Dlaczego ryby są zdrowe i które gatunki warto włączyć do codziennego jadłospisu? 

Fot. fcafotodigital / Getty Images

O tym, które ryby są najzdrowsze, decyduje źródło ich pochodzenia, sposób przechowywania i przyrządzania. Większość gatunków jest zasobna w niezbędne dla zdrowia składniki. Ryby warto spożywać co najmniej 2–3 razy w tygodniu.

Ryby mają wiele wartości odżywczych, a ich regularne spożywanie służy profilaktyce licznych chorób. Obok cennych dla zdrowia składników mogą zawierać także substancje szkodliwe. Dietetycy i lekarze są jednak zdania, że korzyści płynące z jedzenia ryb przeważają nad ryzykiem, więc zalecają, by nie wykluczać ich z diety.

Dlaczego ryby są zdrowe?

Ryby podzielić można na tłuste (są to najczęściej ryby morskie), średniotłuste i chude. Te pierwsze stanowią jedno z najzasobniejszych źródeł kwasów omega, nazywanych niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, poprawiają pracę układu nerwowego, immunologicznego i narządu wzroku, regulują gospodarkę lipidową i ciśnienie krwi. NNKT wspomagają profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, funkcje poznawcze (m.in. zapobiegając rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych), chronią przed nowotworami, cukrzycą typu 2, otyłością, osteoporozą, dermatozami i depresją.

Wszystkie ryby zawierają znaczne ilości białka, równie wartościowego jak to, które obecne jest w wołowinie czy drobiu. Dostarcza ono wszystkich aminokwasów egzogennych i stanowi podstawowy budulec wszystkich komórek organizmu.

Tłuste ryby zasobne są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w szczególności D i E. Pierwsza z nich jest wykorzystywana w procesach mineralizacji tkanki kostnej, a także wspomaga odpowiedź immunologiczną. Druga jest silnym antyoksydantem, niezbędnym m.in. dla zachowania prawidłowego stanu skóry i jej przydatków. Chude ryby zawierają więcej witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi, biorą udział w wielu procesach metabolicznych, m.in. tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów.

Ryby są także doskonałym źródłem minerałów, głównie selenu (ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia odporność, reguluje pracę tarczycy), fosforu (jest budulcem kości, odpowiada za przewodnictwo nerwowe i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie) i jodu (jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy).

Jakie ryby są najzdrowsze?

Ze względu na wysoką zawartość NNKT za najzdrowsze uznaje się tłuste ryby morskie, choć niemal wszystkie – tłuste i chude, słodko- i słonowodne posiadają wiele cennych składników. Do najczęściej spożywanych przez Polaków ryb należą:

  • tłuste: łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, szprot, sardynka,
  • średniotłuste: karmazyn, pstrąg, karp,
  • chude: dorsz, sandacz, mintaj, miruna, flądra, okoń.

Niezwykle popularne – głównie ze względu na niską cenę – są także panga i tilapia. Pochodzą one niemal wyłącznie z wielkich hodowli azjatyckich. Te ryby nie są najzdrowsze, ponieważ zostały zmodyfikowane genetycznie z myślą o masowej produkcji. Posiadają mało tłuszczu i witamin, a zawierają sporo substancji szkodliwych, wykorzystywanych w hodowli w celu podniesienia jej wydajności.

Polecamy: Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?

Jak przygotować rybę w galarecie? Zobaczcie sprawdzony przepis:

Zobacz film: Jak przygotować rybę w galarecie? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Jakich ryb unikać?

Aby czerpać korzyści ze spożywania ryb, najlepiej wybierać te z hodowli ekologicznych. Warto także sięgać po dzikie okazy poławiane w niezanieczyszczonych akwenach.

Najwięcej substancji szkodliwych zawierają ryby z dużych, przemysłowych hodowli. Stosuje się w nich silne środki chemiczne i farmaceutyki, które służą powstrzymaniu epidemii chorób wśród zwierząt, ale nie są obojętne dla ludzkiego organizmu. Co więcej, by podnieść opłacalność hodowli, często stosuje się paszę wywołującą nienaturalny przyrost masy. Takie ryby nie są zdrowe w szczególności dla dzieci, ponieważ zawierają hormony wzrostu, które mogą zaburzać fizjologiczny rozwój.

Najzdrowsze są ryby poławiane w regionach niezagospodarowanych przez człowieka, np. na obszarze północnego Pacyfiku. W takich akwenach znajduje się najmniej metali ciężkich i toksycznych związków chemicznych. Pod tym względem niezbyt zdrowe są ryby z silnie zanieczyszczonego Bałtyku. Korzystniej jest także sięgać po chude gatunki, ponieważ większość toksycznych związków gromadzi się w tkance tłuszczowej. Generalnie jednak ilość takich substancji jest w rybach na tyle niewielka, że uznaje się je za niebezpieczne wyłącznie dla płodu i niemowląt. Niewskazane jest zatem, by ryby z niepewnych źródeł spożywały kobiety ciężarne i matki karmiące.

Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Jakie ryby kupować i jak je przyrządzać?

Wybierając ryby, należy zwracać uwagę na datę ich przydatności do spożycia. Największe zagrożenie dla zdrowia stanowi ryba nieświeża, w której rozwijają się bakterie chorobotwórcze.

Jeśli chodzi o stopień przetworzenia, najzdrowsze są ryby świeże, ale większość cennych właściwości zachowują także mrożone lub w konserwach. Najmniej korzystne jest spożywanie ryb wędzonych, które zawierają duże ilości sodu i związki rakotwórcze. Przyrządzając rybę w domowych warunkach, najlepiej zdecydować się na jej gotowanie, duszenie, pieczenie (w możliwie niskiej temperaturze) lub grillowanie bez dodatku tłuszczu. Smażenie ryb, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, pozbawia je części substancji odżywczych, a także sprawia, że stają się ciężkostrawne i wysokokaloryczne.

Data aktualizacji: 19.03.2019,
Opublikowano: 19.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej