Czym jest bób tonka i dlaczego wpływa szkodliwie na zdrowie?

Fot. Sarah Biesinger / Getty Images

Pomimo że bób tonka wygląda bardzo niepozornie, może być bardzo niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia lub życia. Charakteryzuje się bardzo specyficznym zapachem oraz smakiem. Z tego względu wykorzystywany jest w gastronomii i kosmetologii. 

Roślinę, której nasiona nazywane są bobem tonką lub fasolą tonką, można znaleźć na drzewach rosnących w lasach deszczowych Amazonii. Bób tonka kształtem przypomina wydłużoną rodzynkę. Pomimo że wykorzystywany jest w produkcji różnego rodzaju dań, należy pamiętać, że jego nadmierne stężenie może być śmiertelne.

Bób tonka: informacje ogólne

Tonkowiec wonny, którego nasiona nazywane są bobem tonka, to roślina z rodziny bobowatych. Tonkowiec jest drzewem dużych rozmiarów, gdyż osiąga wysokość 25–30 metrów i szerokość około metra. Rośnie w gęstych lasach deszczowych w Amazonii. Drzewo ma charakterystyczną czerwoną barwę i różowe kwiaty. Każdy owoc zawiera jedno nasiono. Okres kwitnienia tej rośliny trwa od marca do maja. Kwiaty tonkowca wonnego zapylane są przez owady. Mimo że warunki życia w lasach deszczowych są dla roślin trudne, drzewo to żyje nawet tysiąc lat. Jedno nasiono zawiera 1–10% szkodliwej dla zdrowia kumaryny, odpowiedzialnej za przyjemny zapach nasion. Tonkowiec wonny rośnie w miejscach nasłonecznionych, dlatego nazywany jest rośliną światłolubną. Gleby bogate w próchnicę stanowią najlepsze podłoże dla tego drzewa. Głównymi producentami bobu tonka jest Kolumbia, Wenezuela i Brazylia.

Zobaczcie także, jak przygotować fasolę, żeby uniknąć wzdęć:

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem 

Zapach i smak bobu tonki

Nasiona tonkowca wonnego, nazywane również bobem wonnym, w formie rozdrobnionej (np. starte) mają bardzo charakterystyczny zapach i smak. Opisywany jest jako mieszanka wanilii, goździków, karmelu i lukrecji z nutą kwiatu magnolii. Dlatego najczęściej bób tonka używany jest przy przygotowywaniu różnego rodzaju deserów, perfum czy zapachowych olejków.

Aktualnie sprzedaż bobu tonka jest w Stanach Zjednoczonych nielegalna, ale mimo to używa jej wielu kucharzy.

Szkodliwy wpływ bobu tonki na zdrowie

Bób tonka zawiera duże stężenie kumaryny. Można ją również znaleźć w takich roślinach jak: lawenda, trawa czy też wiśnia. Jednak stężenie tej substancji jest w nich znacznie mniejsza. To właśnie kumaryna odpowiada za charakterystyczny zapach i smak nasion tonkowca wonnego. Pierwszy raz substancja ta została wyizolowana w 1820 roku, niedługo później pewien angielski chemik stworzył syntetyczną kumarynę, która zyskała największą popularność w latach 20. XX wieku i była wykorzystywana głównie w produkcji słodyczy, koktajli czy różnego rodzaju napojów.

Rozpoczęto badania mające na celu określić wpływ kumaryny na organizmy zwierząt – psów oraz szczurów. Szybko wykazały one, iż nawet niewielkie ilości tej substancji mogą wywołać nieodwracalne dla zdrowia skutki (kumaryna jest szczególnie szkodliwa dla wątroby), a po kilku tygodniach prowadzą nawet do śmierci. Dwie łyżeczki kumaryny, czyli około 5 gramów, to dawka śmiertelna również dla owiec.

Kumaryna bardzo łatwo wchłania się przez powłoki brzuszne i wyściółkę płuc.

Bób tonka: perfumy

Ze względu na charakterystyczny słodki zapach bobu tonki jest on również wykorzystywany do produkcji kosmetyków, przede wszystkim perfum i zapachowych olejków. Ze względu na łatwość przenikania kumaryny przez powłoki skórne należy jednak być szczególnie ostrożnym podczas wyboru kosmetyków. Substancja jest też używana do produkcji: mydeł, żeli do mycia, dezodorantach oraz e-papierosów. Szkodliwość kumaryny wynika z jej negatywnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Dirk Lachenmeier, przedstawiciel Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech, o wpływie kumaryny na zdrowie wypowiadał się, że z pewnością ma ona wpływ na wątrobę tak jak np. alkohol. Jednak nigdy nie wiadomo, czy dana osoba cierpi na jakąś chorobę wątroby z powodu kumaryny, czy przyczyna jest inna. 

Data aktualizacji: 22.05.2019,
Opublikowano: 22.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej