Czy istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich? 

Fot. Petar Chernaev / Getty Images

Czasem chcąc przejść na dietę wybieramy tę, na której znajoma zrzuciła kilka kilogramów i wygląda świetnie. Jednak to, że dana dieta pomogła koleżance, wcale nie oznacza, że będzie równie skuteczna dla Ciebie. Tak samo jak różnimy się od siebie wyglądem, różnią się również nasze organizmy. Dieta uniwersalna nie istnieje.  

Dlaczego dieta uniwersalna nie istnieje?

Wybór spośród diet jest naprawdę ogromny. Każdy może znaleźć coś „dla siebie”, np. dieta ketogeniczna, śródziemnomorska, białkowa czy paleo, można wymieniać i wymieniać. Zasięgamy opinii osób z internetu, znajomych czy sugerujemy się poradami z gazet. Takie diety nie biorą pod uwagę indywidualnych czynników, które jednak mają ogromne znaczenie. Osoba cierpiąca na otyłość i nie uprawiająca sportu od lat, będzie wymagała zupełnie innego traktowania niż młody sportowiec, który przybrał na wadze z powodu ograniczeń ruchowych spowodowanych, np. kontuzją. Nawet osoby o zbliżonym wzroście i wadze mogą mieć zupełnie inne zapotrzebowanie na energię i makroskładniki. Dlatego przejście na dietę powinno zacząć się od wizyty u dietetyka.

Podobnie jest z produktami spożywczymi. Produkt powszechnie uważany za zdrowy, u jednej osoby nie będzie wywoływał żadnych niekorzystnych reakcji, a dla innej może być szkodliwy wywołując wzdęcia, bóle brzucha czy niestrawność. Gdyby podać kilu osobom ten sam posiłek, każda z tych osób będzie go trawiła zupełnie inaczej. Dlatego ważnym jest, aby żyć w zgodzie z własnym organizmem i oprzeć dietę o odpowiednie badania, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia dietą znalezioną w internecie.

Zobaczcie, które z warzyw i owoców są w stanie poprawić nastrój:

Zobacz film: Owoce i warzywa, które poprawią nastrój. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Dlaczego reagujemy inaczej na diety?

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Izraela dowiedziono, że każdy organizm nieco inaczej reaguje na różne rodzaje pożywienia. Badania zostały oparte na obserwacji poziomu cukru we krwi u 800 badanych i porównaniu go ze spożywanymi pokarmami. Badanie miało na celu ustalenie jak zmienia się poziom glukozy we krwi w zależności od danych pokarmów oraz pory i okoliczności ich spożywania. Na podstawie zebranych danych ustalono, że poziom glukozy we krwi zależy w pewnym stopniu od wieku i wskaźnika BMI (wskaźnik masy ciała). Co więcej, okazało się żaden z pokarmów nie wywołuje zawsze takiej samej reakcji u każdego uczestnika badań, nawet cukier powodował różnorodne zmiany w organizmach poszczególnych ludzi. Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi u niektórych uczestników wywoływał słodki posiłek, a u innych taka reakcja była widoczna po spożyciu tylko białego pieczywa. 

Reakcje były przeróżne, u jednego z badanych szybki wzrost cukru wystąpił po zjedzeniu banana, ale po spożyciu słodkiego ciastka o takiej samej liczbie kalorii, poziom cukru się nie podniósł. Identyczne przygotowane śniadanie, również wywoływało odmienne reakcje u badanych. Z czego wynikały te zmiany? Otóż poziom glukozy we krwi zależał od czynników związanych z trybem życia, np. czy uczestnik spał lub ćwiczył przed posiłkiem oraz od kondycji mikroflory jelitowej, nietolerancji pokarmowych, czy zdolności trawiennych organizmu. Badanie sugeruje, że indeks glikemiczny i liczenie kalorii wcale nie są uniwersalne (większość diet opiera się na tych dwóch czynnikach). Badanie również wykazało, iż stan mikroflory jelitowej ma duże znaczenie. Co więcej, po ustaleniu jakie produkty są w stanie obniżyć poziom cukry we krwi u poszczególnych badanych, zaobserwowano również zmiany w populacji bakterii jelitowych.

Jesteś na diecie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jak ustalić jaka dieta jest dobra dla Twojego organizmu?

Przejście na dietę powinno zacząć się od wizyty u dietetyka. Celem tego jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu, ustalenie nawyków żywieniowych, kondycji zdrowotnej i dobór odpowiedniego typu diety. Dobór jadłospisu powinien uwzględniać wyniki badań krwi, poziomu cholesterolu oraz problemy hormonalne. Dysfunkcje wpływające na trawienie, wchłanianie, wykorzystywanie pokarmu i tempo przemiany materii najczęściej dotyczą tarczycy, nadnerczy, żołądka i jelit. Dieta również powinna być dopasowana do trybu życia, godzin pracy, gdyż ogólna zasada 5 posiłków dziennie nie sprawdzi się u każdej osoby.

Dieta metaboliczna – dieta dopasowana do Ciebie

Dieta metaboliczna to plan żywieniowy w pełni dopasowany do indywidualnych zapotrzebowań oraz typu przemiany materii. Po wykonaniu badań i testów (np. szybkość spalania glukozy, ciśnienie krwi, pH moczu i śliny) określa się typ metaboliczny organizmu. Celem takiej diety jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych organizmu, a tym samym poprawy samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia.

Polecamy: Dieta DASH od NFZ. Na podstawie Twoich danych NFZ przygotowuje Ci dietę DASH

Wyróżnia się 3 typy metaboliczne:

  • typ białkowy (ektomorficzny) - dieta bogata w białka i tłuszcze, uboga w węglowodany,
  • typ węglowodanowy (endomorficzny) - dieta bogata w węglowodany, uboga w białka i tłuszcze. Co ciekawe, w tej grupie częściej pojawiają się wegetarianie,
  • tym mieszany (mezomorficzny) - dieta zbilansowana, gdyż osoba posiada cechy obydwu typów przemiany materii.

Zalety:

  • trwałe uzyskanie prawidłowej masy ciała w bezpieczny sposób,
  • poprawa samopoczucia - ustąpienie wzdęć, zaparć, bólu brzucha, ogólnego osłabienia, ciągłego zmęczenia i senności,
  • poprawienie stanu zdrowia – wzmocnienie odporności, ograniczenie wystąpienia chorób cywilizacyjnych. 
Data aktualizacji: 01.03.2019,
Opublikowano: 01.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej