Fakty i mity na temat bananów. Dlaczego odcinamy końcówki banana?

Fot. Monashee Frantz / Getty Images

Dlaczego odcinamy końcówki bananów? Czy trzeba specjalnie obierać banany? Po co myć banany jeszcze przed obraniem? Poznajcie wszystkie ciekawostki na temat popularnych owoców - skąd się biorą na sklepowych półkach i jak się z nimi obchodzić przed spożyciem?

Banany uprawiane są na plantacjach. Niestety nie są pozyskiwane w ekologiczny sposób - do ich produkcji wykorzystywane są hektolitry wody i bardzo duże ilości pestycydów. W końcu banany muszą zostać odpowiednio zakonserwowane - czeka je długa podróż m. in. do Europy, uprawiane są bowiem tam, gdzie panuje klimat tropikalny. Uprawa bananów jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Drzewo bananowca owocuje tylko raz, ścina się z niego banany w kiściach, które mogą ważyć nawet 80 kilogramów. Do sprzedaży trafiają owoce o dobrym wyglądzie estetycznym. Aby go zapewnić jak największej ilości bananów wykorzystuje się ponad 400 rodzajów agrochemikaliów. 

Więcej o produkcji bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Skąd pochodzą banany? Produkcja bananów i pestycydy do niej wykorzystywane. Źródło: Wiem, co jem 

Banany - sama chemia?

Banany są pryskane konserwantami po to, aby przetrwały w transporcie. Pestycydy zostają jednak na skórce. Podczas obierania część z nich może dostać się do środka. Dlatego banana warto umyć przed obieraniem. A jak jest z mityczną końcówką, w której mogą być robaki? Cóż, teoretycznie mogą być w niej lamblie. A jak obierać banany? Zobaczcie sami, jak robią to małpy i jak wybrać idealnego banana:

Zobacz film: Fakty i mity na temat bananów. Źródło: iIem, co jem 

Banany - ile zawierają kalorii?

Banany zawierają różną ilość kalorii w zależności od stopnia dojrzałości. Średniej wielkości owoc waży około 120 g dostarczając 116 kcal. Banany mają wysoki indeks glikemiczny - zielone, niedojrzałe banany mają niski IG osiągający wartość 40, natomiast dojrzałe owoce mają IG wynoszące 72. Muszą więc na nie uważać osoby chore na cukrzycę. Więcej o kaloryczności bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Ile kalorii mają banany? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów

Owoce bananowca dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie pokarmów, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W bananach znajdziemy także witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk.

Data aktualizacji: 02.07.2019,
Opublikowano: 01.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej