Dieta przeciwzapalna - na czym polega?

mat. prasowe 

Wpływ diety na zdrowie i dobre samopoczucie jest niezaprzeczalny, a coraz częściej naukowe badania podkreślają znaczenie odpowiednich wyborów żywieniowych w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Jednym kierunków w dziedzinie żywienia, który zdobywa coraz większe uznanie, jest dieta przeciwzapalna.

Stan zapalny może stać się przyczyną wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Dlatego ważne jest zrozumienie, jak odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu na szkodliwe czynniki. W jego przebiegu uczestniczą różne komórki, białka krwi i naczynia krwionośne. Poprzez stan zapalny organizm usuwa szkodliwe czynniki i naprawia uszkodzone tkanki. W normalnych warunkach stan zapalny ulega samoistnemu zakończeniu, ale czasami może przybrać formę przewlekłą, co jest niekorzystne dla zdrowia i może prowadzić do wielu chorób.

Do rozwoju stanu zapalnego mogą się przyczynić bakterie, wirusy, urazy mechaniczne, substancje chemiczne, martwica, reakcje immunologiczne czy nawet nowotwory. Przewlekły stan zapalny rozwija się, gdy organizm nie potrafi w pełni zwalczyć czynnika uszkadzającego tkanki i może prowadzić do schorzeń autoimmunologicznych i niektórych nowotworów.

Czynniki sprzyjające przewlekłemu stanowi zapalnemu to m.in. niezdrowy styl życia, chroniczny stres, zanieczyszczenie środowiska, używki i niewłaściwa dieta. Objawy stanu zapalnego to ból, obrzęk, zaczerwienienie, gorączka, utrata apetytu i osłabienie.

W diagnozie i leczeniu stanów zapalnych odgrywają ważną rolę badania takie jak OB i CRP. Leczenie polega głównie na stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) i glikokortykosteroidów. Warto również podkreślić, że dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu i profilaktyce chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym. Dieta przeciwzapalna może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych i wspierać zdrowie organizmu.

Dieta zapalna - najważniejsze założenia

Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu przeciwdziałanie i leczenie chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym. Ważne jest, aby menu było różnorodne, oparte na świeżych produktach, głównie warzywach i owocach. Dieta powinna zawierać dobre źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz naturalne antyoksydanty.

Podstawowe zasady diety przeciwzapalnej:

  • nie jest to dieta odchudzająca, więc powinna dostarczać całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię;
  • opiera się na świeżych produktach, zwłaszcza warzywach i owocach;
  • warzywa powinny być obecne w każdym posiłku (należy stawiać na ich różnorodne kolory i rodzaje);
  • należy łączyć białka, tłuszcze i węglowodany w każdym posiłku;
  • warto dostarczać odpowiednią ilość błonnika;
  • węglowodany powinny pochodzić z nisko przetworzonych produktów o niskim indeksie glikemicznym bez użycia syropu glukozowo-fruktozowego;
  • ogranicza spożycie białka zwierzęcego na rzecz białka roślinnego;
  • wyklucza tłuszcze trans, które mogą zwiększać ryzyko wielu chorób;
  • dobre źródła tłuszczów to między innymi olej rzepakowy, oliwa z oliwek, awokado, orzechy i tłuste ryby;
  • suplementy mogą wspomóc dietę, ale powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem;
  • zioła i przyprawy, takie jak imbir, kurkuma czy cynamon mają działanie przeciwzapalne;
  • ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, najlepiej pić wodę mineralną i herbaty ziołowe.

Produkty dozwolone w diecie przeciwzapalnej to między innymi warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby morskie, oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, zioła i przyprawy. Z kolei produkty zabronione to dania fast food, produkty wysoko przetworzone, tłuste mięso, słodycze, alkohol i napoje słodzone.

Dobrze skomponowana dieta przeciwzapalna może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, pomagając w zapobieganiu wielu chorób cywilizacyjnych. Istnieje możliwość dostosowania jadłospisu do różnych diet, takich jak dieta śródziemnomorska, DASH czy wegetariańska, aby wzmocnić efekt przeciwzapalny i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Data aktualizacji: 03.08.2023,
Opublikowano: 03.08.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej