Dieta przy sarkoidozie - jak ją skomponować?

Oksana_S/getty images

Sarkoidoza w wielu wypadkach powoduje nieodwracalne i postępujące zmiany narządowe. Ze względu na możliwe powikłania częstym lekiem z wyboru są glikokortykosteroidy. Efektem ubocznym takiej terapii może stać się nadwaga lub otyłość.

Sarkoidoza jest chorobą autoimmunologiczną, więc przy komponowaniu diety bierze się pod uwagę dwa główne czynniki: możliwość zwiększenia intensywności reakcji immunologicznych po spożyciu dużej ilości alergizujących antygenów oraz możliwość leczenia kortykosteroidami. Nasilenie zmian chorobowych oraz przyrost masy ciała sprawiają, że powrót do normalnego wyglądu wymaga wdrożenia niealergizującej diety redukcyjnej.

Zobacz także:

Czym jest sarkoidoza?

Sarkoidoza jest chorobą ogólnoustrojową, której przyczyną jest nadmierna reaktywność układu odpornościowego. Zalicza się ją do tzw. chorób z autoagresji, gdyż podstawowym objawem jest powstawanie w ogniskach choroby ziarniniaków. Są to skupienia atakujących własne tkanki białych krwinek i wtórne zmiany tkanki łącznej – rozrastającej się w odpowiedzi na pobudzenie przez wydzielane miejscowo substancje stymulujące.

Sarkoidoza pojawia się zwykle w 2–3 dekadzie życia. W części przypadków ma charakter bezobjawowy. Zdarza się także, że w ciągu życia pacjenta następuje jeden rzut choroby. U mniej więcej 1/4 pacjentów sarkoidoza ma przebieg postępujący. Składa się z rzutów rozdzielonych remisjami – okresami skąpo- lub bezobjawowymi. Choroba prowadzi do zmian zapalnych i zwłóknieniowych w obrębie różnych narządów ciała. Należą do nich:

Zaostrzeniom choroby towarzyszy często podwyższona temperatura, osłabienie, zaburzenia widzenia albo snu, objawy skórne.

Jaka jest rola diety w leczeniu sarkoidozy?

Pierwotna przyczyna sarkoidozy nie została dokładnie określona. Badania wskazują na wiele czynników, które występują w koincydencji z opisywanym procesem chorobowym. Nie udało się jednak potwierdzić istnienia jednoznacznych powiązań przyczynowo-skutkowych tych zjawisk. Skoro nie można określić etiologii sarkoidozy, działania lecznicze mają głównie charakter objawowy i służą zmniejszeniu aktywności układu odpornościowego. W takiej sytuacji dobór odpowiedniej diety ma również znaczenie pomocnicze i nie spełnia w leczeniu sarkoidozy podstawowej roli. Służy raczej zwiększeniu komfortu i ogólnie rozumianego dobrostanu chorego.

Według większości badaczy intensywność autoimmunologicznej reakcji chorobowej jest związana ze stopniem pobudzenia układu odpornościowego. Im większa jest jego aktywność wynikająca z reagowania na pojawiające się w środowisku antygeny, tym żywszy jest proces powstawania patologicznych ziarniniaków. Dlatego zaleca się choremu stosowanie diety, z której wykluczone są elementy mogące wywołać alergię pokarmową. Objawia się ona zwykle przyspieszeniem perystaltyki jelit, burczeniem w brzuchu, wodnistą biegunką, niekiedy też pojawianiem się zmian skórnych. Jeśli dana osoba cierpi regularnie na podobne objawy, powinna zaobserwować, z jakimi pozycjami jadłospisu wiążą się dolegliwości. Należy wyeliminować je z diety, a dla uzyskania informacji o kompletnym profilu swoich uczuleń udać się na badanie alergologiczne z pełnym panelem antygenów.

Mniejsza ekspozycja na substancje uczulające często pomaga uzyskać remisję sarkoidozy albo zapobiec wznowie choroby. Dieta niealergizująca ma działanie nieswoiste – okazuje się przydatna i zmniejsza natężenie objawów w każdej postaci choroby, np. w sarkoidozie płucnej, skórnej czy naczyniowej.

Dieta przy sarkoidozie leczonej glikokortykosteroidami

Dieta przy sarkoidozie leczonej glikokortykosteroidami ma, wraz z aktywnością ruchową, istotne znaczenie przy ograniczaniu jednego z podstawowych objawów ubocznych takiej terapii. Jest nim przyrost masy ciała, który wynika z faktu, że oprócz najbardziej pożądanych efektów – przeciwzapalnego i zmniejszającego odpowiedź immunologiczną – leki sterydowe mają znaczący wpływ na przemiany metaboliczne. Częstym powikłaniem leczenia jest rozwijająca się nadwaga, a nawet otyłość. Efekt ten jest potęgowany przez fakt, że objawy chorobowe zmuszają często pacjentów do ograniczenia aktywności ruchowej, co sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Podstawowym zaleceniem przy terapii glikokortykosteroidami jest ograniczenie wartości energetycznej posiłków tak, by dieta miała charakter redukcyjny, to znaczy, by łączna ilość dostarczanych kalorii była nieco mniejsza niż dobowe zapotrzebowanie chorego. Pozwala to na utrzymanie wagi ciała w czasie terapii i na łagodną jej redukcję po zakończeniu cyklu leczenia. Oczywiście należy jednocześnie dbać o to, by spożywane posiłki były pełnowartościowe, czyli dostarczały kompletnej puli wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zobacz film: Sarkoidoza - co to za choroba?

źródło:36,6

Bibliografia:

1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2014.

2. A. Szczeklik, P. Gajewski, Interna Szczeklika 2018, Liszki 2018.

Data aktualizacji: 23.11.2020,
Opublikowano: 23.11.2020 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Sylwester 06.07.2021r.

Witam u mojej zony wykryto Sarkoidoze serca .Jest to naprawde bardzo ciezka choroba .W przypadku mojej zony bylo wymagane ze wzgledu na niewydolnosc serca wszczepienie rozrusznika jedno komorowego aby wspomoc serce .Po uplywie 1,5 roku byla konieczna wymiana rozrusznika na bardziej zaawansowany czyli 2 komorowy z defibrylatorem.Ale sie nie poddajemy i wylczymy dalej.Pozdrawiam z przeslaniem aby nie lekcewazyc tej choroby.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej