Czy można kupić w polskich sklepach egzotyczne owoce? Wybrane egzotyczne owoce w Polsce

Fot: annapustynnikova / gettyimages.com

Egzotyczne owoce stają się coraz bardziej dostępne dla polskich konsumentów. Zanim dotrą do sklepów, muszą przebyć daleką drogę. Pochodzą z Indii, Tajlandii czy Chin. Mają oryginalne nazwy, ciekawy smak, zaskakujący i atrakcyjny wygląd. W sprzedaży znajdują się m.in.: karambola, kumkwat, rambutan, pomelo, marakuja.

Egzotyczne owoce nazywane są również owocami tropikalnymi. Zachwycają zapachem, smakiem, kolorami oraz nazwą. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Dodatkowo wykazują pozytywne działanie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dla przykładu marakuja łagodzi nadciśnienie tętnicze, karambola nawilża skórę, kaki poprawia wzrok, a kumkwat działa przeciwmiażdżycowo.

Czy egzotyczne owoce można kupić w polskich sklepach?

Egzotyczne owoce nie należą już do rzadkości w większości polskich sklepów spożywczych. Zaskakują wyglądem, oryginalną nazwą i smakiem. Dodatkowo mają prozdrowotne właściwości i mogą z powodzeniem urozmaicić codzienne potrawy. Można je zjadać same, wykorzystywać do sałatek, deserów, dań wytrawnych, soków, lodów, sosów, koktajli.

Egzotyczne owoce nazywane są owocami tropikalnymi, ponieważ zdecydowana większość z nich pochodzi z terenów znajdujących się w tropikalnej lub subtropikalnej strefie klimatycznej. Zanim dotrą na polski rynek, muszą przebyć daleką drogę i żeby wolniej ulegały zepsuciu, pokrywa się je specjalnymi preparatami. Dlatego też należy pamiętać, że zanim spożyje się taki owoc, koniecznie trzeba go dokładnie umyć i/lub obrać ze skórki. Owoce tropikalne sprowadzane są z krajów, jak m.in. Indie, Chiny, Tunezja, Tajlandia, Brazylia, Indonezja, Filipiny.

Jakie egzotyczne owoce są w Polsce?

Jakie egzotyczne owoce można kupić w Polsce? Lista dostępnych egzotycznych owoców jest dość długa. W sprzedaży znajdują się m.in.: karambola, kumkwat, rambutan, pomelo, passiflora, marakuja, papaja, ananas, granat, persymona, mango, liczi, guawa, pitaja, kalamondin, dżakfrut, figi, kiwano, tamaryndowiec.

Egzotyczne owoce – marakuja

Marakuja nazywana jest męczennicą jadalną lub passiflorą. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jej rodzimymi krajami są Argentyna, Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Paragwaj. Obecnie jest powszechnie uprawiana w Nowej Zelandii, Australii, Hawajach, Galapagos. Marakuja ma kształt okręgu o średnicy 4–6 cm. Jedna sztuka passiflory waży średnio 35–50 g. Wewnątrz znajduje się zielono-żółty miąższ z licznymi ciemnymi nasionami. Można go zjadać wraz z pestkami lub bez nich. Miąższ jest kleisty, orzeźwiający, galaretowaty, o słodko-kwaśnym smaku. Marakuja otoczona jest ciemnopurpurową lub żółtą osnówką.

Jakie wartości odżywcze mają owoce egzotyczne? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść owoce egzotyczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Wartości odżywcze męczennicy jadalnej w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 97 kcal, białko ogółem 2,2 g, tłuszcz 0,7 g, węglowodany 23,38, w tym cukry proste wynoszą 11, 2 g, błonnik 10,4 g. Ekstrakt z marakui wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga proces gojenia się ran. Dodatkowo łagodzi uporczywy kaszel i usprawnia pracę serca. Zwalcza problem nadciśnienia tętniczego dzięki dużej zawartości potasu. W 100 g marakui znajduje się aż 278 mg tego mikroelementu. Marakuja obniża poziom lipidów, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wykazuje działanie nasenne, uspokajające i poprawia trawienie.

Egzotyczne owoce – persymona

Persymona, nazywana też kaki, pochodzi z Chin i Japonii. Kształtem i wielkością przypomina pomidora. Jest ciemnopomarańczowego koloru, ma gładką i błyszczącą, jadalną skórkę. Po spodniej stronie ma cztery listki. Miąższ ma słodką, galaretowatą konsystencję. Wartości odżywcze persymony w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 70 kcal, białko ogółem 0,58 g, tłuszcz 0, 19 g, węglowodany 18,59 g, w tym cukry proste stanowią 12,53 g, błonnik 3,6 g. Wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwutleniające, kojące. Kaki przykłada się na podrażnioną skórę i miejsca po ugryzieniu owadów. Hamuje rozwój komórek białaczki i powoduje ich apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórkową. Dodatkowo wpływa pozytywnie na narząd wzroku.

Egzotyczne owoce – kumkwat

Kumkwat to owoc pochodzący z Chin, który nazywa się także złotą lub karłowatą pomarańczą. Obecnie uprawiany jest na szeroką skalę w Grecji, a zwłaszcza na wyspie Korfu. Owoce są okrągłe, pomarańczowego koloru i pokryte cienką, gładką, jadalną skórką. Kumkwat osiąga wielkość śliwki. Miąższ podzielony jest na kilka cząstek i jest lekko kwaskowaty. Wartości odżywcze kumkwatu w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 71 kcal, białko 1,88 g, tłuszcz 0,86 g, węglowodany 15,9 g, błonnik 6,5 g, woda 80,85 g. Kumkwat podnosi odporność organizmu i wykazuje działanie silnie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry. Zwiększa produkcję kolagenu, zapobiega powstawaniu przebarwień skórnych podczas opalania. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

Dlaczego warto jeść owoce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Egzotyczne owoce – karambola

Karambola to owoc pochodzący z Malezji i z wyspy Jawa w Indonezji. Zwyczajowo nazywana jest gwiaździstym owocem, gdyż w przekroju przypomina gwiazdę. Ma wydłużony kształt i pięć podłużnych żeber. Otoczona jest woskowaną, jadalną, zielono-żółtą skórką. Miąższ jest lekko przezroczysty, z niewielką ilością małych, jadalnych pestek, o słodko-kwaśnym smaku. Wartości odżywcze karamboli w 100 g przedstawiają się następująco: wartość energetyczna 31 kcal, białko 1,04 g, tłuszcze 0,33 g, węglowodany 6,73 g, błonnik 2,8 g. Karambola nawilża skórę, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i zaparcia, obniża ciśnienie krwi. Nie poleca się jej chorym na kamicę nerkową ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego, który sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.

Bibliografia:

1. Hutton W.G., Handy Pocket Guide to Tropical Fruits, Hong Kong, Periplus, 2004.

2. Lehari G., Egzotyczne owoce i warzywa w kuchni, Warszawa, Multico, 2007.

3. Rohwer J.G., Atlas roślin tropikalnych, Warszawa, Horyzont, 2002.

Data aktualizacji: 08.02.2019,
Opublikowano: 11.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej