Czym jest otyłość gynoidalna? Sposoby leczenia otyłości pośladkowo-udowej

Fot. pixelfit / Getty Images

Otyłość gynoidalna zdecydowanie częściej stwierdzana jest w populacji kobiet niż mężczyzn. Charakteryzuje się dysproporcją między górną a dolną partią ciała. Objawia się stosunkowo szczupłą górną częścią względem rozbudowanego dołu, tj. bioder, pośladków i ud.

Otyłość to coraz częściej spotykany problem zdrowotny. Rozumie się ją jako nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które przekracza fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne organizmu. Otyłość gynoidalna i androidalna to podstawowe rodzaje. W pierwszym przypadku stwierdza się nadmiar tłuszczu w okolicy pośladkowo-udowej, a w drugim w okolicy brzucha.

Czym jest otyłość gynoidalna?

Otyłość to stan charakteryzujący się nadmiarem tkanki tłuszczowej w organizmie. W przypadku mężczyzn stwierdza się ją, gdy tłuszcz stanowi więcej niż 20% ogólnej masy ciała, zaś u kobiet – powyżej 25%. Otyłość gynoidalna i androidalna różnią się miejscem głównego nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Otyłość gynoidalna zwana jest też otyłością pośladkowo-udową lub typu gruszka. Nadmiar tłuszczu występuje w okolicy ud i pośladków. Z kolei otyłość androidalna określana bywa alternatywnie otyłością brzuszną, centralną lub typu jabłko. W jej przypadku nagromadzenie tkanki tłuszczowej następuje w powłokach brzusznych. Określanie otyłości nazwami owoców wynika ze sposobu rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie, co upodabnia sylwetkę danej osoby do nich. Otyłość typu jabłko częściej występuje u mężczyzn, otyłość typu gruszka – u kobiet.

Polecamy: Otyłość pierwotna i wtórna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie otyłości

Ile osób w Polsce ma otyłość i potrzebuje operacji bariatrycznej? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Ile osób w Polsce potrzebuje operacji bariatrycznej? Źródło: 36,6.

Jak wygląda osoba z otyłością gynoidalna?

Oto charakterystyczny wygląd osoby z otyłością gynoidalną:

  • szerokie i zaokrąglone biodra,
  • dość duża i opadająca pupa, która niemal zlewa się z pełnymi udami,
  • rozbudowane łydki,
  • niezbyt długie nogi,
  • dość szczupła górna partia ciała (talia średnio wcięta oraz nisko umiejscowiona, brzuch zwykle płaski, ramiona lekko opadające i wąskie, biust przeważnie w rozmiarze B).

Przyczyny otyłości udowo-pośladkowej

Otyłość udowo-pośladkowa może być spowodowana wieloma czynnikami. Za najczęstsze jej przyczyny uważa się niewystarczającą aktywność fizyczną i nieprawidłowy sposób odżywiania. Wśród determinantów wymienia się także choroby, m.in.: zespół policystycznych jajników, niedoczynność przysadki mózgowej, niedoczynność tarczycy.

Współczynnik WHR – określenie otyłości gynoidalnej

Współczynnik WHR (z ang. waist-hip ratio) jest parametrem pozwalającym ustalić typ otyłości, tj. androidalny czy gynoidalny. Określa proporcje między talią a biodrami. Liczony jest przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. Obie wartości podaje się w centymetrach. Talię kobiet mierzy się w połowie odległości pomiędzy dolnym łukiem żeber a górnym brzegiem grzebienia kości biodrowej. Kobiecy obwód bioder mierzy się w miejscu największej wypukłości mięśni pośladkowych. Z kolei męski obwód talii mierzy się na linii pępka, zaś bioder na linii górnego końca kości udowej. Otyłość androidalną stwierdza się, gdy współczynnik WHR przekracza 0,85 dla kobiet i 1 dla mężczyzn. O otyłości gynoidalnej mówi się wówczas, gdy współczynnik WHR jest mniejszy bądź równy 0,85 dla kobiet i 1 dla mężczyzn.

Konsekwencje otyłości gynoidalnej

Specjaliści donoszą, że otyłość pośladkowo-udowa jest mniej szkodliwa dla zdrowia niż otyłość brzuszna. Mimo to otyłość gynoidalna pociąga za sobą liczne konsekwencje zdrowotne. Wśród nich wymienia się m.in. zwiększone ryzyko zachorowania na: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze krwi, kamicę żółciową, zwyrodnienia w obrębie układu kostnego, zawał serca. Dodatkowo często u osób otyłych stwierdza się obniżone poczucie własnej wartości. Stan ten prowadzić może do zaburzenia nastroju, a tym samym nawet do depresji. Bez względu na rodzaj otyłości nadmierna ilość tkanki tłuszczowej znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie i sprawia, że organizm szybciej się męczy.

Polecamy: Skąd się bierze otyłość i jak skutecznie z nią walczyć? 22 maja obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością

Otyłość gynoidalna – ćwiczenia

W leczeniu otyłości gynoidalnej pomocne są ćwiczenia, których celem jest zmniejszenie dysproporcji pomiędzy górną a dolną częścią ciała. Wskazane są ćwiczenia aerobowe dolnych partii ciała, takie jak: bieganie, stepper, orbitrek, rower. Poleca się również ćwiczenia wzmacniające mięśnie klatki piersiowej i barków.

Oprócz ćwiczeń ważnym elementem leczenia otyłości gynoidalnej jest dieta. Zalecany sposób odżywiania oparty jest na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤ 55), czyli wskaźniku informującym o tempie wzrostu poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. W jadłospisie dominować powinny świeże owoce i warzywa, niektóre rodzaje produktów pełnoziarnistych. Na uwagę zasługują m.in.: czarna i czerwona porzeczka, czereśnie, truskawki, wiśnie, maliny, pomarańcze, brzoskwinie, jabłka, granat, grejpfrut, morele, mandarynki, brukselka, cukinia, kalafior, ogórek, papryka, pomidor, kapusta, szczaw, szpinak, bakłażan, ciecierzyca, marchew, soczewica, fasola biała, bób, chleb żytni razowy, ryż brązowy, kasza gryczana, płatki owsiane, mleko sojowe, drób.

Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 28.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej