Dlaczego warto jeść płatki jaglane?

Fot: Kamila Cyganek / fotolia.com

Płatki jaglane to niezwykle wartościowy produkt zbożowy. Spośród wszystkich płatków śniadaniowych wyróżnia je wysoka zawartość składników mineralnych. Są niedrogie, a przy tym korzystnie wpływają na wygląd i kondycję skóry oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Płatki jaglane nie zawierają glutenu. Są doskonałym produktem spożywczym nie tylko dla osób zmagających się z celiakią i innymi problemami związanymi z nietolerancją glutenu, ale także dla wegetarian i wegan. Świetnie komponują się z owocami i innymi dodatkami. 

Płatki jaglane – co to takiego?

Płatki jaglane produkowane są z obłuskanego i rozgniecionego ziarna prosa – jest ono również podstawą kaszy jaglanej. Słowo „jagły” pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu o podobnym brzmieniu, oznaczającego właśnie proso.

Płatki z jagłów nie mają zdefiniowanego smaku, jednak nieodpowiednio przygotowane mogą być gorzkie. Są chrupiące i zawierają mnóstwo mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Płatki jaglane – wartości odżywcze

Płatki jaglane są jednym z tych produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby zmagające się z nietolerancją tego składnika pokarmowego. Niestety w procesie produkcji płatków jaglanych surowiec często zostaje zanieczyszczony pyłem z przemiału zbóż i wówczas może stracić swoją bezglutenowość. Dlatego podczas wyboru płatków jaglanych na sklepowych półkach należy szukać takich, które są oznaczone przekreślonym kłosem.

Płatki jaglane są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E poprawia wydolność mięśni oraz pozwala zachować funkcjonalność układu rozrodczego, a co za tym idzie – także płodność. Zapobiega uszkodzeniom komórek ze względu na właściwości przeciwutleniające oraz przeciwdziała zakrzepom, tj. zapobiega zlepianiu się płytek krwi i pozwala utrzymać przepuszczalność błon komórkowych. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Zobacz film: Płatki śniadaniowe bogate źródło błonnika. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Zobacz także: Zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe

Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają sprawność intelektualną i nastrój. Odnotowuje się korzystny wpływ witamin z grupy B na stan skóry, włosów i paznokci oraz syntezę hormonów płciowych. Spożywanie płatków jaglanych obniża też poziom „złego” cholesterolu we krwi i usprawnia syntezę kwasów tłuszczowych.

Wśród kluczowych składników płatków jaglanych znajdują się także cynk oraz kwas krzemowy. Składniki te wpływają bardzo pozytywnie na stan włosów i paznokci. Cynk ponadto wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, pracę trzustki oraz wielu innych narządów, w tym prostaty, uczestniczy w przemianach białek i tłuszczów. Pomaga leczyć cukrzycę i regulować miesiączkę. Krzem z kolei wspiera w walce z trądzikiem, pozwala usunąć złogi zalegające w nerkach oraz jelitach i wspomaga proces detoksykacji organizmu.

Płatki jaglane – kalorie i właściwości

Produkowane z prosa płatki – niepozorne, delikatne i chrupiące – zawierają 361 kalorii w 100 g produktu. Mimo stosunkowo dużej kaloryczności korzystnie wpływają na organizm. Wartość indeksu glikemicznego płatków po ugotowaniu wynosi 71, przez co są produktem niewskazanym dla osób zmagających się z cukrzycą.

Aż 10% zawartości płatków stanowi białko. To dosyć dużo w porównaniu z np. płatkami kukurydzianymi, które w 100 g zawierają tylko 7,3 g białka.

Płatki jaglane poprawiają koncentrację poprzez eliminację uczucia zmęczenia i kłopotów z zasypianiem. Usprawniają także pracę układu nerwowego. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi (4 g w 100 g płatków) korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego – poprawiają procesy trawienne i likwidują zaparcia. Pomagają w walce z zagrzybieniem organizmu oraz usprawniają pracę nerek dzięki właściwościom moczopędnym.

Kupując płatki jaglane, należy pamiętać, aby zamiast błyskawicznych wybierać tradycyjne – są mniej przetworzone i zawierają dzięki temu więcej niezbędnych mikroelementów.

Zobacz także: Płatki owsiane – bogactwo minerałów na śniadanie

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Płatki jaglane – zastosowanie

Płatki jaglane sprawdzą się jako panierka do kotletów. Doskonale zastąpią wysoko kaloryczną bułkę tartą, która wchłania dużą ilość tłuszczu. Kotlety opanierowane przy użyciu białka jaja, soli, pieprzu i płatków jaglanych najlepiej będą smakować upieczone w piekarniku, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Mogą spożywać je także osoby uprawiające sport.

Dobrą alternatywą dla kaszy manny, kanapek lub owsianki będą płatki jaglane gotowane na mleku. Tak przygotowane swoją konsystencją przypominają budyń. Do ugotowanych płatków można dodać do smaku syrop z agawy, odrobinę oleju kokosowego oraz owoce: kiwi, borówki, banany, maliny lub brzoskwinie.

Z płatków można także przygotować zdrowe ciastka. Płatki jaglane mieszamy z jajkiem, odrobiną mleka, kakao i miodem lub syropem z agawy. Do mieszanki można dodać orzechy i żurawinę. Masę należy wyłożyć na blachę cienką warstwą i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C, a po wystudzeniu pokroić i podawać. 

Data aktualizacji: 03.06.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej