Fakty i mity na temat mleka

Zobacz film: Fakty i mity o mleku. Źródło: 36,6.

Wokół mleka krąży bardzo wiele mitów. Jedni uważają, że powinny je pić jedynie małe dzieci, a dorosłym tylko szkodzi. Drudzy są przekonani, że mleko jest zdrowe i można po nie sięgać w każdym wieku. Gdzie leży prawda? Wątpliwości rozwiewa ekspert programu 36,6°C.

Dlaczego warto pić mleko i jeść produkty mleczne? Mleko i jego pochodne są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich wapń oraz witaminę D, które wzmacniają kości i chronią przed osteoporozą. Mimo że prozdrowotne właściwości nabiału potwierdzają liczne badania, to ciągle pojawiają się publikacje, które sugerują, że mleko szkodzi.

Jego przeciwnicy uważają, że zmniejsza gęstość kości, przez co stają się słabe i łamliwe. Jak dotąd, nie ma jednak badań, które potwierdziłyby te rewelacje. Zdaniem specjalistów regularne picie mleko chroni przed tego rodzaju problemami z układem kostnym.

Nieprawdą jest również to, że mleko zakwasza organizm (warto pamiętać, że takiego terminu w medycynie w ogóle nie ma), nie znajdziemy w nim żadnych hormonów, które rzekomo mają przyczyniać się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie.

Nie ma też żadnych dowodów na to, że mleko ogłupia czy sprzyja przybieraniu na wadze. Zdaniem specjalistów picie mleka jest absolutnie bezpieczne i bardzo zdrowe.

Które mleko jest najlepsze? Jakie rodzaje dostępne są w sklepach? Czym się od siebie różnią i czy tzw. mleka roślinne mogą być dla nich dobrą alternatywą. Wyjaśni to ekspert programu 36,6°C.

Mimo że mleko jest wskazane nie zależnie od wieku, to niektóre osoby powinny go unikać. Szacuje się, że nietolerancja laktozy, czyli cukru, który występuje w mleku, dotyczy nawet 30 proc. Polaków. Warto jednak pamiętać, że uczulenie nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z nabiału.

Takim osobom poleca się przede wszystkim te produkty, który zostały „przetrawione” przez bakterie, czyli jogurty, twarogi, maślanki, kefiry oraz sery żółte (nie można z nim jednak przesadzać, bo zawierają sporo cholesterolu) . Wszystkie one są delikatnie kwaśne, a to oznacz, że laktoza została częściowo rozłożona, właśnie za sprawą bakterii. Zawierają one laktazę, enzym, który rozkłada obecny w mleku cukier.




Data aktualizacji: 24.04.2018,
Opublikowano: 24.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej