Dieta 1500 kcal, czyli szybki spadek masy ciała bez szkody dla zdrowia. Zasady i przykładowy jadłospis 

Fot: ratmanet / fotolia.com

Dieta 1500 kcal jest dietą odchudzającą, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Nie prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych, dlatego może być stosowana przez dłuższy czas. Jadłospis uwzględnia pięć urozmaiconych posiłków o określonej kaloryczności. 

Dieta 1500 kcal jest dietą odchudzającą o obniżonej kaloryczności. Jej celem jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu przyjmowanych kalorii. Dieta skutkuje szybkim spadkiem masy ciała oraz redukcją tkanki tłuszczowej. 

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta 1500 kcal – zasady 

Dieta 1500 kcal należy do diet odchudzających. Jadłospis diety składa się z 5 posiłków: I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku, kolacji, które powinno się jeść w regularnych odstępach czasu – najlepiej co 3-4 godziny. Ważne jest, by kolacja była jedzona na co najmniej 3 godziny przed snem. Podstawowym założeniem tego programu żywieniowego jest ograniczenie ilości przyjmowanych wraz z pożywieniem kalorii, ale jednoczesne dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych dla jego funkcjonowania składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta 1500 kcal powinna być stosowana przez przynajmniej dwa tygodnie, aby przyniosła oczekiwane efekty. 

Jadłospis skomponowany jest w taki sposób, by nie dopuścić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych, a umożliwić jedynie redukcję masy ciała. Z tego powodu dietę można powtarzać i stosować przez dłuższy czas bez szkody dla zdrowia. Dozwolonymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, grillowanie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu. Przeciwwskazane są: smażenie i panierowanie. Z diety eliminuje się jasne, pszenne pieczywo, które należy zastąpić chlebem żytnim i razowym. 

Ważne jest picie około 2 litrów płynów dziennie w postaci niegazowanej, naturalnej wody mineralnej oraz herbaty: zielonej, ziołowej, czerwonej i owocowej. Produktami zakazanymi są: potrawy tłuste, słodycze, produkty typu fast food, słone przekąski, napoje gazowane typu coca – cola, tłuste rodzaje mięs (wieprzowina, baranina), podroby, konserwy, pasztety oraz wszelkie dania gotowe. Dieta 1500 kcal zalecana jest przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłością, zarówno kobietom, jak też mężczyznom. Nie powinny jej stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci, u których zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest zwiększone i musi zostać pokryte w całości. W przeciwnym razie mogłoby dojść do określonych zaburzeń, np. zahamowania wzrostu dziecka, wycieńczenia organizmu. 

Jak komponować posiłki w diecie 1500 kcal?

Dieta 1500 kcal powinna dostarczać dużych ilości błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości, gdyż ulega pęcznieniu w żołądku. Przyczynia się również do przyspieszenia procesów przemiany materii i uregulowania pracy jelit, co sprzyja odchudzaniu i usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Podstawowymi źródłami błonnika pokarmowego w diecie są: surowe warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana i jęczmienna, makaron razowy, ryż brązowy. 

Ważnym składnikiem odżywczym diety 1500 kcal jest białko, które również przyspiesza metabolizm, a tym samym wspomaga redukcję masy ciała. Produktami dostarczającymi pożądanego białka są: mleko, jogurty, kefiry, maślanka, sery twarogowe, chude mięso drobiowe bez skóry (kurczak, indyk), ryby, jaja. 

Najważniejszym posiłkiem w diecie 1500 kcal zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia jest I śniadanie, które powinno dostarczyć organizmowi około 500 kcal. W składzie pierwszego posiłku po nocnej przerwie powinny pojawić się węglowodany złożone – produkty zbożowe, pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego – np. nabiał oraz warzywa i/lub owoce. 

Drugie śniadanie jest znacznie mniej kaloryczne – powinno dostarczać około 200 kcal. Trzecim posiłkiem w ciągu dnia jest obiad o kaloryczności około 400 kcal. Wskazane jest, by był przygotowany z produktów białkowych (jak chude mięso) oraz węglowodanowych (jak kasza, ryż). Należy go wzbogacić o porcję warzyw w postaci sałatki lub surówki. Podwieczorek jest posiłkiem o najmniejszej kaloryczności wynoszącej około 100 kcal. Może składać się z dowolnych owoców, świeżo wyciśniętego soku lub serka homogenizowanego. Kolacja powinna być lekkostrawna, by nie obciążać przewodu pokarmowego. W ramach ostatniego posiłku wskazane jest chude mięso, ryba lub ser twarogowy oraz warzywa. Kolacja może być przyrządzona na ciepło lub na zimno. 

Dieta 1500 kcal – efekty 

Stosowanie diety 1500 kcal przyczynia się do spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz zredukowania masy ciała. W zależności od czynników indywidualnych, takich jak: wiek, masa ciała, płeć, aktywność fizyczna pozwala na pozbycie się około 1,5-2 kilogramów w ciągu tygodnia. Dieta 1500 kcal wyklucza z jadłospisu produkty bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, wysoko przetworzone, żywność typu fast food, gotowe dania, słodycze oraz słodzone napoje gazowane. Z tego powodu ma korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu i poprawę samopoczucia. 

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego dieta 1500 kcal przyczynia się do uregulowania pracy przewodu pokarmowego, przeciwdziała uciążliwym zaparciom i likwiduje dolegliwości trawienne. Dieta 1500 kcal przynosi najszybsze rezultaty przy połączeniu jej z regularnym wysiłkiem fizycznym, np. jazdą na rowerze, basenem, fitnessem czy energicznymi spacerami. 

Dieta 1500 kcal – przykładowy jadłospis

I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, gruszką i nasionami dyni, kawa z mlekiem bez cukru lub herbata czerwona. 

II śniadanie: kanapka z razowego pieczywa z serkiem twarogowym, sałatą i rzodkiewką, herbata owocowa.

Obiad: brązowy ryż, pieczony filet z dorsza w sosie jogurtowo – paprykowym, sałatka z sosem winegret, herbata ziołowa. 

Podwieczorek: średni banan.

Kolacja: sałatka z pieczonym kurczakiem, dwie kromki chrupkiego pieczywa razowego, zielona herbata niesłodzona.

Zobacz film: Co jeść, kiedy trenujemy? Źródło: Fit bez męki i udręki


Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej