Czym są suplementy diety i czy warto je przyjmować?

Zobacz film: Suplementy czy co? Jak wygląda rejestracja suplementów? Źródło: Wiem, co jem.

Suplementy diety są ogólnodostępne - można je kupić nie tylko w aptekach, ale także w kioskach czy marketach. Każdego roku na rynku pojawia się około 7 tysięcy nowych produktów. Czy mają jakąkolwiek wartość dla naszego organizmu?

Czym są suplementy diety?

To najczęściej witaminy, składniki mineralne, mikro i makroelementy, tłuszcze i ekstrakty roślinne. W założeniu suplementy diety mają stanowić uzupełnienie normalnego odżywiania. Nie powinny zastępować zdrowej zbilansowanej diety, która dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Suplementy, dostępne przeważnie w formie tabletek lub pastylek do ssania, stosuje się w celu poprawy stanu zdrowia i zapobiegania lub uzupełniania niedoborów określonych witamin i minerałów. 

Jak wygląda wprowadzenie suplementów diety na rynek?

Należy wypełnić specjalny wniosek i gotowe - można sprzedawać produkt. Ale czy ma on jakieś właściwości? Może okazać się, że wcale nie. Wszystko przez to, że od suplementów diety, podobnie jak od żywności, nie wymaga się udokumentowanego działania. Suplement diety nie może wpływać na funkcje organizmu, gdyż wtedy byłby sklasyfikowany jako lek. Jak się okazuje 90 proc. kupowanych suplementów nie działa!

Suplementy diety - które wybrać?

Farmaceuci przyznają, że są wręcz zalewani nowymi produktami. Większość z nich nie działa, a przynajmniej nie pozytywnie na nasz organizm. W sprzedawanych produktach znajdują się różne związki, niektóre mogą nas negatywnie obciążać przy braniu dużych dawek suplementu. Dlatego warto sięgać tylko po sprawdzone suplementy diety - najlepiej po konsultacji z lekarzem. 

Data aktualizacji: 26.06.2018,
Opublikowano: 05.07.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej