Czym jest prolina? Właściwości i występowanie proliny

Fot. Zerbor / Getty Images

Prolina przynależy do α-aminokwasów. Jest drugim (po tyrozynie) aminokwasem otrzymanym syntetycznie. Wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka. Intensyfikuje procesy syntezy białek i utrzymuje prawidłowe funkcje ścięgien.

Prolina to występujący naturalnie, pierwszorzędowy, niepolarny, obojętny aminokwas białkowy. Syntetyzowana jest w organizmie, a dodatkowo dostarczana z dietą. Zapotrzebowanie na prolinę rośnie wraz z procesem starzenia się organizmu. Wśród najważniejszych jej funkcji wymienia się udział w syntezie kolagenu. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania aparatu ruchu. Okazuje się pomocna w okresie rekonwalescencji po urazach, w których doszło do przerwania ciągłości tkanek.

Czym jest prolina?

Prolina to aminokwas endogenny (z ang. dispensable amino acids, DAA), który ludzki organizm jest zdolny samodzielnie syntetyzować. Jest aminokwasem wyłącznie glukogennym. Oznacza to, że stanowi substrat szlaku glukoneogenezy, czyli syntezy glukozy z prekursorów niecukrowych. W informacyjnym RNA (z ang. messenger RNA, mRNA) prolinę kodują następujące kodony (sekwencje nukleotydów): CCA, CCC, CCU, CCG. Ma ona postać krystalicznego ciała stałego o słodkim smaku.

Gdzie występuje prolina?

Prolina występuje w rozmaitych produktach spożywczych. Najwyższą jej zawartość stwierdzono w żelatynie, mięsie, mleku i przetworach mlecznych oraz jajkach. Źródłem proliny są także produkty pochodzenia roślinnego, jak np. kasze, mąka pszenna i żytnia, pistacje, migdały, orzechy włoskie, sezam, soja, groch, len, fasola, pestki dyni.

Właściwości i zastosowanie proliny

Wieloletnie badania potwierdzają liczne właściwości proliny, w tym m.in. ochronne, budulcowe, energetyczne i regulacyjne. Prolina to składnik wielu białek. Po przekształceniu do postaci hydroksyproliny stanowi jeden z głównych składników kolagenu, który jest podstawowym budulcem m.in. tkanki chrzęstnej, kostnej, naczyń krwionośnych i skóry. Przemiana ta wymaga udziału witaminy C. Przypisuje się jej zdolność do wspomagania funkcjonowania układu odpornościowego. Poprawia też stan jelit.

Aminokwas ten znajduje się w składzie macierzy zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej. Prolina obecna jest w chrząstkach stawowych. Wykazuje w związku z tym duży wpływ na kondycję aparatu ruchu (stan stawów, chrząstek i ścięgien). Wpływając na aktywność czynnika wzrostu hepatocytów (HGF), przyspiesza proces gojenia ran. Zmniejsza ryzyko powstawania blizn. Reguluje metabolizm komórkowy, ułatwia budowanie muskulatury i regenerację po intensywnym treningu siłowym. Prolina ma glukogenny charakter. W związku z tym może stanowić substrat do produkcji glukozy w organizmie w sytuacji zaistnienia kryzysu energetycznego. Zwalcza wolne rodniki, intensyfikuje regenerację uszkodzonej wątroby, zapobiega osadzaniu się tłuszczu na ściankach naczyń krwionośnych.

Prolina a wygląd zewnętrzny

Prolina wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Odbudowuje cebulki włosowe oraz stymuluje porost nowych, zdrowych włosów. Odpowiada za elastyczność skóry, zapobiega utracie jędrności i zmniejsza ryzyko powstania zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry i podnosi jej odporność na promieniowanie UV. Suplementacja proliny polecana jest posiadaczom suchej i pozbawionej wilgoci skóry. Związek ten zwiększa zdolność skóry do wiązania wody.

Suplementy diety, czyli co? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Lek czy suplement diety? Czym się od siebie różnią? Źródło: Co nas truje?

Prolina w suplementach

Ze względu na swoje cenne działanie prolina to składnik suplementów diety, które wspomagają układ ruchu oraz wspierają regenerację i zapewniają prawidłową kondycję stawów. Zażywanie suplementów z proliną w sposób szczególny polecane jest w przypadku problemów z układem kostno-stawowym, pogorszeniem wyglądu zewnętrznego czy doświadczania bólu stawów. Stosowanie proliny wskazane jest dla osób aktywnych fizycznie, które narażone są na powstanie kontuzji aparatu ruchu. Zwiększone zapotrzebowanie organizmu na prolinę zauważa się w przypadku urazów tkanki łącznej takich, jak oparzenia, złamania, naderwania mięśni, ścięgien. Niedobór proliny mógłby zaburzyć prawidłową regenerację struktur tkankowych.

Ile kosztują suplementy diety z proliną?

Prolina dostępna jest w proszku do wymieszania z wodą lub sokiem oraz w formie tabletek i kapsułek. W pierwszym przypadku opakowanie 113,4 g (około 56 porcji) kosztuje średnio 60 zł. Z kolei za opakowanie 120 kapsułek po 500 g zapłaci się około 50 zł. Preparaty dostępne są w niektórych sklepach czy punktach sprzedaży suplementów diety. Możliwe jest także ich nabycie przez Internet. Ze względu na fakt, że proces syntezy kolagenu wymaga obecności witaminy C, zażywanie proliny łączyć się powinno z kwasem askorbinowym.

Bibliografia:

  1. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2003.
  2. R. Kincaid Murray, D. K. Granner, V. W. Rodwell , Biochemia Harpera ilustrowana, PZWL, Warszawa 2008.
  3. L. Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa 2003.
Data aktualizacji: 26.07.2019,
Opublikowano: 26.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej