Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Fot: foodandwinephotography / gettyimages.com

Syrop z buraka jest domowym i naturalnym sposobem na zwalczanie uciążliwego kaszlu oraz chrypki. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowego i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Można go stosować u dzieci od pierwszego roku życia.

Syrop z buraka jest źródłem cennych dla organizmu substancji o działaniu przeciwzapalnym. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu kaszlu. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu może być stosowany u małych dzieci oraz kobiet ciężarnych.

Co zawiera syrop z buraka?

Burak odznacza się dużą zawartością cennych dla zdrowia składników. Wśród nich należy wymienić substancje antyoksydacyjne, inaczej przeciwutleniające, do których zalicza się m.in. antocyjany. Wykazują one działanie przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają ogólną odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. 

Buraki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie. Syrop z buraka jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.

Zobacz także: Syrop z cebuli - przygotowanie i właściwości

Właściwości syropu z buraka na kaszel

Syrop z buraka jest naturalną miksturą, którą można stosować zarówno w celach leczniczych w trakcie trwania infekcji, jak też profilaktycznie. Przyczynia się do wzmocnienia odporności, przeciwdziała rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz oczyszcza górne i dolne drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Jest skuteczny przy każdym rodzaju kaszlu – suchym i mokrym. Wykazuje właściwości odkrztuszające, dzięki czemu wspomaga usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Syrop z buraka łagodzi chrypkę oraz zwalcza ból gardła.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6

Syrop z buraka czerwonego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka na kaszel jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Leczniczą miksturę przyrządzi się, wykorzystując jednego, dużego buraka, którego należy zetrzeć na tarce. Starte warzywo umieszcza się w miseczce, a następnie dodaje się do niego dwie łyżeczki cukru bądź miodu. Całość należy dokładnie wymieszać i podgrzewać przez około 20 minut na niewielkim ogniu. 

Ważne jest, by nie dopuścić do zagotowania mikstury – wówczas syrop zatraca swoje lecznicze właściwości. Szczególnie zalecanymi miodami w walce z infekcjami są: lipowy, spadziowy lub gryczany. Zawierają one duże ilości inhibiny – substancji o działaniu bakteriostatycznym, czyli hamującym rozwój bakterii. 

Syrop z buraka można również przygotować bez ogrzewania. Buraka należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie warzywo rozdrabnia się (przy użyciu blendera bądź poprzez przeciśnięcie kawałków buraka przez sokowirówkę) i przecedza się. Uzyskany syrop należy dosłodzić miodem, ewentualnie cukrem. 

Domowy syrop z buraka na kaszel można również przygotować poprzez wydrążenie na samej górze warzywa kółka o średnicy około 2 centymetrów i głębokości około 3-4 centymetrów, uważając by nie przebić buraka „na wylot”. Do wykonanego otworu należy wlać łyżeczkę miodu. Buraka odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce, do momentu aż wypuści sok. Przygotowaną miksturę powinno się przelać do buteleczek lub słoiczka i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Syrop z czosnku - przepis, właściwości, dawkowanie

Syrop z buraka cukrowego: przepis

Przygotowanie syropu z buraka cukrowego rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia warzywa, które następnie się obiera i odcina zielone części. Buraka należy pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą do takiego poziomu, by warzywo zostało zakryte. Całość należy gotować na najmniejszym palniku i małym ogniu przez kilka godzin, aż do uzyskania brunatnej barwy. Po wystudzeniu, syrop z buraka cukrowego przelewa się do buteleczek. Można go stosować w celach leczniczych oraz jako zamiennik cukru.

Dawkowanie syropu z buraka

Syrop z buraka zaleca się stosować u osób z uporczywym kaszlem, chrypką oraz przy przeziębieniach. Należy go przyjmować co najmniej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce, czyli po około 5 mililitrów. Przy bardzo silnym, męczącym kaszlu wskazane jest picie syropu nawet co godzinę po jednej łyżeczce. Stosowany jest również profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu – wówczas zaleca się go pić do czterech razy dziennie. 

Syrop z buraka dostarcza wyłącznie naturalnych składników, dlatego jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Może być podawany dzieciom już po pierwszym roku życia. W przypadku alergii na miód, przygotowując syrop w domu, należy dosładzać go cukrem. 

Domowy syrop z buraka można również bez obaw stosować u kobiet ciężarnych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, łagodzącymi kaszel i zapobiegającymi infekcjom, burak dostarcza również żelaza i kwasu foliowego, które są bardzo ważnymi składnikami dla kobiet ciężarnych – chronią przed powstaniem niedokrwistości i zapewniają prawidłowy rozwój dziecka.

Zobacz film: Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Data aktualizacji: 13.11.2019,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej