Deficyt kaloryczny - co to jest i w jaki sposób można go obliczyć?

Getty Images

Choć pojęcie deficytu kalorycznego znane jest pewnie każdemu, kto choć raz walczył o zgubienie nadprogramowych kilogramów, nie każdy prawidłowo je rozumie. Co więc kryje się pod tym hasłem i jak wyliczyć ten wskaźnik? Sprawdź.

Co to jest deficyt kaloryczny?

Pod hasłem deficyt kaloryczny nie kryje się nic innego, jak ujemny bilans w odniesieniu do kalorii. Chodzi o to, by spalać ich więcej, aniżeli przyjmować z pożywieniem. Dzięki temu energię do wykonywania podstawowych funkcji czy aktywności życiowych organizm pozyskuje z innych źródeł – na przykład białka mięśni. Czy to dobre rozwiązanie? Jak twierdzą specjaliści niekoniecznie, ponieważ najzdrowiej jest wtedy, gdy spala się tkanka tłuszczowa.

Przeczytaj też: Kalkulator CPM - jak obliczyć całkowitą przemianę materii?

Jak obliczyć deficyt kaloryczny?

Jak więc prawidłowo można obliczyć deficyt kaloryczny? Przyjmuje się, że dla większości dorosłych będzie to około 500 kalorii dziennie (u osób bardzo otyłych będzie to 1000 kalorii). Eksperci sądzą, że gdy zmniejszymy bilans o tę wartość możemy bezpiecznie schudnąć, a przy tym nie głodzić się w znaczący sposób. Pamiętaj też, że aby mądrze zgubić nadprogramowe kilogramy, nie można dopuścić do nagłego i dużego spadku masy ciała, ponieważ właśnie tak zaserwujemy sobie efekt jojo. Najlepiej więc chudnąć około 1 kilograma tygodniowo.

Przeczytaj też: Efekt jojo – na czym polega i jakie są jego przyczyny? Skuteczne sposoby na zapobieganie efektowi jojo

Jak właściwie oblicza się deficyt kaloryczny? W pierwszych krokach należy obliczyć CPM, czyli całkowitą przemianę materii. Jak to zrobić? Najpierw wylicz PPM, czyli podstawową przemianę materii (możesz w tym celu skorzystać z internetowych kalkulatorów, podając między innymi swój wzrost, wagę czy płeć), a następnie pomnóż ją przez odpowiedni współczynnik aktywności fizycznej (tutaj również możesz skorzystać z internetowych przeliczników). Gdy uzyskasz wynik, będziesz wiedzieć, ile kalorii mniej więcej spalasz każdego dnia. Później więc od CPM odejmij liczbę spożytych kalorii.

Przeczytaj też: Odchudzanie dla początkujących

Co się stanie, gdy ujemny bilans kaloryczny będzie zbyt duży?

Jeśli nasz bilans kaloryczny będzie zbyt niski, może dojść do sytuacji, kiedy osłabi się koncentracja, pamięć, a także zdolność do wykonywania zadań logicznych. Ponadto trzeba liczyć się ze spadkiem siły oraz wydolności, a także z osłabieniem i omdleniami. Dodatkowo pogorszy się też praca tarczycy.

Zobacz też film: Jak otyłość wpływa na nasze życie i zdrowie?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 13.07.2020,
Opublikowano: 13.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej