Efekt jo-jo – co oznacza, przyczyny, zapobieganie

Fot.: Maksymiv Iurii / stock.adobe.com

Diety odchudzające często kończą się tak zwanym efektem jo-jo. Polega on na naprzemiennym przybieraniu na wadze i chudnięciu. Jakie są przyczyny, jak temu zapobiec i czy istnieje dieta, po której taki efekt nie występuje? Przekonajcie się. 

Czym jest efekt jo-jo?

Efekt jo-jo jest naprzemiennym chudnięciem i przybieraniem na wadze. Taki efekt dotyczy głównie osób, które przynajmniej raz w życiu próbowały pozbyć się zbędnych kilogramów. O efekcie jo-jo mówi się, gdy w przeciągu 5 miesięcy przyrost masy ciała jest większy niż 10% wagi, która została osiągnięta po przejściu na dietę. Efekt jo-jo jest częstym wynikiem restrykcyjnych diet, które zazwyczaj dostarczają zbyt małą ilość kalorii, często ograniczają spożycie jednego, bądź kilku składników odżywczych (np. dieta białkowa, kapuściana, sokowa), głodówek, braku aktywności fizycznej. Efekt jo-jo występuje również zwykle, gdy po utracie wagi powraca się do starych, często niezdrowych nawyków żywieniowych. Częste pozwalanie sobie na duże, ciężkostrawne porcje posiłków, zazwyczaj w ramach nagrody za zrzucenie zbędnych kilogramów, jest pierwszym krokiem w stronę efektu jo-jo.

Przyczyny efektu jo-jo

  • Przede wszystkim brak zdrowego podejścia do odchudzania, brak zrozumienia mechanizmu działania organizmu.
  • Stosowanie monodiet, głodówek, diet cud – to niemalże gwarantowany efekt jo-jo. Kluczem jest zmiana nawyków żywieniowych, dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dostarczenie odpowiedniej ilości energii, aby organizm mógł sprawnie funkcjonować. Wprowadzenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych, znacznie zmniejszy ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
  • Zbyt szybka utrata wagi – za duże ograniczenie kaloryczności posiłków, głodówki oraz rezygnacja z dostarczania grup produktów powodują szybki spadek wagi, jednak cierpi na tym masa mięśniowa. To z niej organizm czerpie energię w czasie głodu, a dostarczane kalorie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej w ramach „zabezpieczenia” na kolejny okres głodu.
  • Brak aktywności fizycznej - ubytki w masie mięśniowej spowodowane restrykcyjną dietą niekorzystnie wpływają na utratę tkanki tłuszczowej. Mięśnie zużywają dużo energii, a im są większe, tym skuteczniejsze jest spalanie dodatkowych kilogramów. Co więcej, aktywność fizyczna (spacery, rower, bieganie, siłownia) podkręcają metabolizm, modelują sylwetkę i pozwalają na szybszą utratę wagi.

Efekt jo-jo – jaki ma wpływ na zdrowie?

Przede wszystkim cykliczne przybieranie na wadze i chudnięcie nie ma dobrego wpływu na stan psychiczny. Takie zjawisko znacznie obniża poczucie własnej wartości i samoocenę, sprawiając, że nie jesteśmy zadowoleni z wyglądu własnego ciała. Ma to również wpływ na obniżenie motywacji, zmniejszenie chęci do działania. Obniżony nastrój sprzyja podjadaniu niezdrowych przekąsek czy objadaniu się w ciągu dnia. Restrykcyjne diety powodują zarówno ubytek tkanki tłuszczowej jak i masy mięśniowej. Po powrocie do starych nawyków, ponownemu objadaniu się przyrostowi ulega już tylko tkanka tłuszczowa, na dodatek w większej ilości w okolicach brzucha. Tkanka tłuszczowa w tym miejscu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorób układu krążenia.

Co robić, aby zapobiec efektowi jo-jo? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co robić, by zapobiec efektowi jojo? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Efekt jo-jo – jak zapobiegać?

Podstawą jest zdrowa dieta. Do odchudzania należy podejść z głową i zdrowym rozsądkiem. Aby zrzucić dodatkowe kilogramy wcale nie trzeba (a nawet nie można!) męczyć się głodowymi porcjami, jeść liść sałaty na śniadanie popijając czarną kawą, czy ostatni posiłek spożywać o godzinie 18.00. Zdrowa utrata wagi powinna być wynikiem dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości energii, otrzymanej z pełnowartościowych produktów. Do prawidłowego funkcjonowania i do utrzymania odpowiedniego stanu zdrowia, organizmowi należy dostarczyć białka, węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Aby uniknąć efektu jo-jo należy na stałe wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Utrzymują one organizm w dobrej kondycji, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, które m.in. regulują pracę układu trawiennego, nerwowego czy odpornościowego oraz utrzymują wagę ciała na odpowiednim poziomie.

Czy po odchudzaniu pojawił ci się efekt jojo?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Zasady zdrowego żywienia:

  • Regularne posiłki (4-5 posiłków dziennie). Dzień należy zacząć od śniadania (nie pomijać!), natomiast kolacje spożywać 2-3 godziny przed snem. Regularne posiłki regulują metabolizm, stale dostarczają energii, co zapobiega podjadaniu i magazynowaniu tkanki tłuszczowej.
  • Wybierać produkty świeże, wysoko odżywcze, o dużej zawartości witamin i minerałów.
  • Należy dostarczyć składniki odżywcze z różnych źródeł. Urozmaicony jadłospis zapobiega niedoborom oraz sprawia, że dieta się nie nudzi i nie jest monotonna.
  • Odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy wypijać około 2 litry płynów dziennie. Przy aktywności fizycznej powinno pić się odpowiednio więcej.
  • Aktywność fizyczna pomaga szybciej spalić zbędne kalorie, podkręca metabolizm, a po zakończeniu diety, pomaga w utrzymaniu wagi i dobrej kondycji.
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 06.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej