Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?

Fot. Peopleimages / Getty Images

Od jakiegoś czasu można zaobserwować zwiększone zainteresowanie zdrowym stylem życia. Ludzie masowo ruszyli na siłownie, chwytając się za różne diety cud, które mają sprawić, że zbędne kilogramy znikną w mgnieniu oka. Często wiąże się to z monodietami, głodówkami, omijaniem posiłków i zbyt dużym wysiłkiem w stosunku do spożywanych kalorii. Diety i aktywność fizyczna raczej kojarzą się ze zdrowiem, jednak zbyt szybka utrata wagi i długoterminowe restrykcyjne diety, niosą ze sobą poważne konsekwencje.

Spowolnienie metabolizmu

Metabolizm to proces, który podtrzymuje funkcje życiowe przez pozyskiwanie energii i składników odżywczych z pożywienia i odpowiednio je wykorzystuje. W czasie głodu spowodowanego zbyt małymi porcjami i wzmożoną aktywnością fizyczną, tempo metabolizmu spowalnia i zmniejsza się ilość zużywanej energii, co skutkuje brakiem siły. W ramach zabezpieczenia, organizm odkłada energię w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, gdy organizm nie może uzyskać odpowiedniej ilości energii z pożywienia podczas wysiłku fizycznego, zaczyna pobierać ją z aminokwasów zmagazynowanych w mięśniach, co się wiąże z utratą tkanki mięśniowej.

Obniżenie odporności

Źle zbilansowana dieta prowadzi do niedoborów witamin i wartościowych składników odżywczych. Monodiety zazwyczaj opierają się na jedzeniu tych samych produktów, często ograniczając spożycie np. tłuszczy czy węglowodanów (np. dieta białkowa, kapuściana czy tłuszczowa). Takie diety nie dostarczają wszystkich składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odbija się to na odporności organizmu, który jest osłabiony i podatny na infekcje. Skutkiem ubocznym może być również anemia. Niedobory żelaza i witaminy B12 często występują u osób nie stosujących żadnych diet, dlatego ryzyko przy monodietach znacznie wzrasta.

Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta? Źródło: Dzień Dobry TVN

Zaburzenia hormonalne

Ten problem głównie dotyczy kobiet, a w szczególności nastolatek. Stres związany z odchudzaniem, dążeniem do idealnej sylwetki, duża ilość ćwiczeń i małe posiłki przyczyniają się do zwiększenia wydzielania ilości prolaktyny przez przysadkę mózgową Prolaktyna hamuje produkcję progesteronu i estrogenu przez jajniki, czego następstwem są zaburzenie miesiączkowania, bóle piersi i migreny.

Zakwaszenie organizmu

Zbyt duże spożycie białka i wzmożony wysiłek fizyczny przy niedostatecznej ilości warzyw i owoców, może prowadzić do zachwiania gospodarki kwasowo – zasadowej organizmu. Przy zakwaszeniu organizmu pozbywanie się rezerw tłuszczu jest ograniczone, może wystąpić trądzik, skóra jest przesuszona, występują problemy z trawieniem, spadek siły oraz skurcze mięśni.

Problemy z pamięcią i koncentracją

Aby mózg mógł odpowiednio pracować, potrzebuje paliwa w postaci witamin, minerałów, tłuszczów i glukozy. W dalszym ciągu wiele osób traktuje tłuszcze jako wroga numer jeden, szczególnie podczas diety. Jest to błąd, ponieważ są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, w tym mózgu. Ograniczenie spożycia kwasów Omega 3 i 6 (np. orzechy, tłuste ryby, oleje), glukozy (cukry proste), która reguluje m.in. pracę układu nerwowego i mózgu, skutkuje obniżeniem koncentracji i problemach z pamięcią, rozdrażnieniem, spadkiem motywacji i nastroju.

Zły stan włosów, skóry i paznokci

Skutki źle zbilansowanej diety można zaobserwować również w pogarszającym się stanie włosów, skóry i paznokci. Przy niedoborach witamin i minerałów włosy i paznokcie stają się kruche i łamliwe, ich wzrost może zostać spowolniony, może wystąpić nadmierne wypadanie włosów, skóra staje się sucha i matowa, może pojawić się trądzik. Skóra utraci elastyczność, co przy szybkiej utracie masy może skutkować rozstępami.

Spadek nastroju i motywacji

Redukcja wagi jest dość stresującym okresem. Wprowadzone ograniczenia, monotonne i małe porcje czy głodówki nie wpływają dobrze na stan psychiczny. Podczas redukcji, przy nieodpowiedniej diecie, jest się rozdrażnionym, nerwowym, a w przypadku zjedzenia czegoś ponad programowego, występują wyrzuty sumienia, motywacja znacznie spada, zwłaszcza gdy waga stoi w miejscu m.in. przez spowolniony metabolizm. Takie samopoczucie podnosi poziom kortyzolu, który dodatkowo wzmaga magazynowanie się tłuszczu i zaburza jego spalanie.

Jak uniknąć negatywnych skutków diety?

Przede wszystkim najpierw należy zadać sobie pytanie czy rzeczywiście dieta redukcyjna jest potrzebna, czy może jest to uleganie trendom i presji społeczeństwa na idealną sylwetkę. Następnie, jeżeli nie posiada się żadnej wiedzy na temat żywienia, należy udać do dietetyka, który na podstawie wywiadu i badań, ułoży dopasowaną dietę, która powinna być wprowadzeniem nowych nawyków żywieniowych. Podstawą jest aby posiłki były różnorodne, składające się z produktów dostarczających szereg składników odżywczych. Spożywane kalorie powinny być dostarczane z pełnowartościowych źródeł i rozłożone na 5-6 posiłków. Należy założyć sobie realny cel i czas i przede wszystkim, zachować zdrowy rozsądek i zmienić nawyki żywieniowe ponieważ zakończenie surowych diet grozi efektem jojo.

Jak powinno wyglądać zdrowe i rozsądne odchudzanie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powinno wyglądać zdrowe i rozsądne odchudzanie? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 23.11.2018,
Opublikowano: 23.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej