Dieta rozdzielna, czyli dieta niełączenia dr Haya. Na czym polega ten sposób żywienia? Zasady i efekty diety. Grupy produktów w diecie rozdzielnej. Przykładowy jadłospis i przepisy kulinarne

Fot: bit24 / fotolia.com

Dieta rozdzielna została stworzona w oparciu o przekonanie, że organizm człowieka nie może jednocześnie strawić węglowodanów i białek dostarczonych mu w jednym posiłku. Jadłospis diety powinien uwzględniać 5 posiłków, pomiędzy którymi należy zachować 4 godziny przerwy. 

Dieta rozdzielna jest dietą odchudzającą, w której dozwolone jest jedzenie wszystkich produktów. Jej podstawową zasadą jest rozdzielność pokarmowa, która polega na niełączeniu w jednym posiłku białek i węglowodanów.

Dieta rozdzielna, czyli zasady diety dr Haya

Dieta rozdzielna, nazywana również dietą niełączenia została utworzona przez amerykańskiego doktora Williama Haya. Według niego organizm człowieka nie jest odpowiednio przystosowany do jednoczesnego trawienia białek i węglowodanów, które są rozkładane przez różne enzymy. Łączenie w jednym posiłku produktów zawierających białka i węglowodany powoduje nadmierne obciążanie układu trawiennego i może prowadzić do rozwoju różnych chorób, m.in. nadwagi. W diecie rozdzielnej wyróżnia się trzy grupy produktów: białkowe, węglowodanowe i neutralne. Podstawową zasadą diety jest niełączenie białek z węglowodanami. Produkty węglowodanowe, podobnie jak białkowe mogą być zestawiane z żywnością z grupy neutralnej. Jadłospis diety dr Haya składa się z 5 posiłków. Pomiędzy posiłkami zawierającymi węglowodany a białkowymi powinna być zachowana 4-godzinna przerwa. Produktami przeciwwskazanymi w diecie rozdzielnej są:

  • cukier,
  • fast foody,
  • czerwone mięso,
  • wędliny,
  • białe pieczywo,
  • gotowe produkty typu instant,
  • słodzone napoje gazowane,
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje alkoholowe.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

    W diecie rozdzielnej wskazane jest wyeliminowanie z jadłospisu potraw smażonych, tłustych oraz ostro przyprawionych. Niedozwolone jest również jedzenie ciast z kremami, tortów oraz czekolady ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Rozpoczęcie diety niełączenia powinno zachodzić stopniowo. Na początku należy ograniczyć tłuste potrawy, unikać wszelkich słodyczy, napojów alkoholowych i gazowanych, mocnej kawy i herbaty. Codzienny jadłospis należy wzbogacić w surowe, gotowane lub duszone warzywa oraz w owoce. Zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia zaleca się pić duże ilości płynów, co najmniej 8 szklanek w ciągu doby. Wskazanymi napojami są: niegazowana woda mineralna, herbata zielona oraz herbatki ziołowe. 

    Efekty diety rozdzielnej

    Dieta rozdzielna dr Haya przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii, a w konsekwencji wspomaga odchudzanie. Niektóre osoby stosują niskokaloryczną odmianę tej diety. Obniżenie kaloryczności jadłospisu do 1000 kcal przy jednoczesnym stosowaniu się do zasad diety niełączenia pozwala na utratę około 2,5 kilograma w ciągu dwóch tygodni. Zaletami diety są jej właściwości detoksykacyjne oraz usprawniające funkcjonowanie układu trawiennego. Plan żywieniowy opracowany przed dr Haya wspomaga również pracę układu krążenia oraz łagodzi stany napięcia nerwowego. Niektórzy specjaliści żywieniowi są przeciwni długotrwałemu stosowaniu diety rozdzielnej, gdyż jej założenia są niezgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia, która pozwala na łączenie w jednym posiłku produktów białkowych i węglowodanowych.

    Przykładowy jadłospis w diecie niełączenia

    I śniadanie: owsianka na wodzie z tartym jabłkiem i rodzynkami.

    II śniadanie: sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu naturalnego.

    Obiad: ryż brązowy z duszonymi warzywami.

    Podwieczorek: cykoria nadziewana pastą rybną i twarogiem.

    Kolacja: roladki z kurczaka z brokułem.

    Przepisy dla diety rozdzielnej

    Przepis na ryż z duszonymi warzywami

    Składniki:

    • ½ szklanki brązowego ryżu,
    • 2 marchewki,
    • 1 duża cebula,
    • 2 łyżki masła,
    • po 2 łyżki: kukurydzy i zielonego groszku z puszki,
    • sól i pieprz do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Ryż należy ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obiera się, a następnie kroi w paseczki. Pokrojoną marchew wrzuca się na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, a po chwili dodaje się do niej groszek i kukurydzę. Całość należy dusić przez około 10 minut. Na koniec do warzyw dodaje się ugotowany ryż.

    Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

    Przepis na cykorię nadziewaną pastą rybną i twarogiem

    Składniki:

    • 1 mała główka cykorii,
    • 50 g chudego twarogu,
    • 70 g wędzonej makreli,
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
    • sól i pieprz do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Wędzoną makrelę należy połączyć z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami. Liście cykorii nadziewa się przygotowaną pastą.

    Przepis na roladki z kurczaka i brokułu

    Składniki:

    • 200 g piersi z kurczaka,
    • ½ małego brokułu,
    • łyżka oliwy z oliwek,
    • sól i pieprz do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Pierś z kurczaka należy opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie rozbić tłuczkiem i posypać przyprawami. Brokuł układa się na mięsie i zawija w rulonik. Roladki smaruje się oliwą z oliwek i zawija w folię aluminiową. Danie piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

    Zobacz film: Kiedy mężczyzna przechodzi na dietę? Źródło: Stylowy Magazyn

    PRODUKTY BIAŁKOWE PRODUKTY NEUTRALNE PRODUKTY WĘGLOWODANOWE

    mięso, drób, ryby, owoce morza,

    jajka,

    warzywa strączkowe (fasola, soja, soczewica),

    sery zawierające do 50% tłuszczu,

    mleko.

    warzywa (oprócz strączkowych)

    oleje roślinne, oliwa z oliwek,

    zakwaszone produkty mleczne: kefir, mleko, śmietana,

    grzyby,

    nasiona słonecznika, pestki dyni, kiełki,

    orzechy,

    zioła, przyprawy. 

    produkty zbożowe: pieczywo, makarony, ryż, kasze, płatki owsiane, płatki kukurydziane,

    ziemniaki,

    owoce,

    rodzynki,

    miód. 

    Data aktualizacji: 11.05.2018,
    Opublikowano: 03.09.2017 r.

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej