Czym jest synefryna? Działanie i skutki uboczne ekstraktu z gorzkiej pomarańczy

Fot. Amy_Lv / Getty Images

Synefryna jest składnikiem preparatów skutecznie wspomagających odchudzanie. Jest to związek chemiczny występujący w skórce owoców gorzkiej pomarańczy. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest doskonałym środkiem zmniejszającym łaknienie i spalającym tłuszcz.

Wiele osób poszukuje cudownego specyfiku na odchudzanie. Pomocne mogą się okazać naturalne spalacze tłuszczu. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się zwłaszcza synefryna, otrzymywana z pomarańczy gorzkiej, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza łaknienie, co ułatwia kontrolę masy ciała. Niemniej jednak najlepiej sprawdzonym sposobem na zrzucenie nadliczbowych kilogramów jest odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Czym jest gorzka pomarańcza?

Gorzka pomarańcza (z łac. Citrus aurantium), nazywana również pomarańczą kwaśną, to gatunek rośliny wieloletniej wywodzącej się z terenów południowo-wschodniej Azji. Drzewo to zostało sprowadzone do Europy między X a XI wiekiem. Aktualnie jej głównymi producentami są Hiszpania, Indie i kraje Ameryki Południowej.

Gorzka pomarańcza może przyjmować postać krzewu lub małego drzewa o maksymalnej wysokości 10 m. Daje pomarańczowe owoce o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie oraz kwaśno-gorzkim i orzeźwiającym smaku. Znane są one jako Zhi Shi. Pomarańcza gorzka to roślina o szerokim zastosowaniu. Wykorzystywana jest jako środek leczniczy i w aromaterapii. Ponadto znalazła zastosowanie w branży spożywczej, jako składnik marmolad, konfitur, alkoholi (niebieski likier Curaçao), esencji do ciast i słodkich potraw.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Czym jest synefryna?

Synefryna to organiczny związek chemiczny, substancja z grupy stymulantów o wzorze sumarycznym C9H13NO2, którą otrzymuje się ze skórki owoców pomarańczy gorzkiej i w znacznie mniejszych ilościach z innych gatunków cytrusów. Należy do jednych z najskuteczniejszych naturalnych spalaczy tłuszczu, dlatego bywa określana jako lek przeciw otyłości.

Dawkowanie synefryny

W niewielkich dawkach synefryna jest syntetyzowana przez organizm człowieka, ale w celu uzyskania odpowiednich efektów wskazane jest jej suplementowanie. Zalecane dzienne dawkowanie synefryny wynosi 10–30 mg. Konieczne są jednak dalsze badania w celu ustalenia optymalnych dawek, a także dokonania oceny bezpieczeństwa i skuteczności długotrwałego stosowania tej substancji.

W sprzedaży dostępne są tabletki i odżywki w postaci jasnobrunatnego proszku z synefryną do rozrobienia, które można zakupić w aptekach, sklepach dla sportowców i w sprzedaży internetowej. Produkty te zalecane są zarówno dla sportowców i osób aktywnych, jak i tych prowadzących siedzący tryb życia.

Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej – właściwości i działanie

W składzie ekstraktu z pomarańczy gorzkiej można znaleźć sympatykomimetyki, n-metyltraminę, hordeninę, tyraminę i oktopaminę. Jednakże w roślinie tej w przeważającej ilości występuje synefryna.

Synefryna jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie. Znana jest przede wszystkim z tego, że działa jak spalacz tłuszczu. Jest to wynik wzmożonej termogenezy, dzięki której proces spalania tłuszczu zachodzi znacznie szybciej. Zaliczana jest do grupy leków α-adrenomimetycznych. Razem z oktopaminą jest agonistą receptorów adrenergicznych i doskonałym środkiem zmniejszającym łaknienie. Wykazuje również pewne powinowactwo do receptorów β3-adrenergicznych, dlatego posiada właściwości lipolityczne, czyli aktywuje procesy rozkładu tłuszczów. Ponadto wspomaga walkę z cellulitem i ma działanie kataboliczne. Zwalcza niestrawność i zaparcia.

Dodatkowo synefryna ma działanie podobne do kofeiny, gdyż pobudza organizm i poprawia samopoczucie. Jest to substytut efedryny, znanej zwłaszcza jako środek dopingujący przyjmowany przez sportowców, ale także stosowanej niegdyś w leczeniu przeziębień. Ponadto usprawnia krążenie krwi i zwiększa przepustowość serca oraz rozszerza oskrzela, udrażnia światło zatok i łagodzi napady astmatyczne.

W medycynie chińskiej jest stosowana od lat w leczeniu stanu zapalnego oskrzeli, krwawienia przewodu pokarmowego, schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, a także jako środek ogólnie wzmacniający, łagodnie uspokajający i uszczelniający ścianki naczyń włosowatych. Ponadto stosowana zewnętrznie łagodzi objawy grzybicy.

Przeciwwskazania i skutki uboczne synefryny

Bezpieczeństwo zażywania synefryny i ekstraktów z gorzkiej pomarańczy jest nadal dyskutowane, ale na podstawie dostępnych wyników badań wyciągnięto wnioski, że przyjmowanie ich zgodnie z zalecaną dawką jest najprawdopodobniej bezpieczne dla konsumenta. Wśród skutków ubocznych przyjmowania synefryny wymienia się podwyższenie poziomu ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenie temperatury ciała, zaburzenia pracy serca, zawał, udar mózgu, bóle i zawroty głowy, zaburzenia nastroju, ból w klace piersiowej, zaburzenia snu i mdłości.

Wyciągu z gorzkiej pomarańczy nie powinny przyjmować osoby zmagające się z chorobami serca, nadciśnieniem i innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Ponadto nie zaleca się go osobom w podeszłym wieku z racji zwiększonego w tej grupie ryzyka wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Synefryna nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinna być stosowana także w czasie terapii środkami stymulującymi układ nerwowy i antydepresantami.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Wierzbicka I., Spalacze tłuszczu, „MST”, 2014, 3, s. 38-39.

2. Rossato L. i wsp., Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss, “Food and Chemical Toxicology”, 2011, 49(1), s. 8-16.

3. Kania M. i wsp., Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, „Postępy Fitoterapii”, 2013, 2, s. 132-139.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 17.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej