Czym jest annato? Barwnik annato – wpływ na zdrowie i zastosowanie

Fot: Ronnie Kaufman / gettyimages.com

Barwnik annato wytwarzany jest z nasion drzewa annato, czyli arnoty właściwej. Wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm, gdyż stanowi źródło przeciwutleniaczy. Niestety w nadmiarze wywołuje spadek ciśnienia tętniczego krwi i bóle głowy.

Barwnik annato ma intensywną pomarańczowo–czerwoną barwę. Używany jest do barwienia produktów w przemyśle włókienniczym, spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym. Przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej wykorzystywany jest do malowania ciał podczas rytualnych obrzędów i jako środek odstraszający owady. Zdania na temat szkodliwości annato są podzielone. Wskazuje się częściej na jego prozdrowotne działanie.

Barwnik annato – co to jest?

Annato to barwnik terpenowy, który stanowi mieszaninę karotenoidów, czyli organicznych związków chemicznych zaliczanych do grupy węglowodorów nienasyconych, występujących w niektórych strukturach roślinnych. Barwnik annato naturalnie otrzymuje się z miąższu otaczającego nasiona drzewa tropikalnego – arnoty właściwej (z łac. Bixa orellana L.) zwyczajowo nazywanej drzewkiem orleańskim. To gatunek drzewa należącego do rodzaju arnota i rodziny arnotowatych. Występuje w wybranych krajach Ameryki Południowej, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, we Wschodniej Afryce, na Dominikanie, w Indiach.

Annato to nazwa surowego wyciągu powstałego z połączenia ekstraktu rozpuszczalnej w tłuszczach biksyny (wzór sumaryczny C25H30O4) i rozpuszczalnej w wodzie norbiksyny (wzór sumaryczny C24H28O4). W wykazie chemicznych dodatków do żywności uznanych przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia annato nadano numer E160b i przyporządkowano do grupy E100–E199, czyli barwników.

Jakie jest zastosowanie annato?

Annato to pomarańczowo-czerwony barwnik, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Jego kolor determinowany jest proporcją biksyny i norbiksyny, przy czym im więcej pierwszej substancji, tym jest bardziej pomarańczowy. Annato wzbogaca kolor produktów żywnościowych, takich jak: popcorn, oleje roślinne, ciasta i pieczywo cukiernicze, lody, dekoracje i powłoki na słodyczach, likiery, ryby wędzone, aromatyzowane płatki śniadaniowe, smakowe, fermentowane produkty mleczne, np. jogurty i serki waniliowe, orzechy w skorupce, margaryna. Jednak najbardziej znanym zastosowaniem barwnika annato jest proces barwienia w serze, w tym Cheshire, Munster, Leicester, Edam. Podczas zimy krowy, z których mleka wytwarzany jest ser, nie spożywają pasz zielonych, przez co zawartość żółtego barwnika w mleku jest niższa. W związku z tym ser z mleka zimowego jest bardziej blady, co kompensuje annato.

Annato może być dodawany jako przyprawa do wielu dań. Nie dość, że nadaje jedzeniu pomarańczowego koloru to także lekko pikantnego smaku z orzechowymi nutami. Annato znalazł też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Używa się go w produkcji kolorowych kosmetyków, jak lakiery do paznokci i szminki, oraz balsamów, mydeł i szamponów. Ze względu na działanie ochronne na skórę pełnić może też rolę emolientu.

Ponadto barwnika annato używa się do barwienia: tkanin, drewna, rattanu, wikliny, preparatów medycznych oraz wyrobu farb. Annato znajduje się w składzie past do mebli i obuwia czy wosków do podłóg.

Zobacz film i dowiedz się ile chemii tak naprawdę znajduje się w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Barwnik annato – wpływ na zdrowie

Literatura przedmiotu zawiera wiele ciekawych doniesień na temat wpływu annato na zdrowie człowieka. Zawarte w nim karotenoidy pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy i są prekursorami witaminy A, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W związku z tym annato wykazuje działanie ochronne wobec szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dodatkowo dostarcza składników mineralnych, a zwłaszcza selenu, wapnia, magnezu. Zapobiega tworzeniu blaszki miażdżycowej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju zawału serca oraz przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu frakcji HDL. W medycynie ludowej annato wykorzystywane bywa do: zbijania gorączki, leczenia chorób nerek, dyzenterii (czerwonka), przyspieszania procesu gojenia ran i pleśniawek w jamie ustnej, zapobiegania oparzeniom słonecznym.

Annato – szkodliwość dla człowieka

Annato jest dobrze przebadanym dodatkiem do żywności pochodzenia naturalnego. Na podstawie ustaleń Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności dopuszczalne dzienne spożycie barwnika annato wynosi 2,5 mg/kg m.c. Z kolei dla biksyny określono poziom 12 mg/kg m.c. dziennie, a dla norbiksyny 0,6 mg/kg m.c. dziennie. Jednakże spożyty w nadmiernej ilości barwnik annato wykazuje szkodliwość, która przejawiać się może: nadmierną irytacją i nadpobudliwością, niedociśnieniem tętniczym krwi, egzemą, dolegliwościami bólowymi głowy, pokrzywką, obrzękiem. Na podstawie licznych analiz stwierdzono, że stosowany w odpowiednich dawkach, nie jest mutagenny, genotoksyczny ani rakotwórczy.

Żywności z annato wystrzegać się powinny osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi, gdyż barwnik może nasilić objawy im towarzyszące, jak: wzdęcia, zaparcia, ból brzucha, biegunka. Brak jest badań dotyczących działania barwnika annato podczas ciąży i karmienia piersią. E160B jest na dodatkiem do żywności zabronionym do stosowania w Australii.

Bibliografia:

1. Kopcewicz J., Lewak S., Fizjologia roślin, Warszawa, PWN, 2002.

2. Statham B., E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa, RM, 2006.

Opublikowano: 31.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej