Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Co można jeść?

Fot.: Fabio Balbi / stock.adobecom

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego jest równie ważna, jak dieta stosowana w przebiegu chorób tego narządu. Niektóre stany chorobowe obligują do usunięcia pęcherzyka żółciowego. Warto skonsultować się z dietetykiem, by pomógł w skomponowaniu diety i zaproponował przepisy po operacji.

Pęcherzyk żółciowy to zbiorniczek objętości 30–50 ml, który leży na pograniczu prawej i lewej połowy wątroby, przylegając do jej dolnej powierzchni. Pęcherzyk składa się z dna, trzonu, lejka i szyjki, a ta przechodzi w przewód pęcherzykowy, łączący się dalej z przewodem wątrobowym wspólnym. Razem tworzą przewód żółciowy wspólny, wyprowadzający żółć do dwunastnicy. Pomiędzy posiłkami pęcherzyk żółciowy napełnia się i miesza swoją żółć z żółcią z wątroby. Po posiłku dochodzi do obkurczenia pęcherzyka i wypływu żółci. Najczęstszą przyczyną usunięcia tego narządu jest ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. W niektórych przypadkach operacja przeprowadzana jest profilaktycznie przy bezobjawowej kamicy. Ważna jest dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego.

Usunięcie pęcherzyka żółciowego

Najczęstszym wskazaniem do operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego jest objawowa kamica pęcherzyka żółciowego. Kamica żółciowa należy do chorób należących do najczęstszych chorób leczonych chirurgicznie. Bardzo często kamica żółciowa przebiega bezobjawowo. Złogi w pęcherzyku wykrywane są przypadkowo podczas badania ultrasonograficznego (USG) jamy brzusznej. Jeśli jednak daje objawy, to mogą być to objawy niestrawności, kolka żółciowa, a nawet przewlekłe lub ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Czasami powikłaniem po przewlekłej kamicy i zapaleniu może być ropniak lub wodniak pęcherzyka. Leczenie nieoperacyjne objawowej kamicy żółciowej czasem jest możliwe, opiera się przede wszystkim na odpowiedniej diecie. Bezobjawowa kamica żółciowa nie jest wskazaniem do operacji, jednak w przypadku cukrzycy, leczenia immunosupresyjnego, a także chorych oczekujących na operacje kardiologiczne, konieczne bywa usunięcie woreczka żółciowego.

Do innych wskazań do operacji pęcherzyka żółciowego należą również polipy i nowotwory.

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Warto zaznaczyć na początku, że dieta ma podstawowe znaczenie już w przebiegu kamicy pęcherzyka żółciowego. Odpowiednia dieta nie tylko może zapobiec samej kamicy, ale również jej powikłaniom i pozwala uniknąć konieczność usuwania pęcherzyka żółciowego.

Warto zaznaczyć, że jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni i objawowej kamicy pęcherzyka żółciowego jest otyłość. Bardzo ważne jest więc zapobieganie nadwadze i walka z otyłością.

Zobacz film: Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego - objawy, leczenie, dieta. Źródło: 36,6

Czynniki w diecie predysponujące do rozwoju kamicy to:

  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • nadmiar tłuszczów w diecie,
  • zbyt dużo cukrów w diecie,
  • głodówki,
  • zbyt duża nagła utrata masy ciała.

Zawsze warto skonsultować się z dietetykiem, który powie, co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego, a także pomoże skomponować jadłospis i przepisy w chorobie woreczka żółciowego i po jego usunięciu.

Co jeść i jak wygląda dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego to tzw. dieta lekkostrawna z graniczeniem tłuszczu. Osoby dorosłe nie powinny przekraczać 50 g tłuszczu dziennie. Należy jednak pamiętać, że nie chodzi tylko o tłuszcz dodawany do potraw, ale o ten w nich zawarty. Produkty bogate w tłuszcz to: mleko, przetwory mleczne, wędliny, mięso, ryby, jaja. Ograniczenie tłuszczu po usunięciu woreczka żółciowego jest konieczne, ponieważ zaburzone jest jego trawienie i wchłanianie. Zabronione jest spożywanie tłuszczów, takich jak boczek, smalec, łój, słonina. W przypadku osób z kamicą pęcherzyka często źle tolerowane są żółtka jaj. Bardzo ważne jest zwiększenie w diecie warzyw i produktów bogatych w witaminy z grupy A, D, E i K jako witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ dochodzi do zaburzeń ich wchłaniania poprzez zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczu.

Ogólne zasady diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego to:

  • ograniczenie pokarmów wywołujących obkurczanie się pęcherzyka żółciowego (tłustych mięs, żółtek jaj i tłuszczów o wysokiej temperaturze),
  • ograniczenie cukrów prostych w postaci np. słodyczy,
  • spożywanie co najmniej 2 l płynów w ciągu dnia,
  • spożywanie nawet 5 posiłków dziennie w odstępach 2–4 godzin.
  • unikanie przyrządzania potraw na głębokim tłuszczu, smażenia,
  • stosowanie obróbki pokarmów typu gotowanie, duszenie, pieczenie w rękawie,
  • spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych.

Przykładowe potrawy mogące znaleźć się w jadłospisie chorego po usunięciu pęcherzyka żółciowego to np. zupa mleczna z kaszą manną, soki warzywno-owocowe, zupy jarzynowe, gotowane ziemniaki, galaretki, biszkopty, risotto z warzywami.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.01.2018,
Opublikowano: 13.11.2017 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Magda 05.02.2019r.

Myślałam że sushi odpada bo surowa ryba..?

Marcin 12.11.2018r.

Klaudio, oczywiście że tak sushi to samo zdrowie, bez tłuszczu i sztuczności, ogranicz tylko sos sojowy

Klaudia 09.09.2018r.

A czy można jeść owoce morza lub sushi?

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej