Woda po ziemniakach - dlaczego jest tak cenna? Właściwości wody po ziemniakach

Getty Images/Anjelika Gretskaia

To, że woda po ugotowaniu ziemniaków może się jeszcze do czegoś przydać, wydaje się brzmieć absurdalnie. Jednak okazuje się, że takiej wody nie warto wylewać, gdyż ma kilka bardzo cennych zastosowań. Sprawdź, do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków!

Podczas gotowania ziemniaków składniki odżywcze m.in. witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą do wody. Dzięki temu woda zawiera w sobie witaminę A, B₁, B₂, B₃, B₆, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Taki skład znacznie wzbogaca wodę i nadaje jej nowych właściwości, co pozwala na powtórne wykorzystanie wody po ugotowanych ziemniakach.

Woda po ziemniakach jako naturalny kosmetyk

Nawilżenie i wzmocnienie włosów

Dzięki zawartości witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy E, woda po ugotowanych ziemniakach świetnie nadaje się jako wzmacniająca płukanka do włosów.

  • Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry i przetłuszczaniu się włosów.
  • Witamina B₂ (ryboflawina) - wykazuje działanie przeciwłojotokowe skóry oraz zapobiega wypadaniu włosów.
  • Witamina B₆ (pirydoksyna) - wspomaga leczenie nadmiernego wypadania włosów oraz nadaje im blasku.
  • Witamina B₃ (niacyna) - wspomaga prawidłową budowę łodygi włosa, często jest składnikiem szamponów, odżywek czy toników do włosów.
  • Beta-karoten (witamina A) – przyspiesza cykl odnowy komórek włosów, chroni włosy przed wpływem toksyn znajdujących się w powietrzu, pobudza do wzrostu mieszki włosowe.

Woda po ziemniakach może być alternatywą do leczenia problemów ze wzmożonym wypadaniem włosów. Włosy wystarczy przepłukać przestudzoną wodą. Płukanka nada im blasku i nawilżenia. Włosy mogą również nabrać lekko ciemniejszego koloru. Płukanie włosów wodą po ziemniakach zalecane jest dla osób, które posiadają siwe włosy i chcą je lekko przyciemnić. W tym celu można również gotować same obierki i stosować zabieg systematycznie.

Woda po ziemniakach: Pielęgnacja skóry twarzy

Woda po ziemniakach przy zastosowaniu na skórę wykazuje właściwości odmładzające, nawilżające, wygładzające zmarszczki, odbudowujące naskórek oraz działanie przeciwzapalne.

  • Witamina A – pomaga utrzymać prawidłowy stan naskórka, sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy, przyśpiesza gojenie się ran.
  • Witaminy z grupy B – mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu działają przeciwzmarszczkowo, zwiększają barierę ochronną skóry, niwelują zaburzenia faktury skóry, rozjaśniają przebarwienia.
  • Witamina E – ma działanie antyoksydacyjne, wygładza i uelastycznia skórę, wspomaga leczenie trądziku i łojotokowego zapalenia skóry

Najwięcej korzyści z tego domowego kosmetyku odniesie skóra alergiczna, podrażniona i wrażliwa. Skrobia zawarta w ziemniaku również wygładzi, nawilży, uelastyczni skórę oraz złagodzi podrażnienia.

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ziemniaki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Skóra dłoni i stóp

W wodzie po ziemniakach można również moczyć zniszczone dłonie lub stopy. W tym celu należy je moczyć kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie posmarować kremem do dłoni lub stóp. Skóra będzie gładka, nawilżona i zregenerowana. Moczenie będzie miało również dobry wpływ na paznokcie.

Woda po ziemniakach – baza do zup i sosów

Zupa i sos będą gęstsze oraz wzbogacone o cenne składniki odżywcze. Skrobia znajdująca się w wodzie spowoduje zgęstnienie i nie będzie konieczności dodawania mąki do zupy lub sosu.

Pomoc w walce z przeziębieniem

Aby wspomóc organizm w okresie przeziębienia, do wody po ziemniakach należy dodać połowę posiekanej cebuli oraz doprawić pieprzem. Tak przygotowany napar działa przeciwzapalnie, rozgrzeje organizm oraz pobudzi krążenie.

Pomoc w leczeniu kamienicy nerkowej

Osoby, które zmagają się z problemami kamieni w nerkach mogą wykorzystać wodę po ziemniakach, gdyż rozpuszcza kamienie nerkowe oraz żółciowe. W tym celu należy pić 3 szklanki dziennie przez około 3 tygodnie. Do gotowania nie należy używać ziemniaków z przerostami w postaci kiełków czy widocznych zazielenień, gdyż świadczy to o dużej zawartości solaniny, która jest toksyczna dla organizmu i może wywołać poważne zatrucie.

Woda do podlewania roślin

Woda po ugotowanych ziemniakach będzie świetnym zamiennikiem tej zwykłej z kranu. Fosfor zawarty w wodzie będzie świetnym nawozem dla roślin, gdyż stymuluje ich wzrost, skrobia wspomaga kiełkowanie, natomiast potas chroni rośliny przed chorobami. Jednak należy pamiętać żeby woda nie była zbyt mocno posolona.

Naturalny odkamieniacz

Wodę po ziemniakach można również wykorzystać jako naturalny odkamieniacz do czajników lub osadów z mydła na umywalce. Do czajnika należy wlać wodę po ziemniakach, zagotować i zostawić na całą noc. Podczas sprzątania łazienki wystarczy zwilżyć szmatkę w letniej wodzie po ziemniakach i przetrzeć miejsca z osadem z kamienia czy mydła (umywalka, wanna czy prysznic).

Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 10.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej