Dlaczego magnez jest ważny dla zdrowia? 

Fot. tihomir_todorov / Getty Images

Magnez jest bardzo ważnym elementem potrzebnym do zachowania prawidłowego przebiegu prawie wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Stanowi on czwarty co do zawartości w organizmie ludzkim pierwiastek. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych aktywując około 300 enzymów. Poziom magnezu obniża się m.in. pod wpływem stresu, wysiłku fizycznego czy od nadmiernego spożycia kawy i alkoholu. Z racji tego, że magnez bierze udział w tak wielu procesach, jego niedobór jest bardzo poważny w skutkach.

Magnez a układ nerwowy

Pierwiastek ten odgrywa bardzo ważną rolę w układnie nerwowym. Stymuluje jego funkcje i usprawnia pracę szarych komórek. Hamuje degenerację komórek mózgowych i chroni je przed metalami ciężkimi, np. przed ołowiem. Razem z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych, reguluje prace mięśni i pomaga w leczeniu przewlekłego zmęczenia. Ponad to, magnez jest wykorzystywany w leczeniu chronicznego stresu i stanów lekowych, obniża poziom kortyzolu (hormon stresu) i chroni układ nerwowy odcinając mu drogę do mózgu. Działa uspokajająco i ma pozytywny wpływ na objawy depresji.

Czy przyjmujesz suplementy diety z magnezem?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Układ krwionośny i serce

Magnez wspiera prawidłową pracę układu naczyniowo-sercowego, bierze udział w procesie skurczu mięśnia sercowego, stabilizacji płytek krwi i metabolizmie lipoprotein. Uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego, może również zapobiec rozwojowi zmian miażdżycowych w ścianie naczyń krwionośnych. Wspiera leczenie chorób serca oraz przeciwdziała powstawaniu skrzepów i niebezpiecznej arytmii – podaje się go osobom po zawale. Jego niedobór powoduje obkurczenie ścian krwionośnych, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi.

W 60% magnez znajduje się w kościach, a pozostała część wchodzi w skład mięśni i tkanek miękkich. Razem z witaminą D3 buduje kości i zęby. Zapobiega osteoporozie pod warunkiem, że dostarczy się do dwa razy mniej niż wapnia (brak równowagi osłabia działanie obydwu pierwiastków). Odpowiednie stężenie magnezu ma istotne znaczenie w zachowaniu odpowiedniej gęstości mineralnej kości. Magnez wspomaga trawienie biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów – warunkuje dostawę energii do tkanek, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Dodatkowo łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.

Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Niedobór magnezu – przyczyny i skutki

Niedobór tego pierwiastka jest określany jako hipomagnezmia i objawia się rozdrażnieniem, nerwowością, przewlekłym zmęczeniem, występuje kołatanie serca oraz drżenie i mrowienie rąk. Pojawiają się skurcze mięśni i drganie powiek i nadpobudliwość psycho-ruchowa. Długotrwały niedostatek magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nowotwór. Magnez poprawia pamięć oraz koncentrację, dlatego jego niedobór powoduje kłopoty z zapamiętywaniem i problemy ze skupieniem uwagi.

Kto jest narażony na niedobór i co się do tego przyczynia?

  • osoby chorujące na cukrzycę, z zespołem wadliwego wchłaniania
  • ludzie, którzy pracują intensywnie umysłowo, uczniom, studentom
  • kobiety w ciąży oraz te, które są w okresie menopauzy
  • ciężka praca fizyczna
  • intensywny, stresujący tryb życia
  • osoby, które stosują restrykcyjne diety
  • stosowanie diet wysoko tłuszczowych
  • spożycie dużej ilości kawy, mocnej herbaty
  • częste spożycie żywności zawierającej fosforany

Przyswajanie

Magnez dobrze przyswaja się w środowisku kwaśnym i z białkiem zwierzęcym (np. gulasz z kaszą gryczaną). Przyswajanie wspomagają tłuszcze nienasycone, witamina B₆ i D, sód oraz laktoza. Wyodrębnienie magnezu z pożywienia zachodzi w jelicie cienkim i wraz z krwią trafia do komórek całego ciała. Wchłanianie magnezu utrudnia środowisko zasadowe, np. alkohol, soki owocowe, nasycone kwasy tłuszczowe oraz nadmiar wapnia i fosforu. Najwięcej magnezu w diecie dostarczają produkty zbożowe, a gotowanie powoduje utratę tego pierwiastka od 30-75%, dlatego warzywa i owoce watro spożywać na surowo.

Źródła magnezu

  • kasza gryczana, jęczmienna
  • produkty zbożowe, pełnoziarniste, otręby pszenne
  • rośliny strączkowe np. soja, groch, fasola, bób
  • orzechy, migdały
  • szpinak, groszek
  • kakao, gorzka czekolada
  • ryby, owoce morza
  • figi, daktyle, rodzynki, banany
  • woda mineralna

Woda wysoko zmineralizowana może stanowić nawet 10% zapotrzebowania dziennego na magnez. Przy zachowanym stosunku 2:1 (wapń – magnez), magnez jest szybko wchłaniany i odpowiednio wykorzystywany.

W sytuacji niedostatecznego wchłaniania magnezu z diety lub zwiększonego zapotrzebowania, zaleca się suplementację doustną. Niestety taki magnez jest słabo wchłaniany, dlatego należy korzystać z preparatów organicznych, które swoją budową są zbliżone do związków zawartych w pożywieniu, np. cytrynian, asparginian, mleczan, gdyż organizm najłatwiej je przyswaja. 

Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 08.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

andzia 01.06.2019r.

dieta jest bardzo ważnym elementem i każdy powinien dbać o to by było w niej dużo warzyw i owoców, ale czasami to nie wystarcza. ja np. będąc w ciąży miałam dodatkowo badany magnez i inne pierwiastki i jak się okazało trzeba było je suplementować. od razu zaznaczę, że u ginekologa byłam prywatnie

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej