Fit gofry – pełnoziarniste, jaglane, gryczane i z płatków owsianych. Wartość odżywcza i ich zalety

Fot. KariHoglund / Getty Images

Fit gofry są zdrową i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych gofrów na bazie mąki pszennej i udekorowanych słodką bitą śmietaną czy polewami. Można je przygotować, wykorzystując mąkę gryczaną lub jaglaną i otrzymując w ten sposób bezglutenową wersję gofrów. Dodatkami do fit gofrów mogą być świeże owoce, domowy mus kakaowy lub jogurt naturalny. 

Fit gofry odznaczają się niską kalorycznością oraz zawartością błonnika pokarmowego, który pobudza pracę jelit i stymuluje procesy przemiany materii. Można je przygotować w oparciu o rozmaite przepisy, bazujące np. na płatkach owsianych, mące gryczanej, jaglanej lub pełnoziarnistej.

Fit gofry – jakie mają zalety?

Fit gofry są doskonałym pomysłem na smaczne, zdrowe i dietetyczne śniadanie. Tradycyjne gofry zwykle kojarzone są z wysokokaloryczną potrawą udekorowaną bitą śmietaną, polewą czekoladową, powidłami, owocami lub innymi słodkimi dodatkami. Stosując odpowiednie zamienniki, zwykłe i tuczące gofry można przekształcić w pożywne śniadanie w wersji fit. Zaletą fit gofrów jest niska kaloryczność, gdyż jeden gofr nie dostarcza więcej niż 150 kcal. Gofry są źródłem węglowodanów złożonych, stanowiących główne źródło energii dla organizmu. W fit gofrach występuje również błonnik pokarmowy, który stymuluje perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i pobudza metabolizm, wspomagając odchudzanie. W przepisach na fit gofry zwykle uwzględnia się takie produkty, jak: jaja, mleko, jogurt, które są dobrym źródłem białka dostarczającego energii i stymulującego przemianę materii.

Fit gofry – jak zrobić?

Wartość odżywcza i kaloryczność gofrów zależy przede wszystkim od rodzaju użytej mąki. Należy zrezygnować z tradycyjnej mąki pszennej i zastąpić ją pełnoziarnistą. Pełnoziarniste gofry w 100 g dostarczają około: 

kcal 288
białko 9,1 g
tłuszcz 13,5 g
węglowodany 30,2 g
błonnik pokarmowy 4,4 g

Mąka pełnoziarnista w porównaniu z pszenną zawiera więcej błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W jej składzie występują m.in.: fosfor, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Fit gofry przygotuje się również, bazując na mące jaglanej, gryczanej, a nawet na płatkach owsianych. Gofry jaglane i gryczane nie zawierają glutenu, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie bezglutenowej stosowanej m.in. przez osoby chorujące na celiakię. Mąka gryczana dostarcza witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych: magnezu, wapnia, selenu, miedzi oraz potasu. Mąka jaglana natomiast jest źródłem lecytyny, która obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację oraz działa ochronnie na wątrobę. Gofry można przygotować również bez dodatku jajek, wówczas nie będzie żadnych przeciwwskazań do sięgania po nie przy alergii na białko jaja kurzego. W przepisach na fit gofry nie wykorzystuje się zwykłego cukru. Jego zamiennikami są ksylitol (cukier brzozowy) lub miód.

Jakie dodatki do fit gofrów?

Dodatkami do fit gofrów, zwłaszcza jedzonych w ramach śniadania, powinny być świeże owoce zawierające cenne dla organizmu witaminy, minerały i związki przeciwutleniające. Fit gofry można również dekorować gęstym jogurtem naturalnym oraz domowym musem kakaowym przygotowanym na bazie banana zmiksowanego z naturalnym kakao. Gofry można polewać małą ilością syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Doskonałym pomysłem są również fit gofry z musem owocowym uzyskanym przez zblendowanie różnych owoców. W przypadku gdy uzyskany mus jest zbyt kwaśny, można go dosłodzić ksylitolem – cukrem brzozowym. Smaczną propozycją są również fit gofry w wersji wytrawnej podawane z warzywami lub z awokado i jajkiem sadzonym.

Bezglutenowe fit gofry z mąki gryczanej – przepis

Z przygotowanego ciasta uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około: 

kcal 79
białko 3 g
tłuszcz  1.5 g
węglowodany 13 g
błonnik pokarmowy 0.25 g

Składniki:

  • 1 szklanka gryczanej mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 g ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka jaj od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany z białek dodaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, mleko, szczyptę soli i żółtka jaj. Całość delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  3. Gotową masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem kokosowym.

Bezglutenowe i wytrawne fit gofry z mąki jaglanej – przepis

Z przygotowanego ciasta (bez dodatków na wierzch) uzyska się około 12 gofrów. W jednym gofrze (około 45 g) znajduje się około: 

kcal 100
białko 2.9 g
tłuszcz 2.9 g
węglowodany 11 g
błonnik pokarmowy 0.5 g

Gofr z jajkiem sadzonym dostarcza około: 

kcal 277
białko 9 g
tłuszcz 16 g
węglowodany  11.5 g

Gofr z ½ awokado dostarcza około: 

kcal 210
białko 4.5 g
tłuszcz  15 g
węglowodany 13 g

Składniki:

  • 150 g mąki jaglanej,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g oleju roślinnego,
  • 250 ml mleka krowiego lub migdałowego,
  • dodatki: awokado, jajka sadzone, szczypiorek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwa z oliwek, pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę jaglaną wsyp do miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
  2. Do miski z suchymi składnikami dodaj olej, mleko i żółtka jaj. Zmiksuj na gładką masę. Następnie odstaw na minimum ½ godziny pod przykryciem.
  3. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną taflę gofrownicy nakładaj porcję ciasta. Gofry smaż przez około 5 minut.
  5. Awokado przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestkę. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Pokrój na plasterki, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ułóż na jednym gofrze. Dopraw solą i pieprzem do smaku, lekko skrop oliwą i posyp szczypiorkiem.
  6. Przygotuj jajka sadzone. Najlepiej korzystać z patelni przeznaczonej do beztłuszczowego smażenia. Dopraw solą i pieprzem. Jajka sadzone połóż na drugim gofrze i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Fit gofry owsiane – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zblenduj do konsystencji mąki.
  2. Do mąki z płatków owsianych dodaj pozostałe składniki. Ponownie wszystko razem zblenduj. Powinnaś uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt zbite, dodaj odrobinę wody. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste – dodaj odrobinę więcej mąki z płatków owsianych.
  3. Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną lekko olejem. 

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 01.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej