Banany uprawiane są na plantacjach. Niestety nie są pozyskiwane w ekologiczny sposób - do ich produkcji wykorzystywane są hektolitry wody i bardzo duże ilości pestycydów. W końcu banany muszą zostać odpowiednio zakonserwowane - czeka je długa podróż m. in. do Europy, uprawiane są bowiem tam, gdzie panuje klimat tropikalny. Uprawa bananów jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Drzewo bananowca owocuje tylko raz, ścina się z niego banany w kiściach, które mogą ważyć nawet 80 kilogramów. Do sprzedaży trafiają owoce o dobrym wyglądzie estetycznym. Aby go zapewnić jak największej ilości bananów wykorzystuje się ponad 400 rodzajów agrochemikaliów.
Więcej o produkcji bananów dowiecie się z filmu:
Banany - sama chemia?
Banany są pryskane konserwantami po to, aby przetrwały w transporcie. Pestycydy zostają jednak na skórce. Podczas obierania część z nich może dostać się do środka. Dlatego banana warto umyć przed obieraniem. A jak jest z mityczną końcówką, w której mogą być robaki? Cóż, teoretycznie mogą być w niej lamblie. A jak obierać banany? Zobaczcie sami, jak robią to małpy i jak wybrać idealnego banana:
Banany - ile zawierają kalorii?
Banany zawierają różną ilość kalorii w zależności od stopnia dojrzałości. Średniej wielkości owoc waży około 120 g dostarczając 116 kcal. Banany mają wysoki indeks glikemiczny - zielone, niedojrzałe banany mają niski IG osiągający wartość 40, natomiast dojrzałe owoce mają IG wynoszące 72. Muszą więc na nie uważać osoby chore na cukrzycę. Więcej o kaloryczności bananów dowiecie się z filmu:
Polecamy: Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów
Owoce bananowca dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie pokarmów, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W bananach znajdziemy także witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk.