glukozaminą najczęściej mają formę tabletek. Zazwyczaj, jeśli specjalista nie zaleci inaczej, stosuje się je 3 razy dziennie (1500 mg siarczanu glukozaminy). Tabletkę należy popić dużą ilością wody. Jeśli występują objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty lub ból brzucha, należy spróbować przyjmowania tabletek w trakcie posiłków. Gdy dolegliwości nie miną, trzeba zgłosić to specjaliście. Preparaty z glukozaminą stosuje się przez ok. 6–8 tygodni. Warto podkreślić, że substancja ta jest uzupełnieniem diety i nie zastępuje ona pożywienia. Ponadto glukozamina nie jest zalecana dla dzieci.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Bibliografia:

Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial

Data aktualizacji: 05.06.2018,
Opublikowano: 05.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej