Switchel to napój przygotowywany między innymi z takich składników, jak: woda, imbir, syrop klonowy oraz ocet jabłkowy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacnia tym samym system odpornościowy ludzkiego organizmu. Udowodniono jego właściwości pobudzające, dlatego nierzadko nazywany jest naturalnym energetykiem. Istnieje kilka sprawdzonych przepisów, aby samemu wykonać napój w domu. Podstawą switchela jest woda, najlepiej mineralna, z dodatkiem cytryny oraz imbiru.
Czym jest switchel?
Pierwsze doniesienia na temat switchela pochodzą z Karaibów i przypadają na XVII wiek. Wówczas w gorące dni popijała go kolonia amerykańska. W XIX wieku popularny stał się wśród rolników, którzy spożywali go w okresie letnim podczas zbiorów. W 2015 roku, po opublikowaniu badań udowadniających prozdrowotne właściwości, stał się popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie szturmem opanował ogólnodostępne sklepy. Switchel ma kilka zamiennych nazw, należą do nich: imbir wodny, punch, naturalny energetyk czy swizzy. Udowodniono, iż pobudza bardziej niż kofeina zawarta w kawie. Natomiast imbir, będący jednym ze składników switchela, rozgrzewa, orzeźwia i oczyszcza organizm. Kolejną zaletą spożywania tego napoju jest przyspieszenie oraz uregulowanie przemiany materii, dlatego zaleca się go osobom mającym dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Switchel jest również źródłem potasu i wielu innych ważnych do utrzymania zdrowia elektrolitów. Stanowi świetną alternatywę dla kawy, która również działa pobudzająco, jednak wypłukuje ważne życiowo składniki oraz elektrolity. Switchel natomiast nie zabiera organizmowi żadnych makro- oraz mikroelementów, a działa znacznie dłużej niż kofeina.
Składniki wpływające na prozdrowotne działanie switchela
Ocet jabłkowy zawarty w switchelu charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. W tradycyjnym przepisie używa się go w niewielkich ilościach. Dzięki jabłkom ocet bogaty jest w magnez, potas, fosforany, sód oraz wapń. Dodatkowo zawiera również witaminy z grupy B, a także E, P, C, beta-karoten oraz pektyny. Kolejnym składnikiem eliksiru młodości jest miód, który koi nerwy, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Wraz z cytryną stanowi źródło witaminy C, nieocenionej w leczeniu przeziębień. Pozytywnie wpływa również na przewód pokarmowy. W switchelu najkorzystniejszy dla zdrowia jest dodatek imbiru, najlepiej świeżo startego, który zmniejsza dolegliwości bólowe podczas miesiączki oraz napadów migreny, niweluje wymioty i uczucie nudności. Dodatkowo uznawany jest za środek wspomagający proces spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego. Switchel nazywany jest eliksirem młodości, gdyż opóźnia procesy starzenia się organizmu, poprawia koncentrację oraz pamięć, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Jak skutecznie walczyć z cukrzycą? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Switchel – przepis
Przepis na switchel jest nieskomplikowany i przygotowuje się go niezwykle szybko. Aby zrobić 1 szklankę pełnowartościowego switchelu, potrzebne są:
- 4 łyżeczki syropu klonowego,
- 2 lub 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru lub ½ łyżeczki imbiru mielonego,
- sok wyciśnięty z 1 średniej wielkości cytryny lub limonki,
- 1 szklanka wody przegotowanej lub mineralnej,
- opcjonalnie dla smaku można dodać 1 łyżeczkę miodu.
Przygotowanie: do małego naczynia lub słoika wrzucamy wszystkie przygotowane składniki. Powstałą mieszaninę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej będzie się „przegryzała”, tym jej działanie będzie silniejsze. Ważność traci po około 2 tygodniach. Tak przygotowany i odstany napój jeszcze raz mocno mieszamy. Wówczas gotowy jest do spożycia. Jeśli jest za mało słodki, możemy dodać niewielką ilość syropu klonowego. Pływający imbir niektórzy przecedzają przez sitko. W okresie letnim w upalne dni można dodać kilka listków mięty oraz kostki lodu, wówczas switchel będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Najlepiej spożywać go rano, aby zapewnić sobie zastrzyk energii na początku dnia. Można go pić zarówno na ciepło (zimą), jak i na zimno (najczęściej latem). Wiele popularnych gwiazd, głównie z Hollywood, stosuje go jako środek odchudzający oraz naturalny energetyk.
Bibliografia:
1. Gude K., Duckworth M., Rogers L.: Cambridge English. Wyd: Oxford, Oxford, 2017.
2. http://www.foodengineeringmag.com/articles/96586-food-trends-keep-it-lean-and-clean.
3. Witard O.C., Jackman S.R., Breen L., Smith K., Selby A., Tipton K.D.: Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise. Am J Clin Nutr. 2014.