Czym jest botulizm dziecięcy? Objawy i przyczyny zatrucia jadem kiełbasianym u dzieci

Fot: Ed Reschke / gettyimages.com

Botulizm dziecięcy to zespół toksycznych objawów wywołanych przez beztlenową, Gram-dodatnią bakterię o nazwie „laseczka jadu kiełbasianego” (z łac. Clostridium botulinum). Stan ten bywa konsekwencją spożycia przez dziecko miodu zanieczyszczonego przetrwalnikami bakteryjnymi.

Toksyna jadu kiełbasianego uważana jest za jedną z najsilniejszych naturalnych trucizn. Wywołany przez nią botulizm dziecięcy powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i wiotkie porażenie mięśni szkieletowych. Częstość występowania choroby jest rzadka. Jednakże w ostatnich latach odnotowano wzrost botulizmu u dzieci w całkowitej liczbie przypadków zatrucia jadem kiełbasianym.

Czym jest botulizm dziecięcy?

Botulizm dziecięcy (z ang. child botulism) to alternatywne określenie dla zatrucia jadem kiełbasianym wśród dzieci. W przypadku tych poniżej 12. miesiąca życia mówi się o botulizmie niemowlęcym (z ang. infant botulism). Najczęściej występuje wśród niemowląt poniżej 6. miesiąca życia. Najwcześniejszy przypadek wykryto w 54 godzinie po porodzie.

Do rozwoju choroby dochodzi najczęściej w wyniku spożycia pokarmu zawierającego Clostridium botulinum. Następuje tymczasowa kolonizacja przewodu pokarmowego, a w konsekwencji tego uwalnianie botuliny do światła jelita. Toksyna zostaje wchłonięta i przetransportowana układem krwionośnym do połączeń nerwowo-mięśniowych. Wiąże się z nimi, blokując uwalnianie neuroprzekaźnika o nazwie „acetylocholina”, co ma miejsce w zakończeniach nerwów ruchowych.

Czytaj takżeJad kiełbasiany: czym jest, jak powstaje i jakie są objawy zarażenia toksyną botulinową

Objawy botulizmu dziecięcego

Botulina u dzieci powoduje kilkudniowe zaparcia, wymioty, nudności, bóle brzucha, utratę apetytu, senność, osłabienie, zaburzenia połykania, ograniczenie spontanicznych ruchów, zmniejszenie napięcia mięśni mimicznych twarzy, zawroty i bóle głowy, zaburzenia widzenia (opadanie powiek, podwójne widzenie), suchość i zaczerwienienie śluzówek gardła. Dodatkowo asymetryczne porażenie wiotkie mięśni szkieletowych, które postępuje od położnych w górnej części ciała partii mięśni do dołu. Laseczka jadu kiełbasianego jest szczególnie niebezpieczna wśród małych dzieci, gdyż ich system odpornościowy nie potrafi skutecznie zwalczać groźnych dla organizmu bakterii. Dodatkowo sytuację utrudnia niedojrzałość flory bakteryjnej jelit dziecka, która jest niezdolna do efektywnego powstrzymywania namnażania bakterii, i niska produkcja kwasów żółciowych hamujących ich rozwój. W skrajnych przypadkach botulina może doprowadzić do zgonu na skutek porażenia mięśni oddechowych. Badacze donoszą, że zagrażająca życiu niemowlęcia liczba spor jest nieszkodliwa dla dorosłych z wykształconą mikroflorą jelit.

Botulizm dziecięcy a spożywanie miodu

Miód może zawierać formy przetrwalnikowe patogenów odpowiedzialnych za rozwój botulizmu dziecięcego. Pierwszy potwierdzony laboratoryjnie przypadek odnotowano w 1976 roku w Stanach Zjednoczonych. Według opracowanych przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaleceń miodu nie powinno się wprowadzać do diety przed ukończeniem przez dziecko 12. miesiąca życia. Dodatkowo Komisja Europejska nakłada na producentów miodu obowiązek umieszczenia na produkcie informacji o zagrożeniu związanym z włączeniem miodu do diety niemowlęcia.

Botulizm dziecięcy – prawdopodobieństwo zanieczyszczenia miodu

Badania przesiewowe 2000 próbek miodu, które pochodziły z różnych krajów, wykazały obecność spor Clostridium botulinum w 5% produktów. Średnia przeżywalność form przetrwalnikowych w miodzie szacowana jest na 4–20%.

Bakterie i superbakterie - w jaki sposób stały się odporne na leki? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Bakterie i superbakterie - w jaki sposób stały się odporne na leki Źródło: Dzień Dobry TVN

Botulizm dziecięcy a smoczki z miodem

W krajach Ameryki Południowej popularnością cieszą się smoczki z dodatkiem syropu kukurydzianego lub klonowego oraz miodu. Słodki dodatek powoduje, że są one chętniej ssane przez dzieci. W Polsce stosuje się podobne rozwiązania – smoczek moczony w wodzie z miodem. Niestety takie propozycje okazują się bardzo niebezpieczne ze względu na ryzyko kontaktu dziecka z botuliną.

Botulizm dziecięcy a karmienie piersią

Botulizm dziecięcy i karmienie piersią nie są ze sobą związane. Spożywanie przez karmiącą matkę miodu zanieczyszczonego Clostridium botulinum nie jest przyczyną zachorowania na botulizm przez dziecko. Nie ma ryzyka przeniknięcia patogenów do mleka matki.

Inne przyczyny botulizmu dziecięcego

Miód to nie jedyna możliwa przyczyna botulizmu dziecięcego. Laseczki jadu kiełbasianego mogą zostać przeniesione razem ze smoczkiem, który upadł na ziemię. Do rozwoju botulizmu dojść może także na skutek spożycia nieprawidłowo przygotowanych lub nieświeżych domowych przetworów mięsnych oraz warzywnych weków o małej kwasowości, np. kukurydzy, zielonego groszku, grzybów, oliwek, buraków, szpinaku. To tzw. botulizm pokarmowy (z ang. foodborn botulism), który spowodowany jest spożyciem żywności zawierającej neurotoksynę botulinową (BoNT). W przypadku dzieci znacznie rzadziej ma miejsce tzw. botulizm przyranny (z ang. wound botulism), który rozwija się jako konsekwencja zanieczyszczenia ran ziemią zawierającą laseczki jadu kiełbasianego. Do zakażenia przyrannego dochodzi zwłaszcza w sytuacji głębokich urazów czy otwartych złamań.

Bibliografia:

  1. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medyczne. Pediatria” 2014, 11, s. 321–338.
  2. Główny Inspektorat Sanitarny, Stan sanitarny kraju w roku 2017, GIS, Warszawa, 2018.
  3. Rudnicka K., Tenderenda M., Chmiela M., Etiologia i epidemiologia botulizmu niemowląt, „Pediatria Polska” 2014, 89(3), s. 198–202.
  4. Rudnicka K., Kwiatkowska P., Gajewski A., Chmiela M., Mikroflora miodu jako źródło spor C. Botulinum i przyczyna rozwoju botulizmu niemowląt – rozważania na temat zasadności oczyszczania miodu w kontekście obowiązującego prawa, „Postępy Mikrobiologii” 2015, 54(2), s. 184–194.
Data aktualizacji: 12.06.2020,
Opublikowano: 12.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej