Czy można schudnąć 70 kg, nie jedząc tylko 4 produktów?

Fot: Saltodemata / stock.adobe.com

37 letnia Casey Gemmell zyskała sławę na cały świat dzięki niezwykłej przemianie, którą przeszła – w zaledwie 4 lata schudła 70 kg i zmieniła się nie do poznania. Dzisiaj cieszy się ze swojej pięknej figury i opowiada innym, jak tego dokonała.

Sporą część zbędnych kilogramów Casey przybrała w trakcie ciąży. Jak każda matka małego dziecka miała trudności ze znalezieniem przestrzeni i czasu, które umożliwiłyby jej pozbycie się tego balastu. Okazało się jednak, że rozwiązanie problemu było łatwiejsze do osiągnięcia, niż przypuszczała.

Co skłoniło Casey Gemmell do zmiany?

Kiedy jej syn skończył rok, Casey Gemmell ważyła 160 kg. Choć ta waga wydaje się bardzo wysoka, wiele mam może utożsamić się z tą 37-letnią kobietą. Małe dziecko wymaga tak dużo czasu, że odchudzanie schodzi na drugi plan. Wielu osobom trudno jest znaleźć czas na to, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów, które pojawiły się u nich podczas ciąży – zdrowe gotowanie i aktywność fizyczna często wydają się wówczas nieosiągalne.

Bardzo możliwe, że tak właśnie myślała Casey i z dnia na dzień przesuwała swoje plany odnośnie odchudzania. Przełomowym momentem okazało się zorganizowanie przebieranej imprezy u niej w domu. Kobieta zamówiła strój Batmana w największym rozmiarze, ale mimo to ciężko było jej się w niego wcisnąć. Refleksja przyszła jednak dopiero, gdy zaczęła oglądać kolejne zdjęcia z tej imprezy, na których została uwieczniona. Wówczas postanowiła, że dołoży wszelkich starań, aby schudnąć.

Wyeliminowanie 4 produktów z diety dało spektakularne efekty

Casey Gemmell podjęła wyzwanie z głową. Nie porwała się na restrykcyjne diety czy niebezpieczne głodówki ani nie szukała cudownych rozwiązań w postaci przereklamowanych środków, które często mają wątpliwe pochodzenie. Zamiast tego zrezygnowała tylko z 4 produktów, które dotychczas regularnie spożywała. Były to: sery, makarony, pieczywo i słodkie napoje. Jak sama przyznaje, początek diety nie był dla niej prosty, jednak z czasem weszło jej to w nawyk.

Wyeliminowanie tych 4 produktów z diety rzeczywiście może dać spektakularne efekty u odchudzających się osób, o ile na co dzień spożywają je w dużej ilości.

Dzieje się tak ponieważ:

  • ser zawiera bardzo dużo tłuszczu i kalorii – plaster sera żółtego może zawierać nawet 100 kcal;
  • pieczywo i makarony składają się głównie z mąki, a tuczące są szczególnie te z białej mąki, które posiadają wysoki indeks glikemiczny;
  • słodzone napoje są największą zmorą odchudzających się osób – szklanka coca-coli zawiera 100 kcal, nektaru pomarańczowego 130 kcal, a soku jabłkowego około 50 kcal; dla porównania – niesłodzona herbata czy woda w ogóle nie dostarczają energii. Przy założeniu, że dziennie wypija się 2 l płynów, zamieniając słodzone napoje na wodę, można zmniejszyć liczbę przyjmowanych kalorii nawet o 1000.

Zobacz film: Co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu słodzonych napojów z dodatkiem kofeiny? Źródło: Wiem co jem

Czy sama dieta wystarczy?

Casey Gemmell silnie podkreśla rolę, jaką w jej przemianie odegrała dieta, jednak warto pamiętać, że zaczęła ona również regularnie ćwiczyć. Na samym początku było to dla niej bardzo wymagające i niezwykłym wsparciem okazał się dla niej mąż, który codziennie towarzyszył jej podczas biegania.

Warto przeczytać:  Czystek – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty stosowania czystka

Efekty nie pojawiają się od razu

Wkrótce po rozpoczęciu diety i uprawiania sportu, Casey zaczęła tracić kilogramy. Nie był to jednak prosty proces. Utrata 70 kg zajęła jej 4 lata. Podejmując się takiego wyzwania, należy być świadomym, że nie ma cudownych metod na odchudzanie, a wytrwałość i upór są najlepszym środkiem do osiągnięcia celu.

Najlepsze rady Casey Gemmell

Na swoich profilach w mediach społecznościowych Casey Gemmell, która stała się inspiracją dla wielu osób, często umieszcza swoje rady i przemyślenia.

Nieraz podkreślała, że kluczem do zgubienia nadmiernej liczby kilogramów jest uwierzenie w to, że jest to możliwe. Wiele badań psychologicznych potwierdza, że skutecznym źródłem motywacji do odchudzania się jest wyobrażanie sobie sukcesu i pożądanego wizerunku ciała.

Casey wiele mówi też o wsparciu rodziny i przyjaciół, bez którego nie dałaby rady przejść przez cały proces. Dlatego decydując się na odchudzanie, należy pamiętać nie tylko o diecie czy ćwiczeniach, ale również o zapewnieniu sobie odpowiednio motywującej atmosfery ze strony bliskich.

Data aktualizacji: 15.11.2017,
Opublikowano: 15.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej