Dieta bez soli – czy to możliwe? Zobaczcie wyniki eksperymentu z programu 36,6 °C na Player.pl!

Zobacz film: Sól w diecie - czy można z niej całkowicie zrezygnować? Źródło: 36,6.

Bezpieczna dla zdrowia dzienna dawka soli to 4 gramy. Niestety mało komu udaje się nie przekroczyć tej normy. To ile naprawdę zjadamy soli pokazał eksperyment przeprowadzony przez twórców programu 36,6 °C w poprzednim sezonie. Uczestnicy testu, którzy używali jej najwięcej zobowiązali się wtedy zmienić swoje nawyki żywieniowe i ograniczyć sól. Jak im poszło? Dowiecie się tego oglądając „Strefę reportażu 36,6°C” na Player.pl.

Pamiętacie eksperyment z zupą pomidorową? Uczestnicy eksperymentu zostali poproszeni o wybranie tej wersji zupy, która smakuje im najbardziej. Aż trzy osoby wskazały tę, którą przeciętny konsument uznałby za przesoloną.

Jeśli nie pamiętasz tego odcinka programu 36,6°C możesz go obejrzeć tutaj.

Mimo że Mariusz, Dorota i Kasia nie widzieli w swojej diecie nic złego i twierdzili, że nie mają żadnych problemów ze zdrowiem, to badania, które u nich wykonano pokazały zupełnie coś innego. Poza widoczną nadwagą każde z nich miało nadciśnienie oraz podwyższony poziom cholesterolu.

Dopiero po wykładzie przeprowadzonym przez prof. Krzysztofa Łabuzka o soli i jej negatywnym wpływie na działanie całego organizmu uczestnicy eksperymentu zdecydowali się zmienić swoje nawyki żywieniowe i znacząco ograniczyć spożycie soli. Jak im poszło? Czy każdy z nich wytrwał w postanowieniu? Odpowiedzi na to pytanie poznacie oglądając „Strefę reportażu 36,6” na Player.pl.

Sól i jej negatywny wpływ na zdrowie

Co powoduje nadmierne spożycie soli? Lista chorób jest bardzo długa - przede wszystkim prowadzi jednak do powstania nadciśnienia tętniczego.

W normalnych warunkach, czyli kiedy nie spożywamy zbyt dużej ilości soli (do 4 gramów na dobę) nasze nerki nie mają problemu z wydaleniem nadmiaru wody z organizmu. Kiedy chlorku sodowego jest zbyt dużo nasz organizm ma problem z wydaleniem nadmiaru wody, która zatrzymuje się w organizmie. Wraz z nadmiarem wody zwiększa się objętość krwi, co powoduje wzrost jej ciśnienia. Nadmiar chlorku sodu (NaCl) stymuluje kurczenie się drobnych naczyń tętniczych, co również sprzyja powstawaniu nadciśnienia - mówi prof. Krzysztof Łabuzek.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że nieleczone nadciśnienie tętnicze może być bardzo niebezpieczne. Bardzo często zdarza się, że przyczynia się ono do rozwoju udaru mózgu, retinopatii, choroby serca oraz niewydolności nerek. Nadmiar soli może powodować także astmę i osteoporozę. Otyłość, którą również powoduje sól, może z kolei doprowadzić do cukrzycy.

Czym zastąpić sól?

Sól nie jest przyprawą, której nie da się zastąpić. Do jej zdrowszych zamienników należą przede wszystkim zioła. Najlepiej w tej roli sprawdzą się zioła prowansalskie, majeranek, oregano czy bazylia. Z tej drobnej zmianie skorzysta nie tylko nasze menu, ale cały organizm. Zioła wspomagają m.in. pracę układu pokarmowego oraz odtruwanie organizmu.

Data aktualizacji: 08.01.2019,
Opublikowano: 07.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej