Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin

Fot: Nastco / gettyimages.com

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów ma na celu zapobieganie procesom nowotworowym, starzeniu się skóry, chorobom sercowo-naczyniowym i wielu innym negatywnym skutkom ubocznych produktów metabolizmu.

Organizm człowieka w każdej minucie wykonuje ogromną pracę, zużywając tlen do przeprowadzenia wielu procesów w komórkach. Tlen, który jest niezastąpionym związkiem koniecznym do życia, tworzy często w komórkach uboczne produkty podczas wielu procesów metabolicznych. Produkty te to aktywne formy tlenu mogące powodować uszkodzenie komórek.

Antyoksydacja – co to oznacza?

Podstawą procesów antyoksydacyjnych są antyoksydanty, czyli związki, które neutralizują szkodliwe działanie wszystkich metabolicznych procesów w organizmie. Zalicza się do nich wszelkiego rodzaju substancje mineralne, witaminy, enzymy. Aktywne formy tlenu produkowane podczas wewnętrznych przemian komórkowych predysponują do rozwoju wielu chorób. Działanie antyoksydacyjne ma również na celu zapobieganie wielu schorzeniom, jak nowotwory, choroby serca, udary mózgu czy choroby neurodegeneracyjne, np. choroba Alzheimera. Aktywne formy tlenu, inaczej wolne rodniki, doprowadzają do uszkodzenia i zniszczenia komórek.

Dobra dieta, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Nazwa antyoksydanty pochodzi z połączenia przedrostka „anty” oraz rzeczownika „oksydant”, czyli wolny rodnik tlenowy. Same wolne rodniki powstają głównie wewnątrz organizmu, jednak mogą być dostarczane również ze środowiska zewnętrznego w postaci zanieczyszczeń środowiska, promieniowania słonecznego, dymu tytoniowego czy alkoholu. Niekiedy są wynikiem stresu czy zmęczenia.

Organizm w stanie zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego – produkuje taką ilość wolnych rodników, które jest w stanie neutralizować. Pierwszym nieodwracalnym czynnikiem zaburzającym tę równowagę jest wiek.

Dieta antyoksydacyjna

Niekiedy organizm nie jest w stanie zrównoważyć procesów tworzenia i eliminacji wolnych rodników. Zaczyna to sprzyjać procesom chorobowym, nowotworowym bądź starzeniu się skóry. Ważne jest wówczas dostarczenie do organizmu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Podstawą antyoksydacji jest odpowiednia dieta. Produktami o dużym potencjale antyoksydacyjnym są warzywa i owoce. Zdecydowanie lepsze właściwości antyoksydacyjne mają produkty w postaci surowej niż po obróbce termicznej, np. gotowane czy duszone. Ze względu na to, że często ciężko zjeść potrzebną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, można pić soki czy koktajle.

Co zrobić, aby jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Działanie antyoksydacyjne

Wiele argumentów przemawia za zwracaniem uwagi na dostarczenie odpowiedniej dawki antyoksydantów z pożywieniem, przede wszystkim w postaci witamin. Ważne jest również stosowanie antyoksydantów w postaci serum czy kremu na skórę. Działanie antyoksydacyjne obejmuje m.in.:

  • przeciwdziałanie starzeniu się skóry – proces starzenia się skóry wynika m.in. z uszkodzeń w obrębie łańcucha DNA przez wolne rodniki tlenowe. Aby zneutralizować te reakcje, konieczne jest dostarczenie takich przeciwutleniaczy, jak witaminy A, E czy flawonoidy.
  • działanie przeciwnowotworowe – nie wszystkie prowadzone badania naukowe dają dość przekonujące wyniki, jednak większość z nich dowodzi, że antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Takie właściwości zapewniają beta-karoten, witaminy E, C i selen;
  • działanie ochronne na serce – antyoksydanty pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko jego współdziałania z wolnymi rodnikami tlenowymi w powstawaniu miażdżycy. Proces oksydacji, czyli utleniania lipoprotein o małej gęstości (LDL), to główna ścieżka zmian naczyniowych, m.in. w tętnicach wieńcowych, co nieuchronnie prowadzi do niewydolności serca. Suplementacja antyoksydantów pozytywnie wpływa na utrzymanie układu sercowo-naczyniowego w stanie zdrowia.

Antyoksydacja a detoksykacja

Działanie antyoksydacyjne określane jest często mianem detoksykacji. Jednak ta druga odnosi się przede wszystkim do procesów zachodzących w obrębie wątroby i jelita grubego. Zalicza się tu oksydację i transformację różnych substancji, a następnie detoksykację, czyli neutralizację toksyn, by powstały związki mniej toksyczne, dające się łatwo usunąć z organizmu. Im więcej toksycznych substancji dostaje się do organizmu, tym większe jest ryzyko powstawania wolnych rodników i zagrożenie dla komórek organizmu. Dlatego tak ważne jest dodatkowe dostarczanie produktów o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty można dostarczyć organizmowi poprzez stosowanie suplementów, np. probiotyków wspomagających pracę jelit. Poprawiają one procesy antyoksydacyjne i detoksykacyjne organizmu.




Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 27.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej