Woda gasi nie tylko pragnienie. Dlaczego warto ją pić?

Fot: Eugenio Marongiu / gettyimages.com

Ludzkie ciało niemal w 70 proc. składa się z wody. Uczestniczy w podstawowych procesach, które zachodzą w ciele człowieka. Rozprowadza substancje mineralne, ale i odżywia wszystkie komórki. Mimo że jest tak łatwo dostępna, zdrowa i doskonale gasi pragnienie to pijemy jej za mało. Co gorsza, większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że wody, które trafiają na sklepowe półki bardzo się od siebie różnią. Zawartość minerałów i substancji odżywczych nie jest w nich taka sama. Na co trzeba zwrócić uwagę kupując wodę i jak pić, żeby się napić?

Po co nam woda? Przede wszystkim reguluje ciśnienie krwi, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz utrzymać właściwą temperaturę ciała. Odpowiednie nawodnienie organizmu przekłada się na sprawniejszą pracę jelit i lepsze trawienie, dobre samopoczucie, wygląd skóry oraz poziom energii do działania. Dodatkowo woda rozpuszcza pokarm i rozprowadza po organizmie witaminy, substancje mineralne oraz hormony.

Zobacz film: Jak rozpoznać odwodnienie organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Odwodnienie objawy

Teoretycznie możemy bez niej wytrzymać nawet trzy dni, ale utrata wody na poziomie 10-15 proc. stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia (tak duże odwodnienie najczęściej pojawia się u osób starszych lub małych dzieci). W takich sytuacjach konieczna jest hospitalizacja i podanie kroplówek, które uzupełnią płyny. Kiedy te braki sięgają 20 proc. – medycyna niewiele może już zrobić.

Na szczęście takich sytuacji można uniknąć, wystarczy obserwować swój organizm. Już, kiedy bezpieczne stężenie płynów w ciele zmniejszy się o 3 proc. ciało zaczyna dawać sygnały. Trzeba jednak pamiętać, że objawem braku wody wcale nie musi być odczuwanie pragnienia.

Zazwyczaj w pierwszej kolejności pojawiaj się ból głowy, problemy z koncentracją, osłabienie, zmęczenie oraz rozdrażnienie. Senność to ostatni sygnał, kiedy jeszcze sami, sięgając po wodę możemy uzupełnić braki.

Przyjmowanie zbyt małej ilości sprzyja zaparciom, migrenie, zwyrodnieniu stawów oraz chronicznemu zmęczeniu. Zdarza się, że u osób, które piją zbyt mało wody rozwija się kamica nerkowa lub obrzęki. Problem z tymi ostatnimi najczęściej mają osoby ze znaczną nadwagą lub otyłe. Ich organizm nauczony, że dostaje zbyt mało wody, zaczyna ją magazynować.

Lekarze podkreślają, że doprowadzenie organizmu do takiego stanu może być niebezpieczne i najlepiej jest pic wodę cały czas, małymi łykami. W ten sposób nie tylko zapewniamy odpowiednie nawodnienie organizmu, ale i dostarczamy organizmowi substancji mineralnych, bez których ten nie może się obejść.

Zobacz film: Co zrobić, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Ile trzeba pic?

W ciągu dnia tracimy ok. 2-3 litrów wody. Ponad litr wydalamy wraz z moczem, pół litra podczas oddychania przez skórę oraz drugie tyle wraz z potem. Aby wszystko działało, jak trzeba wypić taką sama ilość wody. Szacuje się, że kobiety powinny przyjmować ok. 2 litrów płynów, a mężczyźni ok. 3. Ta ilość powinna być większa - tj. ok. 3,5 litra – w przypadku tych osób, które uprawiają sport, na stres reagują nadmiernym wydzielaniem potu, pracują w klimatyzowanych pomieszczeniach i np. odczuwają drapanie w gardle. Ale z wodą nie można przesadzać i trzeba pamiętać, że znajduje się ona nie tylko w naszej szklance czy butelce, z której pijemy. Jest praktycznie w każdym posiłku, po który sięgamy.

Odpowiednią ilość wody powinny wypijać także dzieci. To bardzo ważne zwłaszcza w przypadku bardzo małych dzieci. Nierozwinięty jeszcze mózg nie potrafi odczytywać sygnałów organizmu i nie wie, że brakuje mu wody. Jeśli dojdzie do odwodnienia – nawet niedużego – konieczna jest hospitalizacja i dożylne podanie płynów.

Starsze dzieci, czyli te, które ukończyły trzeci rok życia, powinny wypijać ok. 1,6 litra wody dziennie, tj. minimum 6 szklanek. Dziewięcio- czy dziesięciolatek – mniej więcej tyle, co dorosła osoba.

Zobacz film: Ile wody powinniśmy wypić każdego dnia. Źródło: 36,6

Pij wodę, ale ostrożnie

Mimo że na pierwszy rzut to może wydawać niedorzeczne, to woda może być niebezpieczna. Szczególnie groźna dla zdrowia i życia jest sytuacja, gdy w krótkim czasie wypijemy jej bardzo dużo.

Przewodnienie hipotoniczne, czyli zatrucie wodne, może pojawić się u sportowców, np. maratończyków, którzy po morderczym wysiłku, nieumiejętnie próbują uzupełnić płyny. Takie łapczywe picie – w skrajnych sytuacjach – może doprowadzić do obrzęku mózgu, wreszcie jego wyłączenia, zahamowania akcji serca i zatrzymania oddechu.

Jak rozpoznać przewodnienie? Uwagę powinny zwrócić przede wszystkim bóle głowy, rozkojarzenie, niekiedy nadmiar wody prowadzi do utraty przytomności. Co gorsza, zbytnio rozcieńczona krew zwiększa swoją objętość, tym samym serce nie jest wstanie jej przepompować. Taki stan może doprowadzić do ostrej niewydolności serca.

Na szczęście takie sytuacje zdarzają rzadko. Wypicie zbyt dużej ilości wody zazwyczaj wywołuje jedynie obrzęki. Trzeba mieć jednak na uwadze, że zatrzymywanie się wody w organizmie może mieć wiele przyczyn, jeśli takie sytuacje się powtarzają i nie mają związku z ilością przyjętych płynów lub nie są spowodowane miesiączką i wahaniami hormonalnymi, które mają miejsce w tym czasie, warto poradzić się lekarza.

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Źródło: Stylowy Magazyn, X-Bank Gallery.

Dobra woda, czyli jaka?

Mimo że na rynku jest bardzo dużo rodzajów wody, to nie wszystkie są równie wartościowe. Specjaliści podkreślają, że najlepsze i najzdrowsze są te, które zawierają, co najmniej 1000 mg różnych (może ich być nawet 70) substancji mineralnych w litrze. Dlatego wybierając wodę trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się etykiecie. Naszą uwagę powinna zwrócić zawartość magnezu, wapnia, potasu oraz sodu, czyli elektrolitów, które odpowiadają za tzw. gospodarkę wodno-elektrolitową. Oznacz to tyle, że pierwiastki te mają wpływ na to, jak pracuje nasz organizm i czy wszystkie, najważniejsze procesy przebiegają bez zakłóceń.

Zobacz film: Która woda jest najlepsza? Źródło: Stylowy Magazyn

To, czy wybierzemy wodę niegazowaną czy gazową – zależy przede wszystkim od naszych preferencji. Jednak na tę ostatnią, ze względu na dwutlenek węgla, muszą uważać osoby, które mają wrzody żołądka lub często zmagają się ze zgagą. Związek ten może dodatkowo zaostrzyć problem. Warto pamiętać, że woda gazowana – właśnie, dzięki CO2 – jest znacznie trwalsza i po otwarciu przechowywana w lodówce dłużej zachowa swoje wartości odżywcze.

Najmniej skorzystamy – a nawet sobie zaszkodzimy, – jeśli sięgniemy po bardzo popularne wody smakowe. Dlaczego trzeba na nie uważać? Tego rodzaju napoje zawierają zazwyczaj niewiele substancji mineralnych, nadrabiają za to zawartością cukru. Półtoralitrowa butelka to nawet 12 łyżeczek. Dodatkowo zawierają pełno konserwantów. Regularne picie takiej wody to prosta droga nadwagi czy cukrzycy typu 2.

Jeśli mamy ochotę na wodę smakową możemy ją przygotować sobie sami. Wystarczy dodać do niej sok z cytryny. Taka mieszanka pobudzi metabolizm i wspomoże oczyszczanie organizmu.

Zobacz film: Fakty i mity o wodzie. Źródło: Stylowy Magazyn



Data aktualizacji: 15.03.2018,
Opublikowano: 12.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej