Syrop z buraka jest źródłem cennych dla organizmu substancji o działaniu przeciwzapalnym. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu kaszlu. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu może być stosowany u małych dzieci oraz kobiet ciężarnych.
Co zawiera syrop z buraka?
Burak odznacza się dużą zawartością cennych dla zdrowia składników. Wśród nich należy wymienić substancje antyoksydacyjne, inaczej przeciwutleniające, do których zalicza się m.in. antocyjany. Wykazują one działanie przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają ogólną odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się.
Buraki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie. Syrop z buraka jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu.
Zobacz także: Syrop z cebuli - przygotowanie i właściwości
Właściwości syropu z buraka na kaszel
Syrop z buraka jest naturalną miksturą, którą można stosować zarówno w celach leczniczych w trakcie trwania infekcji, jak też profilaktycznie. Przyczynia się do wzmocnienia odporności, przeciwdziała rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz oczyszcza górne i dolne drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Jest skuteczny przy każdym rodzaju kaszlu – suchym i mokrym. Wykazuje właściwości odkrztuszające, dzięki czemu wspomaga usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Syrop z buraka łagodzi chrypkę oraz zwalcza ból gardła.
Syrop z buraka czerwonego: przepis
Przygotowanie syropu z buraka na kaszel jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Leczniczą miksturę przyrządzi się, wykorzystując jednego, dużego buraka, którego należy zetrzeć na tarce. Starte warzywo umieszcza się w miseczce, a następnie dodaje się do niego dwie łyżeczki cukru bądź miodu. Całość należy dokładnie wymieszać i podgrzewać przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Ważne jest, by nie dopuścić do zagotowania mikstury – wówczas syrop zatraca swoje lecznicze właściwości. Szczególnie zalecanymi miodami w walce z infekcjami są: lipowy, spadziowy lub gryczany. Zawierają one duże ilości inhibiny – substancji o działaniu bakteriostatycznym, czyli hamującym rozwój bakterii.
Syrop z buraka można również przygotować bez ogrzewania. Buraka należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie warzywo rozdrabnia się (przy użyciu blendera bądź poprzez przeciśnięcie kawałków buraka przez sokowirówkę) i przecedza się. Uzyskany syrop należy dosłodzić miodem, ewentualnie cukrem.
Domowy syrop z buraka na kaszel można również przygotować poprzez wydrążenie na samej górze warzywa kółka o średnicy około 2 centymetrów i głębokości około 3-4 centymetrów, uważając by nie przebić buraka „na wylot”. Do wykonanego otworu należy wlać łyżeczkę miodu. Buraka odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce, do momentu aż wypuści sok. Przygotowaną miksturę powinno się przelać do buteleczek lub słoiczka i przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Syrop z czosnku - przepis, właściwości, dawkowanie
Syrop z buraka cukrowego: przepis
Przygotowanie syropu z buraka cukrowego rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia warzywa, które następnie się obiera i odcina zielone części. Buraka należy pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą do takiego poziomu, by warzywo zostało zakryte. Całość należy gotować na najmniejszym palniku i małym ogniu przez kilka godzin, aż do uzyskania brunatnej barwy. Po wystudzeniu, syrop z buraka cukrowego przelewa się do buteleczek. Można go stosować w celach leczniczych oraz jako zamiennik cukru.
Dawkowanie syropu z buraka
Syrop z buraka zaleca się stosować u osób z uporczywym kaszlem, chrypką oraz przy przeziębieniach. Należy go przyjmować co najmniej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce, czyli po około 5 mililitrów. Przy bardzo silnym, męczącym kaszlu wskazane jest picie syropu nawet co godzinę po jednej łyżeczce. Stosowany jest również profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu – wówczas zaleca się go pić do czterech razy dziennie.
Syrop z buraka dostarcza wyłącznie naturalnych składników, dlatego jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Może być podawany dzieciom już po pierwszym roku życia. W przypadku alergii na miód, przygotowując syrop w domu, należy dosładzać go cukrem.
Domowy syrop z buraka można również bez obaw stosować u kobiet ciężarnych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi, łagodzącymi kaszel i zapobiegającymi infekcjom, burak dostarcza również żelaza i kwasu foliowego, które są bardzo ważnymi składnikami dla kobiet ciężarnych – chronią przed powstaniem niedokrwistości i zapewniają prawidłowy rozwój dziecka.