Eksperyment: Czy aspartam jest bezpieczny dla zdrowia?

Zobacz film: Czy aspartam jest rakotwórczy? Źródło: 36,6

Aspartam to jeden z popularniejszych słodzików. Jest znacznie słodszy niż zwykły cukier i uchodzi za jego zdrowszy odpowiednik. Mimo że został dopuszczony do spożycia i jest wykorzystywany przez wielu producentów żywności, to nie brakuje głosów, że może być rakotwórczy. Czy faktycznie popularny słodzik jest aż tak niebezpieczny dla zdrowia?

Aspartam został wynaleziony przez przypadek w 1965 roku przez pracownika firmy farmaceutycznej, który prowadził badania nad nowym lekiem na wrzody. Przez kolejne szesnaście lat sztuczny słodzik był już produkowany na masową skalę. W 2005 roku pojawiły się jednak doniesienia o wysokiej szkodliwości aspartamu. Mimo że wyniki badań boliwijskich naukowców zostały szybko podważone lęk przed aspartamem pozostał. Nie najlepsza sława słodzika sprawiła, że producenci zaczęli go ukrywać na etykietach pod jego symbolem chemicznym lub oznaczeniem E 951. Czy sztucznego słodzika faktycznie trzeba się bać i czy jego stosowanie może doprowadzić do rozwoju raka? 

Czy aspartam to bezpieczny zamiennik zwykłego cukru?

Osoby, które stosują zdrową dietę unikają aspartamu jak ognia. Uważają, że za jego sprawą można nabawić się cukrzycy, depresji, a nawet niektórych nowotworów. Na szczęście liczne badania jednoznacznie obalają mit o szkodliwości aspartamu. Sztuczny słodzik może być bezpiecznie stosowany i stanowić zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Kluczowe jest jednak zachowanie właściwych proporcji. Przepisy dokładnie regulują ile słodzika producent może dodać do danego produktu. Zatem, czy możliwe jest jego przedawkowanie? Aby to sprawdzić twórcy programu 36,6°C postanowili przeprowadzić eksperyment. Do udziału w nim zaprosili dwóch młodych mężczyzn – Krzyśka i Mateusza. Na potrzeby testu Krzysztof dostawał produkty zawierające maksymalną dopuszczalną dawkę aspartamu, Mateusz zaś te do których producent dodał zwykłego cukru. Jakie były wyniki eksperymentu? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy aspartam jest szkodliwy dla zdrowia? Źródło: 36,6

Bezpieczna dawka

Zdaniem badaczy bezpieczna dzienna dawka aspartamu to ok. 40 mg na kilogram masy ciała. To, czy producenci nie przekraczają dopuszczalnych norm sprawdza sanepid. W ciągu ostatnich trzech lat nie odnotowano żadnego naruszenia przepisów. Co ciekawe, dodanie maksymalnej dopuszczalnej ilości słodzika do jedzenia czy napojów sprawia, że całkowicie zmienia się ich smak. Herbata czy jogurt naturalny z dodatkiem aspartamu stają się po prostu gorzkie. Czy podobne wrażenia miała publiczność zgromadzona w studiu? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Czy producenci żywności przekraczają dopuszczalne ilości aspartamu? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 25.06.2019,
Opublikowano: 10.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej