Na urodę, odporność i wąską talię. Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?

Getty Images/ zeleno

Rewelacyjnie działają na skórę i układ odpornościowy. Dodatkowo służą przyszłym mamom i osobom dbającym o linię. Jakie jeszcze właściwości posiadają buraki? Sprawdź!

Burak – wartości odżywcze

Czy wiesz, że buraka najlepiej jest jeść na surowo lub w wersji gotowanej? Taki produkt zawiera (100 gram) zawiera 40 kalorii. Ponadto warzywo to jest także źródłem takich witamin jak: C, B6, A, E i K. Dodatkowo jest też bogate w tiaminę, ryboflawinę, niacynę, oraz kwas foliowy. Dodajmy również, że jedząc go dostarczasz organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Przeczytaj też: Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis

Burak – właściwości zdrowotne

Wiesz już, jakie wartości odżywcze posiada burak, więc wyjaśnimy jeszcze, jak to konkretnie przekłada się na funkcjonowanie organizmu. A zatem…? Jedząc buraki wzmacniasz odporność, chronisz się przed przeziębieniem i pielęgnujesz wzrok. Poza tym warzywo to zawiera duże dawki kwasu foliowego, dzięki czemu pomaga zajść kobietom w ciążę lub przejść ją zdrowo. Poza tym, dzięki dużym dawkom wapnia, wzmacnia kości i zęby. Dodajmy też, że buraki regulują ciśnienie tętnicze krwi. Warto również wiedzieć, że burak jest też świetną opcją dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera on dużo błonnika i przyspiesza przemianę materii.

Zobacz też film o właściwościach buraka. 

Źródło: x-news

Czy buraki chronią przed rakiem?

Bardzo istotnym "składnikiem" buraków są antocyjany. Związki te zaliczane są do flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Substancje tego rodzaju potrafią zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji komórek i tworzenia zmian nowotworowych w organizmie.

Burak – właściwości urodowe

Serwując sobie buraki regularnie, na dłużej zachowujesz młody wygląd, poprawiasz kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym (dzięki likopenowi) chronisz skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. A gdyby tego było mało, wiedz, że pijąc sok z buraka eliminujesz swędzenie skóry głowy i łupież.

Buraki – kto nie może ich jeść?

Choć jedzenie buraków niesie ze sobą wiele korzyści, nie na każdym talerzu powinny się one znaleźć. Kto nie może spożywać tego warzywa? Przede wszystkim cukrzycy, a także ci, którzy cierpią na insulinoodporność. Dlaczego? Buraki mają bowiem wysoki indeks glikemiczny. Wskaźnik ten mówi jak szybko po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy w organizmie. Uważać muszą także osoby chorujące lub zagrożone osteoporozą, ponieważ niestety warzywo to wypłukuje z organizmu wapń. 

Burak – przepis na kolację 

Sałatka z burakiem to rewelacyjnie rozwiązanie na kolację. Posiłek smaczny, zdrowy, lekki i na długo zapewniający uczucie najedzenia. Jak przygotować to danie?

Produkty:

  • Jeden ugotowany burak 
  • Rukola (dwie garście) 
  • Ser feta (1/3 kostki)
  • Pestki słonecznika lub płatki migdałów 
  • Oliwa z oliwy (łyżka)
  • Odrobina soku z cytryny
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Wyłóż na talerz rukolę, a następnie rozłóż na niej pokrojonego wcześniej w cienkie plastry buraka. Później pokrusz fetę i posyp danie pestkami. Całość polej oliwą oraz sokiem z cytryny i dopraw do smaku. 

Przeczytaj też: Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Data aktualizacji: 01.09.2020,
Opublikowano: 01.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej