„Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?

Fot: bit24 / fotolia.com

„Dobry cholesterol” ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, u wielu osób jego stężenie jest zbyt niskie. O jego poziom można dbać na wiele sposobów m.in. poprzez właściwą dietę i regularną aktywność fizyczną. 

Cholesterol to związek chemiczny, lipid, który występuje prawie w każdej komórce ludzkiego ciała, pełniąc wiele niezbędnych funkcji. Produkowany głównie w wątrobie cholesterol bierze udział w produkcji hormonów, a także w syntezie kwasów tłuszczowych. 

Należy podkreślić, że sam w sobie nie jest szkodliwy – jest wręcz niezbędny, aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Ważnym jest jednak, aby jego stężenie w organizmie było prawidłowe. Istnieje tendencja do dostarczania go w nadmiarze wraz z pożywieniem, co przyczynia się do powstawania wielu chorób sercowo-naczyniowych.

„Dobry i zły cholesterol” – czyli właściwie, który cholesterol to ten dobry?

Cholesterol całkowity można podzielić na dwie frakcje: cholesterol HDL („dobry cholesterol”) i cholesterol LDL („zły cholesterol”). Aby organizm funkcjonował prawidłowo i nie borykał się z chorobami serca i naczyń krwionośnych, warto zadbać o to, aby różnica między cholesterolem HDL a cholesterolem LDL była na poziomie: LDL 80 mg/dl, a HDL 60 mg/dl. Jeśli jednak znacząco przeważa frakcja „złego cholesterolu”, to w naczyniach mogą tworzyć się blaszki miażdżycowe i złogi, co przyczynia się do zwiększenia ryzyka zawału, udaru, a także chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6.

Normy cholesterolu:

Poziom cholesterolu LDL

  • mniej niż 100 mg/dl – optymalny,
  • 100-129 mg/dl – w pobliżu optymalnego,
  • 130-159 mg/dl – granica wysokiego,
  • 160-189 mg/dl – wysoki,
  • 190 mg/dl lub więcej – bardzo wysoki.

Poziom cholesterolu HDL:

  • mniej niż 40 mg/dl – wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • 40-59 mg/dl – granica podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • 60 mg/dl lub więcej – niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6

„Dobry cholesterol” – co warto jeść?

Aby zadbać o odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu”, przede wszystkim należy zadbać o optymalny sposób odżywiania. 

Dieta sprzyjająca zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL zawiera produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też warto spożywać produkty, takie jak: awokado, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy, ryby (makrela, pstrąg, łosoś), orzechy (brazylijskie, włoskie, migdały) i pestki (dyni, słonecznika). 

W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się także produkty bogate w rozpuszczalny błonnik. Znaleźć go można w produktach, takich jak: produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Do diety należy wdrożyć także produkty bogate w polifenole, które spowalniają utlenianie „dobrego cholesterolu”, a także podwyższają jego poziom. 

Dlatego też warto spożywać produkty, takie jak: jagody i borówki, zieloną herbatę, kakao, sok z żurawiny. Do nowych nawyków żywieniowych, które zwiększają poziom cholesterolu HDL zalicza się także rezygnację ze smażenia potraw i gotowanie na parze, pieczenie lub grillowanie bez tłuszczu. Ponadto warto zrezygnować ze spożywania czerwonego mięsa, fast-foodów, dań przetworzonych i słonych przekąsek. Należy zwrócić uwagę również na 5 regularnych, spożywanych co 2-3 godziny posiłków.

Test wiedzy: Co wiesz na temat popularnych chorób?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

 Jak podwyższyć „dobry cholesterol”?

Aby podwyższyć „dobry cholesterol”, należy oprócz diety zacząć wdrażać aktywność fizyczną. Regularne i umiarkowane ćwiczenia fizyczne pozwalają zwiększyć produkcję „dobrego cholesterolu”. Ponadto umożliwiają utratę zbędnych kilogramów, co przy nadwadze i otyłości wpływa korzystnie na poziom lipidów w organizmie. Brak aktywności fizycznej zwiększa poziom „złego cholesterolu” sprzyjający tworzeniu się blaszek miażdżycowych i zakrzepów. 

Zrównoważona aktywność fizyczna to wysiłek min. 3 razy w tygodniu, po ok. 30 minut. Warto pamiętać, aby puls nie przekraczał 130 uderzeń na minutę. Aktywność fizyczna powinna być dostosowana nie tylko do umiejętności, ale również możliwości. 

Osoby chore np. na cukrzycę, choroby serca, otyłość powinny skonsultować chęć uprawiania danej aktywności fizycznej z lekarzem. 

W wielu przypadkach ćwiczenia fizyczne powinny być wprowadzane powoli i stopniowo, a także dopasowywane do reakcji organizmu. To ważne, gdyż nieodpowiednio dopasowana aktywność fizyczna może być w niektórych przypadkach niebezpieczna. Aby zwiększyć poziom „dobrego cholesterolu”, warto spróbować: jazdy na rowerze, ćwiczeń fitness, pływania, biegania, spacerowania itp. aktywności sportowych. 

Należy podkreślić, że nawet spacerowanie, koszenie trawnika, czy intensywne sprzątanie domu wpływa na podwyższenie poziomu „dobrego cholesterolu”. Należy pamiętać, że zmniejszanie stężenia frakcji „złego cholesterolu” zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych chorób.

Zobacz film: Cholesterol - dobry i zły... Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 11.09.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ada 30.11.2018r.

obrazowo pan to wytłumaczył, dzięki:)

gość 22.11.2018r.

super, a przed filmikiem reklama pizzy z serem i coli :D

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej