Czym są aminokwasy endogenne? Nomenklatura i rola wybranych aminokwasów

Fot.: Kalim / stock.adobe.com

Aminokwasy endogenne (z ang. Dispensable amino acids, DAA) to rodzaj aminokwasów, które organizm syntetyzuje sam. W związku z tym stanowią przeciwieństwo aminokwasów egzogennych. Wymienia się wśród nich m.in.: alaninę, asparaginę, cysteinę, glicynę, tyrozynę.

Organizm ludzki jest w stanie syntetyzować 10 aminokwasów endogennych. Pełnią one w organizmie wiele ważnych funkcji. Przykładowo tyrozyna (Tyr, Y) jest wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem oraz prekursorem biologicznie czynnych substancji. Na popularności zyskuje odżywianie endogenne, rozumiane jako stan, w którym organizm, otrzymując ograniczoną ilość pożywienia z zewnątrz, rozpoczyna odżywianie wewnętrzne.

Czym są aminokwasy endogenne?

Aminokwasy egzogenne i endogenne to pierwszorzędowe, naturalne, białkowe aminokwasy, które stanowią najmniejsze elementy struktury peptydów i białek wszystkich żywych organizmów. Przywołany podział aminokwasów wynika ze zdolności ludzkiego organizmu do ich syntezy. Pierwszych z nich organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, w konsekwencji czego dostarczane muszą być razem z pożywieniem. Ich przeciwieństwem są endogenne aminokwasy, które organizm może samodzielnie syntetyzować. Niektóre z nich uważa się za względnie endogenne. Oznacza to, że syntetyzowane są w organizmie, jeśli dostarczona zostanie do niego odpowiednia ilość ich prekursorów egzogennych. Sztandarowymi przykładami takich aminokwasów są cysteina, która powstaje z metioniny, oraz powstająca z fenyloalaniny tyrozyna.

Aminokwasy endogenne – nomenklatura

Oprócz obowiązującego podziału na aminokwasy egzogenne i endogenne na uwagę zasługuje bardzo rozbudowana nomenklatura. Aminokwasy białkowe mają nazwy zwyczajowe i chemiczne, kody trójliterowe oraz jednoliterowe symbole międzynarodowe. Tabela przedstawia nomenklaturę aminokwasów endogennych.

Nazwy zwyczajowe Nazwy chemiczne Kody trójliterowe Jednoliterowe symbole międzynarodowe Wzór sumaryczny
alanina kwas(+)2-amino-propionowy Ala A C3H7NO2
asparagina kwas 2-amino-bursztynyloa-mowy Asn N C4H8N2O3
cysteina kwas(+)2-amino-3-merkaptopro-pionowy Cys C C3H7NO2S
glicyna kwas aminooctowy Gly G C2H5NO2
glutamina kwas 2-amino-glutaroamonowy-propionowy Gln Q C5H10N2O3
kwas asparaginowy kwas(+)2-amino-bursztynowy Asp D C4H7NO4
kwas glutaminowy kwas(+)2-amino-glutarowy Glu E C5H9NO4
prolina kwas(-)2-piroli-dynokarboksy-lowy Pro P C5H9NO2
seryna kwas(-)2-amino-3-hydroksypro-pionowy Ser S C3H7NO3
tyrozyna kwas(-)2-amino-3-(4-hydroksyfe-nylo) propionowy Tyr Y C9H11NO3

Rola wybranych aminokwasów endogennych

Aminokwasy są niezbędne organizmowi jako elementy białek. Oprócz tej zasadniczej funkcji odpowiadają za wiele ważnych zadań. Glicyna odgrywa w ludzkim organizmie rolę przekaźnika ośrodkowego układu nerwowego. Jej stężenie jest najwyższe w moście i rdzeniu kręgowym oraz w rdzeniu przedłużonym, najniższe zaś w móżdżku i półkulach mózgowych. Uczestniczy w syntezie hemu i działa antyoksydacyjnie. Z kolei glutamina bierze udział w metabolizmie azotu. Przez badaczy określana jest mianem „magazynu amoniaku”. Dodatkowo jest aminokwasem budującym mięśnie, a największy jej rezerwuar stanowią mięśnie szkieletowe.

Prolina obok hydroksyproliny, czyli jej pochodnej, jest zasadniczym elementem struktury kolagenu, tj. białka tkanki łącznej. Seryna odgrywa istotną rolę w procesie trawienia białek, gdyż jest składnikiem enzymów o nazwie „proteazy serynowe”. Tyrozyna to wewnątrzkomórkowy przekaźnik oraz prekursor biologicznie czynnych substancji, w tym m.in. noradrenaliny, adrenaliny, dopaminy. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie przysadki mózgowej i tarczycy. Niedostateczna jej synteza powoduje niedoczynność tarczycy, która odpowiada za silne uczucie zmęczenia, wzrost masy ciała, osłabienie, trudności w koncentracji, senność, zaburzenia pamięci. Dodatkowo zmniejszona synteza tyrozyny prowadzi do niedoboru dopaminy, w konsekwencji czego podnosi ryzyko powstania depresji. Alanina to regulator poziomu cukru we krwi, który uczestniczy w szlakach metabolicznych glukozy.

Produkty z dużą ilością białka:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Czym jest żywienie endogenne?

Żywienie endogenne nazywane bywa zwyczajowo odżywianiem wewnętrznym. Stanowi podstawę diety dr Ewy Dąbrowskiej, która nie dość, że okazuje się skuteczna w zrzucaniu nadliczbowych kilogramów, to dodatkowo skutecznie oczyszcza organizm i stymuluje jego samoleczenie. Dieta powinna trwać maksymalnie 6 tygodni. W tym czasie organizm na początku wydala zbędną wodę, a następnie zużywa niepotrzebne zapasy.

Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na spożywaniu warzyw i owoców, w tym zwłaszcza:

  • korzeniowych, jak pietruszka, marchew, chrzan, seler, burak, rzepa, rzodkiew,
  • cebulowych, jak czosnek, cebula, por,
  • liściastych, jak jarmuż, sałata, koper, rzeżucha,
  • psiankowatych, jak pomidor, papryka,
  • kapustnych, jak kalafior, kapusta czerwona, pekińska, biała, włoska, kalarepa,
  • dyniowatych, jak cukinia, ogórek, dynia, kabaczek,
  • owoców, a głównie grejpfrutów, jabłek, cytryn.

Podczas żywienia endogennego, czyli półgłodówek, niewskazane są: ziemniaki, zboża, warzywa strączkowe, orzechy, chleb, mleko, olej, mięso, słodkie owoce. Dodatkowo zabronione jest picie alkoholu, kawy, herbaty oraz palenie papierosów.

Byłaś kiedyś na diecie Dąbrowskiej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Bibliografia:

1. Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2003.

2. Dąbrowska E., Ciało i ducha ratować żywieniem, Michalineum, Marki, 2006.

3. Kincaid Murray R., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera ilustrowana, PZWL, Warszawa, 2008.

4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 2016.

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 10.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej