Czym jest Hoodia gordonii? Jakie są właściwości i działanie tej afrykańskiej rośliny?

Fot: GroblerduPreez / gettyimages.com

Hoodia gordonii to afrykańska roślina, która obecnie znana jest jako składnik preparatów stosowanych w walce z nadliczbowymi kilogramami. Uzyskany z niej wyciąg eliminuje uczucie głodu i aktywuje procesy termogenezy, dzięki czemu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Hoodia gordonii to roślina z gatunku kaktusowatych, która niegdyś wykorzystywana była przez buszmenów szczepu San z pustyni Kalahar w celu pozbycia się uczucia pragnienia i głodu oraz zwiększenia poziomu koncentracji w czasie polowania. Dziś stosowana jest na odchudzanie, gdyż odkryto, że działa na centrum głodu i sytości w mózgu.

Zobacz także:

Niedobór cynku – objawy braku ważnego pierwiastka. Dlaczego cynk jest istotny dla organizmu człowieka?

Odrobaczanie ludzi – leki, zioła. Skutki uboczne

Odchudzanie dla początkujących

Czym jest Hoodia gordonii?

W wielu dziedzinach związanych ze zdrowiem coraz częściej wykorzystuje się roślinne wyciągi, które są znacznie bezpieczniejsze w porównaniu z syntetycznymi środkami chemicznymi. Jedną z takich roślin jest Hoodia gordonii, odkryta w 1779 roku przez pułkownika Roberta Gordona Jacoba. Jest to niezwykle rzadka odmiana południowoafrykańskiego kaktusa z rodziny Hoodia. Pospolicie określana jest jako kapelusz buszmena. Miejscem jej występowania są tereny pustynne zlokalizowane przede wszystkim w Republice Południowej Afryki, Namibii, Botswanie i Angoli.

Hoodia gordonii wymaga dość długiego czasu, gdyż około 5 lat, aby uzyskać swoje cenne właściwości. Z powodu niewielkich zasobów tego kaktusa i ogromnego światowego popytu znajduje się na liście roślin poddanych ścisłej ochronie. Pozyskiwana może być wyłącznie na podstawie specjalnej licencji, którą posiada tylko kilka firm. Dodatkowo konieczne jest pozwolenie na jej wywóz z kraju. Ze względu duże restrykcje dotyczące jej eksportu i wysoką popularność zawierających ją preparatów wiele oferowanych środków nie zawiera oryginalnej rośliny.

Hoodia gordonii i odkrycie jej właściwości

W 1977 roku Południowoafrykańska Rada ds. Badań Naukowo-Przemysłowych (ang. Council for Scientific and Industrial Research, CSIR) wyizolowała z hoodii nieznaną dotychczas substancję hamującą głód, znaną jako P57. Następnie afrykańscy naukowcy przy współpracy ze spółką farmaceutyczną z Wielkiej Brytanii poddali roślinę dalszej szczegółowej analizie w celu wyodrębnienia składników aktywnych z ekstraktów i przyjrzenia się ich syntezie. Stwierdzono wówczas, że Hoodia gordonii jest źródłem wielu minerałów, takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, siarka, mangan, miedź, chrom, cynk, kadm i molibden. Obecnie trwają badania nad zsyntetyzowaniem P57 w warunkach laboratoryjnych.

Hoodia gordonii i bezpieczeństwo jej stosowania

Jak dotąd w żadnych badaniach nie wykazano, aby Hoodia gordonii była źródłem silnych działań niepożądanych. Mimo to naukowcy polecają, aby zażywanie preparatów z tą rośliną skonsultować z lekarzem. Suplementy te nie są wskazane dla kobiet w ciąży, osób starszych, chorych na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia krzepliwości krwi, anoreksję, bulimię i inne zaburzenia łaknienia.

Na czym polega odchudzające działanie hoodii?

Hoodia gordonii stanowi obecnie częsty składnik preparatów na odchudzanie. Jej głównym działaniem jest hamowanie łaknienia, co wpływa na mniejsze spożycie kalorii z żywności i redukcję masy ciała. Wyodrębniona przez naukowców cząsteczka P57 działa na komórki nerwowe mózgu podobnie jak wysoki poziom glukozy. Po spożyciu hoodii do ośrodka głodu i sytości w mózgu docierają sygnały mówiące o nadmiarze glukozy w organizmie, przez co oszukany mózg zmniejsza apetyt. Substancja ta wykazuje nawet stokrotnie większą aktywność w porównaniu z glukozą.

Roślina aktywuje procesy termogenezy w organizmie prowadzące do szybszego spalenia tkanki tłuszczowej. Związkiem biologicznie czynnym znajdującym się w hoodii jest gordonoside F. Wykazuje on działanie stymulujące na receptor GRP 119, który odgrywa istotną rolę w uwalnianiu insuliny i regulowaniu poziomu cukru we krwi. Jego aktywacja sprzyja obniżeniu spożycia pokarmu. Suplementy diety zawierające ekstrakt z tej rośliny wykazują też działanie przeciwutleniające i wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia się.

Badania dowodzą, że osoby zażywające ekstrakt z hoodii mogą zmniejszyć średnie dzienne spożycie nawet o 1000 kalorii. Skutkuje to spadkiem masy ciała o 2–3 kg w ciągu tygodnia. Należy jednak mieć na uwadze, że nagłe zmniejszenie dostarczanego organizmowi pożywienia może odbić się negatywnie na zdrowiu. Trzeba zadbać o zrównoważoną dietę. Godne podkreślenia jest, że efekt odchudzający uzyskany dzięki kaktusowi Hoodia gordonii utrzymuje się po zaprzestaniu suplementacji, ponieważ podczas trwania terapii wypracowuje się nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe.

Hoodia gordonii – tabletki

Hoodia gordonii dostępna jest w sprzedaży w postaci tabletek, które należy przyjmować przed posiłkiem. Zawierają one dodatkowo często inne silnie skoncentrowane wyciągi roślinne wykazujące właściwości odchudzające, takie jak: ekstrakt z zielonej herbaty, dziurawca, nasion kakao, owoców garcinii, liści gymnemy czy korzenia żeń-szenia syberyjskiego. Istnieje wiele preparatów zawierających wyciąg z tego niezwykłego kaktusa. Do najpopularniejszych należy z pewnością Hoodia Gordonii Plus. Roślina coraz częściej pojawia się na rynku w postaci płynnej lub proszku do rozrobienia w wodzie.

Dokonując wyboru suplementu, należy zwrócić uwagę, czy na pewno zawiera on wyciąg z hoodii, a nie innej rośliny należącej do licznej rodziny kaktusów Hoodia. Tylko ona ma naturalne składniki potrzebne do utraty wagi.

Ziołolecznictwo - w leczeniu jakich schorzeń warto wspomóc się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Ziołolecznictwo - w leczeniu jakich schorzeń warto wspomóc się ziołami? Źródło: x-bank Gallery

Bibliografia:

1. Araújo Pereira C., Lopes Silva Pereira L., Duarte Corrêa A., Hoodia gordonii in the treatment of obesity: A review, “Journal of Medicinal Plants Research”, 2010, 4(22), s. 2305-2312.

2. van Heerden F.R., Hoodia gordonii: a natural appetite suppressant, “Journal of Ethnopharmacology”, 2008, 119(3), s. 434-437.

Data aktualizacji: 20.01.2021,
Opublikowano: 23.01.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej