Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych – jaki ma wpływ na leczenie?

Fot: CreVis2 / gettyimages.com

Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych polega na ograniczeniu produktów mogących nasilić lub osłabić działanie leków przeciwzakrzepowych. Należy również z rozwagą podchodzić do suplementów diety zawierających m.in. witaminy K, E, żeń-szeń czy miłorząb japoński.

Dieta stanowi bardzo ważny element terapii wielu chorób. Traktuje się ją przede wszystkim jako metodę wspomagającą leczenie. Dietetyk kliniczny zalecający właściwą dietę, a także lekarz zlecający określone leki zawsze powinni pamiętać o wszelkiego rodzaju możliwych interakcjach pomiędzy lekami a żywnością. Jedną z grup leków wchodzących w interakcje z żywnością są leki przeciwzakrzepowe. Nieodpowiednia dieta przy lekach przeciwkrzepliwych nie tylko osłabia działanie leków, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych – zasady interakcji

Pokarmy wchodzą dwojako w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi. Przede wszystkim wiele pokarmów, szczególnie tych spożywanych w zdrowych dietach, jest bogatych w witaminę K. Głównymi lekami przeciwzakrzepowymi, przy których tak istotna jest dieta, są acenokumarol i warfaryna. Są one antagonistami witaminy K (czyli hamują jej działanie w organizmie), czyli witaminy bezwzględnie potrzebnej w procesach krzepnięcia krwi.

Zobacz film: Budowa i funkcje układu krążenia. Źródło: 36,6.

Pierwszym mechanizmem interakcji jest więc nadmierna podaż witaminy K, wobec czego zmniejsza się skuteczność leczenia. Przekłada się to oczywiście na wzrost ryzyka powstawania zakrzepów. Drugim aspektem dotyczącym diety przy lekach przeciwzakrzepowych jest zawartość witaminy E w diecie, a także stosowanie różnych roślinnych suplementów diety. Okazuje się bowiem, że zwiększona podaż witaminy E, powyżej 400 IU, zwiększa ryzyko wystąpienia krwawienia, ponieważ nasila efekt działania leków przeciwzakrzepowych. Do preparatów nasilających przeciwzakrzepowe działanie zalicza się rośliny i zioła, takie jak miłorząb, szałwia czy rumianek. Niektóre preparaty roślinne mogą działać hamująco na leki przeciwzakrzepowe. Zaliczają się do nich dziurawiec i żeń-szeń.

Produkty niewskazane w diecie przy lekach przeciwzakrzepowych

Do produktów bogatych w witaminę K, a tym samym niewskazanych w dużych ilościach w diecie przy lekach przeciwzakrzepowych, zaliczają się:

  • kapusta,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • brukselka,
  • sałata zielona,
  • pietruszka,
  • szpinak,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • kolendra,
  • awokado,
  • soja,
  • oleje słonecznikowy, kukurydziany,
  • płatki owsiane.

Zobacz film: Jak powstają żylaki? Źródło: 36,6.

Niektóre produkty nasilają działanie leków przeciwzakrzepowych. Należą do nich, poza wymienionymi wcześniej miłorzębem, rumiankiem czy szałwią, również:

  • cebula,
  • imbir,
  • grejpfrut.

Dodatkowe suplementy niewskazane w diecie przy lekach przeciwzakrzepowych

W dzisiejszych czasach suplementy są nieodłącznym elementem różnych diet. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny jednak unikać większości preparatów multiwitaminowych. Z powodu dużej zawartości witamin K i E mogą one upośledzać działanie leków przeciwzakrzepowych. Dodatkowo często zawierają wyciągi roślinne, które również mogą wchodzić w istotne interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Stosowanie diety przy lekach przeciwzakrzepowych

Stosowanie odpowiedniej diety, a mianowicie zawarcie w niej większej ilości produktów o działaniu potencjalnie przeciwzakrzepowym, nie moduluje za bardzo ryzyka zakrzepicy, choć z drugiej strony niewłaściwa dieta jest istotnym czynnikiem ryzyka powstawania zakrzepów. Dlatego konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia, a dieta powinna stanowić jego uzupełnienie. Produktem absolutnie przeciwwskazanym przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych jest alkohol. Należy zrezygnować również z innych używek, jak np. papierosy. Jeśli chodzi o wyżej wymienione produkty, ze względu na to, iż jest to bardzo duża grupa wartościowych elementów diety, nie trzeba z nich rezygnować zupełnie. Należy jednak wpleść je w dietę w bardzo ograniczonej ilości.

Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 07.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej