Dieta owocowo-warzywna – wskazania, działanie, efekty

Fot. lola1960 / Getty Images

Dieta owocowo-warzywna stała się obecnie modnym sposobem na szybką redukcję wagi. Przede wszystkim jednak jest to rodzaj głodówki służący przywróceniu naturalnej równowagi w organizmie, której brak stanowi konsekwencję niewłaściwego odżywiania się. 

Autorką popularnej diety owocowo-warzywnej jest dr n. med. Ewa Dąbrowska, która prowadząc badania naukowe z zakresu immunologii, zainteresowała się kwestią roli żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Doskonałe efekty, jakie przynosiło zastosowanie u chorych diety opartej o warzywa i owoce, zachęciły dr Dąbrowską do upowszechnienia opracowanej przez nią metody.

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Organizm ludzki nie jest przystosowany do zmian, jakie nastąpiły w sferze odżywiania na skutek dynamicznego rozwoju cywilizacji. Naturalne pokarmy w znacznym stopniu wyparła żywność przetworzona, nie tylko pozbawiona jest wielu cennych dla zdrowia substancji, ale też wzbogacana o związki, które w nadmiarze są dla człowieka toksyczne. Konsekwencją jest plaga tzw. chorób cywilizacyjnych, jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca, zawały, nowotwory.

Oparta wyłącznie o nieprzetworzone pożywienie dieta owocowo-warzywna stanowi formę przyczynowego leczenia wyżej wymienionych dolegliwości. Ma służyć oczyszczeniu organizmu i przywróceniu jego fizjologicznych mechanizmów samoregulacji. Dostarcza witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych w ich naturalnej postaci oraz związków o działaniu antyoksydacyjnym. Co więcej, wartość kaloryczna diety owocowo-warzywnej ograniczona jest do 800 kcal dziennie. Aby utrzymać w czasie głodówki właściwy poziom glukozy (podstawowego źródła energii) we krwi, organizm uruchamia intensywne procesy odżywiania wewnętrznego, czyli spalania własnych zasobów. Pozyskiwanie glukozy powoduje rozpad m.in. nadmiaru tkanki tłuszczowej i złogów białkowych (uszkodzonych lub martwych tkanek, zakrzepów, itp.).

Oczyszczająca dieta owocowo-warzywna – wskazania

Dieta owocowo-warzywna zalecana jest osobom zdrowym. Okresowe głodówki służą profilaktyce chorób, wzmocnieniu, naturalnej odporności, odkwaszeniu organizmu i oczyszczeniu go z gromadzących się toksyn, regulowaniu rytmu okołodobowego, poprawie funkcji mózgu, podniesieniu poziomu energii i wydolności psychofizycznej, przedłużeniu młodości.

Pod ścisłą kontrolą lekarza dietę dr Dąbrowskiej mogą stosować także osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia. Lecznicza głodówka poprawia procesy trawienne, wpływa korzystnie na układ krążenia oraz przywraca do normy pracę układów sterujących funkcjonowaniem organizmu – nerwowego, hormonalnego, odpornościowego. Dlatego dieta owocowo-warzywna może być skutecznym narzędziem w leczeniu wielu schorzeń:

  • wynikających ze zmienionej odporności – nawracających infekcji bakteryjnych i wirusowych, alergii itp.,
  • autoimmunologicznych – takich jak np. choroba Hashimoto, toczeń, łuszczyca,
  • neurologicznych – np. padaczki, nerwic, stwardnienia rozsianego,
  • endokrynologicznych – np. niedoczynności tarczycy, niepłodności.

Szczególnym wskazaniem do stosowania diety owocowo-warzywnej są takie dolegliwości, jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu II, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca. Powodem ich powstawania jest m. in. wysoki poziom cukru we krwi, który prowadzi do insulinooporności, zaburzeń metabolizmu cholesterolu i trójglicerydów. Dlatego leczenie przyczynowe powinno opierać się na żywności o niskich indeksach glikemicznych (niepowodujących gwałtownych skoków glikemii). Takie pokarmy to produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik spowalniający wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Należą do nich wybrane warzywa i owoce.

Zobacz film: Owoce i warzywa, które poprawią nastrój. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję. 

Jadłospis diety owocowo-warzywnej

Dieta oczyszczająca trwa – w zależności od potrzeb – od kilku dni do kilku tygodni. Składa się wyłącznie z niskocukrowych roślin. Należą do nich warzywa:

  • korzeniowe – marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew,
  • kapustne – kapusta, kalafior, brokuł,
  • cebulowe – cebula, por, czosnek,
  • dyniowate – dynia, kabaczek, ogórki,
  • psiankowate – pomidor, papryka,
  • liściaste – sałata, natka pietruszki, zioła,
  • oraz owoce, takie jak jabłka, grejpfruty, cytryny.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

W jadłospisie diety owocowo-warzywnej szczególnie zalecane są zielone pędy roślin (natka pietruszki, seler naciowy, botwina, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata), które stanowią najbogatsze źródło substancji bioaktywnych.

Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, w postaci sałatek czy soków, bo wówczas dostarczają najwięcej cennych dla zdrowia składników. Dozwolone jest spożywanie zup, potraw gotowanych, duszonych i pieczonych. Wszystkie dania można doprawiać wyłącznie ziołami.

Napoje niezbędne w menu diety owocowo-warzywnej to woda, soki ze świeżych owoców i warzyw, kompoty bez dodatku cukru, wywary warzywne, herbaty owocowe lub ziołowe. Nie należy pić kawy i mocnej, czarnej herbaty. Wykluczone jest także spożywanie alkoholu i palenie papierosów.

Aby wzmóc proces detoksykacji organizmu, wskazane jest utrzymywanie aktywności ruchowej, która uruchamia te same mechanizmy, co leczniczy post – redukcję masy ciała, ciśnienia, poziomu cukru i cholesterolu itd.

Dieta owocowo-warzywna – efekty

Dieta dr Dąbrowskiej oczyszcza i regeneruje organizm, przywracając mu wewnętrzną równowagę. Jej efektem jest lepsze samopoczucie, zdrowszy wygląd i utrata nadwagi. Część pacjentów po zastosowaniu leczniczej głodówki może odstawić używane przez siebie leki. Aby utrzymać rezultat diety owocowo-warzywnej, po jej zakończeniu należy na stałe wprowadzić żywienie oparte o pokarmy niskoprzetworzone (nierafinowane, bez konserwantów itd.) i o niskim indeksie glikemicznym. Obok warzyw i owoców w jadłospisie pojawić się mogą rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, niewielkie ilości mięsa i produktów mlecznych. Przyjęcie dawnych, niezdrowych nawyków żywieniowych powoduje nawrót dolegliwości i nadwagi. 

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej