Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność

Fot: alekseyliss/fotolia.com

Dania na jesień zawierające produkty bogate w witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, a także minerały, takie jak cynk, miedź, selen i żelazo oraz naturalne probiotyki, wzmacniają odporność i utrzymują organizm w dobrej kondycji. Witaminy i minerały można też suplementować.

Wzmocnić odporność w sezonie jesiennym pomaga nie tylko włączenie do jadłospisu warzyw i owoców, ale też wyłączenie z niego produktów, które odporność osłabiają. Jak dbać o zdrowie jesienią? Wykluczając z menu alkohol, żywność wysoko przetworzoną i taką, do której producenci dodają konserwanty i wzmacniacze smaku.

Owoce i warzywa jesienne poprawiające odporność i samopoczucie

Najlepsze w żywieniu są produkty sezonowe, ponieważ są świeże i tanie. Są też pełne wartości odżywczych i smaku, ponieważ nie wymagają długiego przechowywania. Sezonowe warzywa i owoce jesienią pozytywnie wpływają na odporność organizmu, ponieważ zawierają:

  • witaminę A (zwłaszcza marchew, dynia, pomidory, buraki i papryka czerwona oraz śliwki) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami,
  • witaminę C (m.in. papryka, brukselka, dynia, buraki, marchew, kapusta, pomidory, cytrusy) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność,
  • witaminę D (oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne,
  • witaminy z grupy B (zawarte m.in. w roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych, mleku i jego przetworach oraz rybach i mięsie) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, m.in. zmniejszając napięcie,
  • witaminę E (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • cynk (zawarty w większości warzyw jesiennych, ale bogatym jego źródłem są skorupiaki, ziarna zbóż i mięso, jaja oraz produkty mleczne) – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego.

Wiele makro- i mikroelementów (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod i selen)  oraz witamin (B1, B2, B3, D) zawierają także grzyby leśne, pieczarki i boczniaki.

Pożywne zupy na jesień z warzyw oraz grzybów to m.in. flaczki z boczniaków, zupa pieczarkowa, zupy przecierowe z dyni lub z marchewki, zupy fasolowa i grochowa czy krem z pieczonej papryki. Wszystkie te zupy można przyrządzić tak, by dodatkowo były rozgrzewające.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Cebula, czosnek, miód, probiotyki – zdrowa dieta jesienna

Jesienne potrawy powinno się przyrządzać z dodatkiem czosnku, cebuli i imbiru. Cebula i czosnek pomagają zapobiegać infekcjom i przyspieszają ich leczenie. Podobne działanie ma imbir, który działa oprócz tego rozgrzewająco.

Dania jesienne powinny zawierać surowe cebulę i czosnek. To znakomite dodatki do sałatek i kanapek. Kanapka jesienna może składać się np. z pełnoziarnistego pieczywa, żółtego sera, pomidora, papryki i sosu czosnkowego. Cebula i czosnek pasują też do dań z mięsa i podrobów. Obiad na jesień składający się z wątróbki smażonej z cebulką i jabłkami z dodatkiem miodu zaspokaja część zapotrzebowania na kalorie, ale też witaminy A, C, E oraz żelazo, którego bogatym źródłem jest wątróbka.

Potrawy jesienne powinny zawierać też produkty kiszone i fermentowane produkty mleczne jak kefir czy jogurt. To naturalne probiotyki, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, ponieważ odbudowują florę bakteryjną jelit. Kiszona kapusta albo kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, ale można komponować je także z jesiennym śniadaniem czy kolacją. Jogurt naturalny lub kefir mogą być zdrową przekąską lub drugim śniadaniem czy podwieczorkiem.

Fakty i mity o probiotykach. Co wiesz o bakteriach w jelitach?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Potrawy rozgrzewające na przemarznięcie i chłodne dni

Dania na jesień powinny być nie tylko pełne witamin i minerałów. Najlepiej, jeśli będą także rozgrzewające. W chłodny, wietrzny i deszczowy dzień warto zjeść zupę krem z dyni z dodatkiem imbiru, potrawy z dodatkiem majeranku, jak np. barszcz czerwony, czy dania jesienne z sosem czosnkowym.

Produkty rozgrzewające to także miód, anyż, goździki, kardamon i cynamon. Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu.

Miód (najlepiej lipowy, rozgrzewający) i imbir można dodać do gorącej herbaty, by wzmocnić jej działanie. Aromatyczne przyprawy sprawdzą się też jako dodatek do kawy (zwłaszcza kardamon) lub ciast, jak np. szarlotki czy muffinek ze śliwkami.

Jakie witaminy brać jesienią? Suplementacja witamin i minerałów

Żeby zapobiegać przeziębieniu, warto brać codziennie witaminę C oraz D. Można też uzupełniać niedobory witamin A oraz E i pierwiastków, ale bez odpowiednich badań nie jest to najlepszym pomysłem, bo grozi przedawkowaniem. Dobrym rozwiązaniem jest zażywanie preparatów zawierających jednocześnie wszystkie witaminy i minerały – są one uwzględnione w odpowiednich dawkach.

A co na jesienną depresję? Już po kilku dniach regularnego stosowania można zauważyć poprawę nastroju, suplementując witaminy z grupy B.

Zobacz film: Napary poprawiające odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 18.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej