Czym jest ketogeneza? Podstawowe informacje na temat diety ketogenicznej

Fot. yulkapopkova / Getty Images

Ketogeneza odpowiada za produkcję ciał ketonowych, do których zalicza się kwas betahydroksymasłowy, kwas acetooctowy i aceton. Są to alternatywne źródła energii pochodzące z tłuszczów zapasowych. Stanowią przysłowiowe paliwo dla mózgu, jelit, mięśni szkieletowych i serca.

Ketogeneza to proces powstawania ciał ketonowych w organizmie w sytuacji niedostatecznej ilości energii pochodzącej z podstawowego źródła, czyli glukozy. Trwający krótko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale nadmierna produkcja ciał ketonowych może skutkować zakwaszeniem organizmu. Zbyt długo trwająca ketogeneza jest szczególnie niebezpieczna dla osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Sporą popularnością cieszy się w ostatnim czasie dieta ketogeniczna, która wskazana jest dla osób z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Czym jest ketogeneza?

Ketogeneza jest procesem powstawania ciał ketonowych w organizmie. Zjawisko to ma miejsce w wątrobie i zachodzi w sytuacji niedostatecznej ilości energii dostarczanej organizmowi z podstawowego źródła, czyli glukozy. Organizm, aby się odżywić, przekształca tłuszcze w ciała ketonowe, które stanowią materiał energetyczny dla tkanek pozawątrobowych. Narządy uczestniczące w procesie spalenia ciał ketonowych to: mózg, jelito, mięśnie szkieletowe i serce. Proces ten jest kontrolowany przez hormony takie jak glukagon, epinefryna, hormon wzrostu i insulina.

Do ciał ketonowych zalicza się kwas betahydroksymasłowy, kwas acetooctowy i aceton. Zwykle ich udział procentowy wynosi: 75–80% kwasu betahydroksymasłowego, 20–25% kwasu acetylooctowego i poniżej 2% acetonu. Wartości te mogą ulegać zmianie. Ich nadmiar wydalany jest w oddechu, przez skórę oraz w moczu.

Wzmożona ketogeneza ma miejsce, kiedy niewystarczająca ilość insuliny bądź też insulinooporność sprawiaja, że komórki nie mogą spożytkować obecnej we krwi glukozy. Wzrost produkcji ciał ketonowych zachodzi także w sytuacji głodzenia, kiedy organizm zmuszony jest przejść na pozyskiwanie energii z odłożonych na zapas w tkance tłuszczowej triglicerydów. Nadmiar ciał ketonowych we krwi może się pojawiać przejściowo, gdy ilość spożytych węglowodanów jest odpowiednia, ale towarzyszy temu nadmiar zjedzonego tłuszczu (tzw. dieta wysokotłuszczowa). Wysokie stężenie ciał ketonowych może też być wynikiem przedłużającego się, wyczerpującego wysiłku fizycznego, nadużywania alkoholu, ograniczenia spożycia węglowodanów (dieta niskowęglowodanowa), uporczywych wymiotów, biegunki i gorączki, stosowania niektórych leków (np. lewodopy w chorobie Parkinsona) lub nadczynności tarczycy.

Konsekwencje zbyt długiej ketogenezy

Zbyt długo utrzymujący się proces ketogenezy może prowadzić do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Dochodzi do tego, gdy przy nadmiarze ciał ketonowych o kwaśnym odczynie występuje w organizmie niedostateczna rezerwa zasadowa. Stan ten w sposób szczególny zagraża osobom z rozchwianą cukrzycą, u których poziom kwasów ketonowych jest na tyle wysoki, że dochodzi do rozwinięcia się kwasicy ketonowej.

Objawami nadmiernej liczby ciał ketonowych w organizmie są: chroniczne zmęczenie, osłabienie, senność, zmiana zapachu potu, moczu i oddechu na przypominający aceton, utrata apetytu, suchość w ustach, utrata napięcia skóry, narastające pragnienie (polidypsja), wielomocz (poliuria), zaparcia, nudności, wymioty i ból brzucha, znaczna hiperwentylacja płuc (tzw. oddech Kussmaula polegający na bardzo głębokim oddychaniu i zwiększonej częstości oddechów), ból w klatce piersiowej, zaburzenia świadomości, zaczerwienienie policzków (tzw. rumieniec kwasiczy) i wysypka na ciele. W zależności od stopnia zaawansowania kwasicy nasilenie poszczególnych objawów klinicznych może być różne, a u osób chorych na cukrzycę w zaawansowanych przypadkach może dojść nawet do śpiączki ketonowej.

Spowodowane nadmiarem ciał ketonowych zakwaszenie organizmu predysponuje do powstawania dny moczanowej i kamieni moczanowych w nerkach.

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna opracowana została w latach 20. ubiegłego stulecia i jej pierwotne wykorzystanie stanowiło leczenie epilepsji dziecięcej. Była zasadniczym elementem terapii przeciwpadaczkowej do momentu stworzenia skutecznych leków. Dieta ketogeniczna stosowana jest w korygowaniu zaburzeń metabolizmu komórkowego u diabetyków. Niektórzy badacze donoszą, że łagodzi objawy choroby Alzheimera i Parkinsona. Prowadzi do zmniejszenia nasilenia stanów zapalnych w organizmie. Trwają też badania nad skutecznością jej stosowania w chorobach nowotworowych.

W diecie ketogenicznej zasadniczym źródłem energii dla organizmu są ciała ketonowe. Stąd też alternatywnie określa się ją mianem diety bardzo ubogiej w węglowodany czy niskowęglowodanowej. Dąży się do zmniejszenia spożycia węglowodanów do wartości około 50 g dziennie. Początkowo przejściu na dietę ketogeniczną towarzyszą kłopoty z koncentracją, zły nastrój i problemy z zapamiętywaniem. Stan ten jest przejściowy i ustępuje po zaadaptowaniu się organizmu do wykorzystywania ciał ketonowych. Trwa to 1–2 tygodnie. Do diet tego typu zalicza się dietę Kwaśniewskiego, Atkinsa czy South Beach.

Dieta ketogeniczna jest świetnym sposobem na utratę tkanki tłuszczowej i zmniejsza uczucie głodu. Wpływa pozytywnie na gospodarkę tłuszczami w organizmie. Podnosi poziom testosteronu u mężczyzn i sprawność układu odpornościowego. Minimalizuje stres oksydacyjny i produkcję wolnych rodników, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Dieta ketogeniczna opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach, owocach i warzywach o niskim indeksie glikemicznym. Zabronionymi produktami są słodzone napoje, słodycze, owoce o wysokim indeksie glikemicznym i produkty bogate w skrobię.

Zobacz, jakie funkcje pełni nasz mózg:

Zobacz film: Co wiesz o mózgu? Budowa mózgu. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Laffel L., Ketone bodies: a review of physiology, pathophysiology and application of monitoring to diabetes, „Diabetes/Metabolism Research and Reviews”, 1999, 15(6), s. 412–426.

2. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków, Medycyna Praktyczna, 2005.

3. Karnafel W., Ketogeneza u zdrowych i chorych na cukrzycę, „Przewodnik Lekarza”, 2002, 5(11/12), s. 76-79.

4. Nazarewicz R., Konsekwencje stosowania wysokotłuszczowych diet ketogenicznych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2007, XL(4), s. 371-374.

Data aktualizacji: 29.08.2018,
Opublikowano: 29.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Wiki 02.09.2018r.

Dieta katogeniczna to raczej nie na siłownię. Ktoś się pomylił. Na siłownię to trzeba wycinać węglowowadany każdy to powie. Mi się dobrze reudkuje z niskim ich poziomem i iqmango.

Dora68 30.08.2018r.

Moja córka ma padaczkę lekooporną i stosuje dietę ketogeniczną. I muszę przyznać, że to naprawdę działa. Na samym początku nie byłam do nie przekonana, ale poprawa pojawiła się bardzo szybko. Mamy nadzieję, że chorobę da się w końcu uciszyć, po bardzo wymęczyła naszą małą.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Karczochy – te smakowite warzywa obniżają cholesterol, dbają o wątrobę i... pomagają schudnąć

Karczochy to warzywa cenione na całym świecie nie tylko ze względu na swój smak. Mają też wyjątkowe właściwości lecznicze, a ich regularne spożywanie obniża cholesterol, wspomaga leczenie chorej wątroby, a także ułatwia odchudzanie. Najsilniejsze działanie ma wyciąg z karczocha.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Badanie HCV – ochrona przed zapaleniem wątroby typu C

Badanie HCV pozwala ustrzec się przed poważnym wirusem, który wywołuje zapalenie wątroby typu C, a w efekcie prowadzi do marskości wątroby lub przyczynia się do rozwoju nowotworu wątrobowokomórkowego.

Czytaj więcej
Termoablacja mięśniaków, wątroby i guzów przerzutowych. Na czym polega zabieg?

Termoablacja jest małoinwazyjną i coraz popularniejszą metodą leczenia, wykorzystującą prąd zmienny o dużej częstotliwości do wytworzenia wysokiej temperatury, która niszczy zmienione chorobowo tkanki. Termoablację stosuje się do walki z nowotworami, ale również do leczenia mięśniaków czy żylaków.

Czytaj więcej
Kolka wątrobowa – bolesne problemy z pęcherzykiem żółciowym. Jak sobie z nimi radzić?

Kolka wątrobowa to wyjątkowo bolesna dolegliwość, która wskazuje na problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym. Bagatelizowanie jej objawów może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Z kolką częściej zmagają się kobiety niż mężczyźni. 

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Polekowe uszkodzenie wątroby – przyczyny i leczenie

Polekowe uszkodzenie wątroby to poważne schorzenie, które pojawia się w wyniku terapii farmakologicznej. Aby go uniknąć, podczas przyjmowania leków należy stosować odpowiednią dietę, unikać alkoholu oraz przyjmować leki wyłącznie w dawkach wyznaczonych przez lekarza.

Czytaj więcej