Domowe i naturalne metody obniżenia gorączki są skuteczne i sprawdzone od wielu lat. Stan podgorączkowy występuje, gdy temperatura ciała przekracza 37°C, a gorączka – po przekroczeniu 38°C. Po intensywnym wysiłku fizycznym temperatura ciała może podnieść się nawet o 0,5°C. W walce z gorączką warto podać przetwory z ziół i owoców.
Kiedy zbijać gorączkę domowymi sposobami?
Gorączkę należy zbijać, gdy osoba chora skarży się na wyjątkowo złe samopoczucie, jej stan pogarsza się, a temperatura ciała przekracza 38,5 °C (w przypadku dorosłych). Szczególną troską należy obdarzyć dzieci, u których obserwowano drgawki gorączkowe, występujące najczęściej na początku infekcji podczas temperatury sięgającej 39–41°C.
Jeśli dziecko (najczęściej w wieku od 6 miesięcy do 5 lat) ma skłonności do drgawek gorączkowych, a temperatura jego ciała zwiększyła się, należy bezzwłocznie rozpocząć jej leczenie. Podobna sytuacja zachodzi także u osób chorych na epilepsję, ponieważ gorączka może być czynnikiem wywołującym napad padaczkowy.
Jakie rośliny zbijają gorączkę? Zobacz wideo:
Napar lub sok z czarnego bzu na zbicie gorączki
Skutecznym środkiem na gorączkę, który dodatkowo wzmacnia organizm osoby chorej, jest czarny bez. To znana od wielu lat roślina lecznicza, odgrywająca istotną rolę w medycynie naturalnej.
Ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz związków korzystnie wpływających na zdrowie (zawiera m.in. flawonoidy, flawonole, garbniki, triterpeny, lektynę, wolne aminokwasy) dodaje sił fizycznych i pomaga w zwalczaniu gorączki. W tym celu należy pić sok z owoców czarnego bzu lub napar z jego kwiatów.
Chłodne kąpiele i okłady lodu skutecznie zbijają gorączkę
W połączeniu z wymienionymi sposobami na obniżenie gorączki warto zastosować zimne okłady lub letnie kąpiele. Należy pamiętać, że lodu nie powinno się przykładać bezpośrednio do skóry , można owinąć lód w szmatkę albo zawinąć go w woreczek foliowy.
Okłady z lodu i zimnej wody najlepiej przyłożyć do czoła, na skronie, potylicę, pachwiny, pod kolana, na kark oraz na łydki. Przyniosą ulgę rozpalonemu ciału i pomogą w zbiciu gorączki. W przypadku chłodnej kąpieli nie należy przesadzać ze zbyt niską temperaturą, by nie doprowadzić do szoku termicznego. Osoba z wysoką gorączką jest osłabiona i nie warto dodatkowo obciążać jej organizmu.
Temperatura wody dla dorosłego powinna być niższa o ok. 2°C od temperatury ciała. Temperatura wody w czasie chłodnej kąpieli dla dziecka nie może być niższa niż 0,5°C od temperatury ciała. W przeciwnym razie możemy poważnie zaszkodzić osobie borykającej się ze wzmożoną ciepłotą.
Herbata z miodem i cytryna domowym sposobem na zbicie gorączki
Sprawdzonym od wielu lat sposobem na gorączkę jest ciepła herbata z miodem i cytryną, do której trzeba dodać także sok malinowy. Aby zrobić łagodzącą gorączkę herbatę, wystarczy zaparzyć zwykłą czarną herbatę i zaczekać, aż nieco ostygnie. Do ciepłej, ale nie gorącej herbaty należy dodać miód z plasterkiem lub sokiem z cytryny.
Miód, zwłaszcza lipowy, wykazuje działanie przeciwgorączkowe i pomaga w walce z trwającą infekcją. Cytryna ze względu na zawartość witaminy C pomaga osłabionemu organizmowi. Miodu nie powinno się dodawać do gorącej wody i herbaty, ponieważ w temperaturze powyżej 40°C traci właściwości lecznicze.
Maliny pomocne w zbijaniu gorączki
Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają lecznicze działanie malin w postaci soku lub naparu z suszonych owoców. Maliny wykazują silne działanie ściągające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W dodatku pobudzają czynność gruczołów potowych, w związku z czym po ok. 30–60 minutach od spożycia naparu bądź soku z malin osoba z gorączką zaczyna się obficie pocić, co pomaga w zbijaniu podwyższonej temperatury ciała.
Lipa pomocna w walce z gorączką!
Kwiatostany lipy są sprawdzonym od wielu pokoleń środkiem na gorączkę, a także pozostałe objawy przeziębienia, jak katar czy ból gardła. Lipa jest bogata w substancje o dobroczynnym działaniu dla organizmu – flawonoidy, fitosterole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i witaminę PP.
Lipa ma działanie moczopędne, rozkurczające, a także pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa przepływ żółci do dwunastnicy. Wypróbowanym przepisem na napar z lipy jest wsypanie łyżki stołowej wysuszonych kwiatostanów lipy, które należy zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na ok. 20 minut. Do naparu można dodać sok malinowy i miód (najlepiej lipowy) jednak zaleca się dodać go dopiero po przestudzeniu naparu. Otrzymany zdrowotny napój należy pić co najmniej kilka razy dziennie między posiłkami.