Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?

Fot. Martin Barraud / Getty Images

Antyoksydanty w żywności to m.in. witaminy A, C, E, flawonoidy, karotenoidy, niektóre składniki mineralne. Chronią organizm przed powstaniem stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzenia równowagi między wytwarzaniem a zwalczaniem wolnych rodników.

Antyoksydanty w żywności to związki, którym zawdzięcza się usuwanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, czyli atomów lub cząsteczek z niesparowanym elektronem odpowiadających za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych i starzenie organizmu. Dieta antyoksydacyjna bogata jest w warzywa i owoce, jak pomidory, cebula, jarmuż, wiśnie, aronie, owoce dzikiej róży, żurawina.

Antyoksydanty – co to jest?

Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, to grupa związków chemicznych, które opóźniają lub wstrzymują proces utleniania się substancji i wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Do przeciwutleniaczy zalicza się też substancje indukujące enzymy o charakterze przeciwutleniającym. Źródła antyoksydantów stanowią zwłaszcza substancje roślinne. Można je alternatywnie dostarczać w formie suplementów diety.

Polecamy: Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin

Antyoksydanty w żywności

Antyoksydanty w żywności zaliczane są do przeciwutleniaczy egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i istnieje konieczność ich dostarczania z zewnątrz. Z tego też względu antyoksydanty w diecie są niezwykle ważne. Dodatkowo uzupełniają działanie niektórych przeciwutleniaczy endogennych wytwarzanych przez organizm, których liczba niestety wraz z wiekiem lub istniejącymi stanami patologicznymi maleje.

Z pożywieniem dostarczane są m.in. polifenole (zwłaszcza flawonoidy, kwasy fenolowe i katechiny), karotenoidy (szczególnie likopen, beta-karoten i luteina), witaminy A, C, E (tokoferole, tokotrienole), wybrane składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych (selen, miedź, wapń, mangan, kobalt, cynk), kwasy organiczne, chlorofiliny, tiocyjaniany, glutation.

Co zawiera antyoksydanty?

Produkty bogate w antyoksydanty to przede wszystkim warzywa i owoce. Wśród warzyw zaleca się spożywanie: cebuli, brokułów, szpinaku, czosnku, papryki, jarmużu, czerwonej kapusty, cebuli, marchwi, dyni, natki pietruszki, buraków, sałaty, kalafiora oraz warzyw strączkowych, jak soczewica, fasola czerwona, groszek. Na uwagę zasługują przede wszystkim pomidory, które są cennym źródłem likopenu, a co ważne – stosowanie różnych obróbek termicznych nie wpływa znacząco na ilość tego składnika. W związku z tym, żeby go dostarczyć, z powodzeniem można sięgnąć po przetwory pomidorowe, jak soki, koncentraty, sosy.

Polecamy: Orzech tygrysi - bogactwo błonnika i antyoksydantów. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

W owocach naturalne antyoksydanty zawarte są w największych ilościach w: jabłkach, jagodach, winogronach, jeżynach, wiśniach, śliwkach, malinach, morelach, borówkach amerykańskich, aronii, czarnej porzeczce, truskawkach, żurawinie, melonach, owocach dzikiej róży, cytrusach, awokado. W wielu badaniach dowiedziono, że owoce jagodowe i pestkowe wykazują większe działanie przeciwutleniające w porównaniu z owocami cytrusowymi, które zawierają przede wszystkim witaminę C i karotenoidy.

Produkty zawierające antyoksydanty to nie tylko warzywa i owoce, ale i: czekolada, piwo, zielona herbata, yerba mate, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, kakao, zboża, kiełki pszenicy, otręby, razowe pieczywo, kasze, ryby morskie, mleko, orzechy pistacjowe, laskowe, włoskie, brazylijskie, pestki dyni. Dieta antyoksydacyjna uwzględniać powinna przyprawy i zioła, jak kurkuma, goździki, bazylia, oregano, cynamon, mięta, czystek.

Co zrobić, aby jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Wino jako antyoksydant?

Cennym źródłem antyoksydantów jest czerwone wino, a zwłaszcza to wyprodukowane z winogron czerwonych. Liczne badania wykazały, że właściwości przeciwutleniające win czerwonych, które określa się badaniem o nazwie TEAC (z ang. trolox equivalent antioxidant capacity, czyli ekwiwalent potencjału przeciwutleniającego troloksu), są aż 17 razy większe od win białych i 6 razy wyższe od win różowych. Obecne w czerwonym winie naturalne przeciwutleniacze redukują utlenianie frakcji LDL, hamują oksydację lipidów, działają jak inhibitory enzymów oksydacyjnych. Za najcenniejsze zawarte w winie antyoksydanty uważa się flawonoidy.

Jak często stosować dietę bogatą w antyoksydanty?

Dieta bogata w antyoksydanty powinna być realizowana zarówno w celach terapeutycznych, jaki i profilaktycznych. Jej stosowanie zaleca się przez cały rok. Najprościej będzie ją prowadzić letnią porą ze względu na bogactwo świeżych warzyw i owoców. Godny podkreślenia jest fakt, że produkty te poddane procesowi zamrażania nie tracą działania antyoksydacyjnego. W związku z tym latem warto jest zgromadzić ich zapasy w celu wykorzystania na później.

Działanie antyoksydantów w żywności na organizm

Antyoksydanty stanowią istotny element prewencyjny wobec chorób nowotworowych, choroby wysokościowej, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, choroby Alzheimera, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej oka, astmy, zapalenia stawów. Ich działaniu zawdzięcza się likwidację wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli zatem na dłużej zachować młody wygląd. Badacze podkreślają dodatni wpływ antyoksydantów na zmniejszenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi i podniesienie ogólnej odporności organizmu. Ponadto zmniejszają niekorzystne działanie na organizm zanieczyszczeń płynących ze środowiska.

Bibliografia:

1. Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, „Medycyna Rodzinna”, 2011, 1, s. 19-23.

2. Wojtanowska-Rzytki M., Rola naturalnych antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Farmaceutyczny Przegląd Naukowy”, 2009, 1, s. 23-27.

3. Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2004, 4(41), s. 5-28.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 18.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej