Czym jest żółcień chinolinowa? E104 – zastosowanie i wpływ na ludzki organizm

Fot: Gilmanshin / gettyimages.com

Mimo iż żółcień chinolinowa (E104) jest powszechnie stosowanym barwnikiem spożywczym, może działać niekorzystnie na ludzki organizm. Wywołuje reakcje alergiczne i odpowiada za zmiany zachowania u dzieci. Alternatywnie nazywana jest żółcienią żywnościową 13.

Żółcień chinolinowa znana też jako żółcień spożywcza to barwnik oznaczony jako E104, który spotkać można w wielu produktach, w tym kolorowych napojach gazowanych, wyrobach cukierniczych, lodach, galaretkach i słodyczach. Żółcień chinolinowa w niewielkim stopniu (3–4%) wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym. Wydalana jest głównie z kałem w postaci niezmienionej. Warto wiedzieć jaki ma wpływ na zdrowie i w których produktach jest stosowana.

Co to jest żółcień chinolinowa?

Żółcień chinolinowa (wzór sumaryczny C18H13N1O5/8/11S1/2/3Na1/2/3) to organiczny związek chemiczny, który wytwarzany jest syntetycznie na drodze sulfonowania (reakcja chemiczna polegająca na podstawieniu do związku chemicznego grupy sulfonowej w wyniku działania odpowiedniego związku sulfonującego). Ma postać bardzo dobrze rozpuszczającego się w wodzie proszku o zielonożółtym kolorze. Jest słabo rozpuszczalna w alkoholu i nierozpuszczalna w olejach. Wykazuje sporą trwałość w kontakcie z wysoką temperaturą i światłem, zaś jest niestabilna w towarzystwie niektórych kwasów, cukrów czy soli o działaniu redukującym lub utleniającym.

To barwnik spożywczy, który alternatywnie określany jest jako żółcień żywnościowa 13 (z ang. Food Yellow 13). W niektórych krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych Ameryki, Japonii, Wielkiej Brytanii i Kanadzie zakazane jest stosowanie żółcieni chinolinowej. W sporządzanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (z ang. European Food Safety Authority, EFSA) wykazie chemicznych dodatków do żywności żółcień chinolinowa to E104. Z kolei w Międzynarodowym Indeksie Barw (z ang. Colour Index International) znajduje się w grupie barwników chinolinowych pod numerem C.I. 47005.

Zastosowanie żółcieni chinolinowej

Żółcień chinolinowa znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Stosuje się pojedynczo lub łącznie z innymi dodatkami do żywności. Używana jest jako barwnik w kolorowych napojach gazowanych i niegazowanych, w tym izotonicznych, ponadto w lodach, cukierkach, żelkach, marmoladach, aromatyzowanych napojach bezalkoholowych, kandyzowanych owocach, drinku Americano, musztardach, sosach, marynatach, dekoracjach, lukrach, posypkach, pomadach do ciast i tortów, deserach mlecznych, dżemach oraz galaretkach.

Żółcień chinolinową znaleźć można w tuszach do tatuowania oraz w niektórych kosmetykach, w tym m.in.: w szminkach, wodach kolońskich, mydłach, środkach do pielęgnacji włosów, a nawet pastach do zębów. Żółcień chinolinowa obecna jest też w lekach. Stanowi składnik otoczek niektórych tabletek do ssania i syropów przeznaczonych na ból gardła.

Co producenci dodają do żywności? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki? Źródło: Co nas truje? 

Uczulenie na żółcień chinolinową

U osób nadwrażliwych żółcień chinolinowa może powodować uczulenie. Niezalecana jest astmatykom i osobom nietolerującym salicylanów. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę. Wyzwala powstawanie histaminy, czyli mediatora procesów zapalnych i odczynu alergicznego. Powodować może zmiany skórne (pokrzywkę, wysypkę, świąd, zaczerwienienie skóry), nadpobudliwość, kłopoty z oddychaniem, a w skrajnych sytuacjach anafilaksję. Dopuszczalne dzienne spożycie (z ang. acceptable daily intake, ADI) żółcieni chinolinowej od 2012 roku znacznie zmniejszono. Wcześniej wynosiło 10 mg/kg m.c., obecnie jest 0,5 mg/kg m.c.

Wpływ na zdrowie żółcieni chinolinowej

Żółcień chinolinowa zaliczana jest do barwników z grupy Southampton, gdzie dodatkowo znalazły się:

  • E124 – czerwień koszenilowa (0,7 mg/kg m.c./dzień),
  • E129 – czerwień Allura AC (7,0 mg/kg m.c./dzień),
  • E110 – żółcień pomarańczowa FCF (1,0 mg/kg m.c./dzień),
  • E102 – tartrazyna (7,5 mg/kg m.c./dzień),
  • E122 – azorubina (4,0 mg/kg m.c./dzień).

Wielu badaczy twierdzi, że spożywanie napojów posiadających w swoim składzie wyżej wymienione barwniki wywołuje nadpobudliwość, zaburzenia koncentracji, nadmierne rozgadanie, impulsywność, wiercenie się i niepokój u dzieci. W związku z tym w krajach członkowskich Unii Europejskiej konieczne jest umieszczanie na etykietach produktów zawierających ten barwnik ostrzeżenia o szkodliwym wpływie na skupienie uwagi i aktywność dzieci. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podkreśla brak u żółcieni chinolinowej cech mutagenności i genotoksyczności oraz potencjału rakotwórczego. Ta ostatnia kwestia stanowi źródło licznych sporów i kontrowersji, gdyż część naukowców jest zdania, że żółcień chinolinowa ma działanie kancerogenne. Prowadzone są projekty naukowe mające rozwiać wątpliwości w zakresie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem żółcieni chinolinowej, w tym jej działanie w ciąży, które wciąż nie zostało przebadane.

Data aktualizacji: 15.03.2019,
Opublikowano: 15.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej