Fasolka szparagowa - kaloryczność, indeks glikemiczny, właściwości zdrowotne i odżywcze. Gotowanie fasolki szparagowej 

Fot. emkaplin / Getty Images

Właściwości fasolki szparagowej są znane już od tysięcy lat. Warzywo to obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi chroniąc przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Fasolka szparagowa ma korzystny wpływ na układ nerwowy, dzięki czemu poprawia zdolność koncentracji. 

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a przy tym odznacza się małą kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. Zalecana jest w diecie cukrzyka, gdyż nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Zawarte w fasolce szparagowej składniki poprawiają ogólną wydolność całego organizmu i wzmacniają odporność.

Fasolka szparagowa - kcal i wartość odżywcza

Fasolka szparagowa jest warzywem pochodzącym z Ameryki Południowej. W Europie pojawiła się za sprawą hiszpańskich żeglarzy. Aktualnie jest uprawiana w niemal wszystkich krajach świata. Fasolka szparagowa cechuje się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami prozdrowotnymi, które są znane i wykorzystywane już od wieków. Występuje w dwóch podstawowych odmianach - zielonej i żółtej, a każda z nich jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin, wśród których znajdują się: witaminy z grupy B oraz witamina C, E, K oraz beta karoten (prowitamina witaminy A). Dostarcza również cennych minerałów, takich jak: potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, miedź, mangan. Fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g dostarcza jedynie 31 kcal. W jej składzie występuje błonnik pokarmowy (2.3 g/100 g produktu), białko (2.1 g/100 g produktu), węglowodany (4.5 g /100 g produktu) oraz niewielka ilość tłuszczu (0.2 g/100 g produktu).

O tym, gdzie kupić zdrowe warzywa i owoce dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne

Fasolka szparagowa wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu posiada właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Fasolka szparagowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Fasolka szparagowa w swoim składzie zawiera substancje pozytywnie oddziałujące na układ krążenia. W ten sposób przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Potas występujący w fasolce szparagowej reguluje ciśnienie krwi przeciwdziałając nadciśnieniu, a magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego poprawiając zdolności poznawcze, takie jak: pamięć, uwaga i koncentracja. 

Fasolka szparagowa jest dobrym źródłem krzemu i cynku, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Dzięki obecności witaminy C przyczynia się do wspomagania naturalnej odporności organizmu. Fasolka szparagowa posiada właściwości moczopędne, co sprawia, że ułatwia detoksykację organizmu oraz zapobiega powstawaniu kamieni w pęcherzu moczowym i nerkach. Znajduje zastosowanie w pomocniczym leczeniu artretyzmu (dny moczanowej), gdyż wspomaga eliminację kwasu moczowego z ustroju. Fasolka szparagowa wykorzystywana jest w łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego oraz nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących menopauzie. Zalecana jest kobietom ciężarnym, gdyż stanowi dobre źródło kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju mózgu i zapobiegającego przed wadami cewy nerwowej.

Fasolka szparagowa - indeks glikemiczny

Fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Oznacza to, że po jej spożyciu dochodzi do powolnego, stopniowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu fasolka szparagowa może być bezpiecznie spożywana przez cukrzyków. Ponadto odwar ze strąków fasolki szparagowej przyczynia się do obniżania stężenia cukru. Przygotuje się go poprzez zalanie łyżki suszu szklanką wrzącej wody i gotowanie przez około 5-7 minut.

Fasolka szparagowa - gotowanie

Fasolka szparagowa, zwłaszcza świeża w okresie letnim znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Najpopularniejszym i niezwykle prostym daniem jest fasolka szparagowa ugotowana w wodzie i podana ze smażoną bułką tartą. Takie danie w 100 g dostarcza około 93 kcal. Fasolka szparagowa stanowi nierzadko dodatek do dań mięsnych oraz składnik zup warzywnych, a także, sałatek i potraw orientalnych z kurkumą, imbirem i curry. Gotowanie fasolki szparagowej jest bardzo proste. Etapem poprzedzającym jest staranne oczyszczenie warzywa z włókien, odcięcie końcówek oraz dokładne umycie fasolki pod bieżącą wodą. Fasolkę szparagową można gotować tradycyjnie w wodzie lub na parze. Do ugotowania 1 kilograma fasolki potrzebne są:

  • 4 litry wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowane strąki fasolki wrzuca się do gotującej wody. Żółtą fasolkę szparagową gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną - około 15-20 minut. Czas gotowania fasolki szparagowej na parze wynosi około 10-20 minut. 

Czy w Twojej diecie dominują warzywa, jak zalecają dietetycy?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 05.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej