Fioletowe ziemniaki - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na ziemniaki truflowe 

Fot. aga7ta / Getty Images

Fioletowe ziemniaki, inaczej truflowe pochodzą z Ameryki Południowej. Są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym oraz ze strony układu sercowo-naczyniowego. Zawierają więcej potasu odpowiedzialnego za obniżanie ciśnienia tętniczego niż tradycyjne ziemniaki.

Fioletowe ziemniaki poza swoją oryginalną barwą odznaczają się również wysoką wartością odżywczą oraz właściwościami zdrowotnymi. Zawarte w nich antocyjany należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.

Fioletowe ziemniaki - co to jest?

Fioletowe ziemniaki, nazywane inaczej truflowymi, są odmianą tradycyjnych ziemniaków. Swoją barwę oraz właściwości zdrowotne zawdzięczają obecności antocyjanów - naturalnych barwników roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Fioletowe ziemniaki występują w Ameryce Południowej. Obecnie największe uprawy znajdują się w Chinach i Peru. Znane są liczne odmiany ziemniaków truflowych, które różnią się między sobą kształtem oraz intensywnością zabarwienia bulwy. Znaczną popularność zyskała francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków o nazwie Vitelotte. Ziemniaki truflowe w Polsce zaczęły się pojawiać w latach 70. XX wieku. W swoim smaku przypominają tradycyjne ziemniaki, chociaż jest on nieco intensywniejszy.

Fioletowe ziemniaki - wartość odżywcza

Fioletowe ziemniaki zawierają więcej cennych składników odżywczych niż ziemniaki tradycyjnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Dostarczają witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), beta karoten, witamina A, potas, żelazo, wapń, magnez. W 100 g fioletowych ziemniaków znajduje się: 72 kcal, 1,7 g białka, 24,8 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Najcenniejszymi związkami obecnymi w ziemniakach truflowych są antocyjany posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Są to jednak nietrwałe barwniki roślinne, których ilość w produkcie może ulec zmniejszeniu w wyniku długotrwałej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze oraz w trakcie przechowywania pod wpływem tlenu.

Zobaczcie, z czym powinno się jeść danie obiadowe. Co wybrać: kaszę, ryż, makaron a może ziemniaki? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Fioletowe ziemniaki - właściwości zdrowotne

Fioletowe ziemniaki dzięki zawartości antocyjanów przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za wywoływanie chorób cywilizacyjnych. Antocyjany hamują proces starzenia się organizmu, wspomagają odporność i działają przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Antocyjany zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz choroby zapalne jelit. Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwutleniacze zapobiegają wystąpieniu takich schorzeń, jak: miażdżyca, zawały serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca. 

Fioletowe ziemniaki ze względu na obecny w nich potas regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz zapewniają dobrą pracę mięśni. Błonnik pokarmowy występujący w ziemniakach truflowych wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, pobudza ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, m.in. zaparciom. Wykazuje również działanie zmniejszające poziom “złego” cholesterolu we krwi. Fioletowe ziemniaki zawierają również luteinę - karotenoid zapewniający prawidłową pracę narządu wzroku oraz poprawiający kondycję i stan skóry.

Fioletowy ziemniak - gdzie kupić? Zastosowanie kulinarne

Fioletowe ziemniaki coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Można je znaleźć zarówno w marketach, jak też w sklepach internetowych. Ich cena waha się w granicach od 6 do 12 zł za 500-600 g. Są dostępne od października. Fioletowe ziemniaki mają podobne zastosowanie kulinarne, co zwykłe warzywo. Przygotowuje się z nich puree, które doskonale smakuje jako dodatek do dań mięsnych, chipsy ziemniaczane, talarki, frytki i sałatki. Ziemniaki truflowe doskonale smakują w postaci pieczonej i gotowanej.

Czy w Twojej diecie dominują warzywa, jak zalecają dietetycy?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Sałatka z fioletowych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 300 g fioletowych ziemniaków,
  • 200 g tradycyjnych ziemniaków,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • garść sałaty roszponki,
  • posiekany koperek,
  • tymianek do smaku,
  • sos: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz. Gotuj przez około 20 minut na parze lub w wodzie. Odcedź i ostudź.
  2. Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
  3. Wędzonego łososia podziel na cząstki.
  4. Wszystkie składniki: ziemniaki, łosoś, roszponkę delikatnie wymieszaj i połącz z sosem.

Chipsy z fioletowych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 4-5 fioletowych ziemniaków,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól morska gruboziarnista.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz. Pokrój w cienkie plastry o grubości około 1-2 mm.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  3. Ziemniaki skrop oliwą z oliwek. Przełóż do blachy do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Oprósz solą morską.
  4. Fioletowe ziemniaki wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10 minut, aż do zarumienienia.

Pieczone fioletowe ziemniaki - przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu do smaku,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu.

Składniki na dressing:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Całość wymieszaj rękami i przełóż do blachy.
  3. Między ziemniakami ułożonymi w blasze do pieczenia umieść przekrojone na pół ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
  4. Ziemniaki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  5. W czasie pieczenia przygotuj dressing: ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  6. Upieczone ziemniaki podawaj z gotowym dressingiem. Doskonale smakują jako dodatek do potraw mięsnych. 
Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 05.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ziemniaczanka 08.03.2019r.

Gdzie są odmiany?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej