Eksperyment: Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Zobacz film: Czy wegetarianizm jest zdrowy? Źródło: 36,6

Mięso stanowi podstawę diety wielu osób. Niestety jego nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. Specjaliści zgodnie podkreślają, że zbyt częste jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) to prosta droga do miażdżycy czy nowotworów. Mimo to mięso jest źródłem bardzo cennego białka. Czy dieta bezmięsna może być zdrowa? Twórcy programu 36,6°C postanowili to sprawdzić.

W trzecim odcinku programu 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek rozmawiali o diecie wegetariańskiej. Zdaniem lekarzy takie menu ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami, a także pomaga schudnąć. Czy faktycznie tak jest? Aby się o tym przekonać twórcy programu zdecydowali się przeprowadzić eksperyment. Do udziału w nim zaprosili cztery osoby: lekarza rodzinnego Michała Domaszewskiego, Anię influencerkę, znaną jako Mama na siłowni, Basię, która ma problemy z wagą oraz Maćka, który ma pierwsze objawy dny moczanowej. Każdy z uczestników eksperymentu ma na sześć tygodni zrezygnować z jedzenia mięsa. Jak im poszło? Jak się czuli na diecie bezmięsnej? Dowiecie się tego z filmu powyżej.

Jeśli nie mięso, to co?

Dieta wegetariańska jest dietą eliminacyjną. Tym samym wiele osób obawia się, że wykluczając z diety jakiś typ produktów narażają się na groźne dla zdrowia niedobory. Czy faktycznie tak jest? Katarzyna Siczek, dietetyczka tłumaczy, że prawidłowo zbilansowana i opracowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i witamin. Białko – równie cenne, jak to znajdujące się w mięsie – można znaleźć w produktach roślinnych. Trzeba jednak wiedzieć, co i jak ze sobą łączyć, aby nie doprowadzić do niedoborów. Pełnowartościowe białko można uzyskać łącząc ze sobą mleko i płatki owsiane, fasolę i kukurydze lub soczewicę i pestki słonecznika. Nie znaczy to jednak, że trzeba je zjeść w jednym posiłku. Z powodzeniem na śniadanie można zjeść płatki owsiane, a na kolację fasolę.

Dieta bezmięsna – czy jest zdrowa?

Przed rozpoczęciem eksperymentu cała czwórka została dokładnie przebadana. Po upływie 6 tygodni badania zostały powtórzone. Największą różnicę odczuł Maciej. Mężczyzna schudł, a także obniżył się u niego poziom kwasu moczowego (jego nadmiar odkłada się w obrębie stawów i przyczynia się do rozwoju dny moczanowej). Co jeszcze zmieniło się w wynikach uczestniku eksperymentu? Dla kogo dieta bezmięsna okazała się korzystna? Dowiecie się tego z filmu:  

Zobacz film: Wegetarianizm - wyniki eksperymentu. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 27.09.2019,
Opublikowano: 27.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej