Czy Polacy spędzają dużo czasu w kuchni? Jak wygląda gotowanie po polsku? Pora się przekonać i sprawdzić!
Jak gotują Polacy i czy lubią to robić? Statystyki są dla nas korzystne! 8 na 10 Polaków gotuje w domu, przy czym wśród ankietowanych zdecydowanie gotuje więcej kobiet - aż 90 proc. Ile czasu Polacy spędzają w kuchni? Jak wynika z badania Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk we współpracy z Narodowym Centrum Nauki, średnio w przeciągu tygodnia wychodzi 6,1 godziny na osobę - tyle czasu spędzamy właśnie w kuchni. To sporo, wziąwszy pod uwagę fakt, że zaledwie 30 proc. z nas gotuje dla przyjemności.
Gotowanie w domu jest zdrowe - dzięki temu możemy przygotowywać dania z podstawowych składników, są wiec one zdrowsze i bogatsze w wartości odżywcze. Gotując w domu mamy gwarancję, że spożywamy mniej substancji chemicznych używanych do konserwacji żywności.
Gotując w domu warto rozważyć przygotowywanie listy zakupów oraz odpowiednie przechowywanie żywności. Wiadomo, że przechowywana w odpowiednich warunkach na dłużej zachowa swoją świeżość. Z kolei planowanie posiłków pozwoli oszczędzić czas i pieniądze.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.