Dlaczego dieta uniwersalna nie istnieje?
Wybór spośród diet jest naprawdę ogromny. Każdy może znaleźć coś „dla siebie”, np. dieta ketogeniczna, śródziemnomorska, białkowa czy paleo, można wymieniać i wymieniać. Zasięgamy opinii osób z internetu, znajomych czy sugerujemy się poradami z gazet. Takie diety nie biorą pod uwagę indywidualnych czynników, które jednak mają ogromne znaczenie. Osoba cierpiąca na otyłość i nie uprawiająca sportu od lat, będzie wymagała zupełnie innego traktowania niż młody sportowiec, który przybrał na wadze z powodu ograniczeń ruchowych spowodowanych, np. kontuzją. Nawet osoby o zbliżonym wzroście i wadze mogą mieć zupełnie inne zapotrzebowanie na energię i makroskładniki. Dlatego przejście na dietę powinno zacząć się od wizyty u dietetyka.
Podobnie jest z produktami spożywczymi. Produkt powszechnie uważany za zdrowy, u jednej osoby nie będzie wywoływał żadnych niekorzystnych reakcji, a dla innej może być szkodliwy wywołując wzdęcia, bóle brzucha czy niestrawność. Gdyby podać kilu osobom ten sam posiłek, każda z tych osób będzie go trawiła zupełnie inaczej. Dlatego ważnym jest, aby żyć w zgodzie z własnym organizmem i oprzeć dietę o odpowiednie badania, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia dietą znalezioną w internecie.
Zobaczcie, które z warzyw i owoców są w stanie poprawić nastrój:
Dlaczego reagujemy inaczej na diety?
W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Izraela dowiedziono, że każdy organizm nieco inaczej reaguje na różne rodzaje pożywienia. Badania zostały oparte na obserwacji poziomu cukru we krwi u 800 badanych i porównaniu go ze spożywanymi pokarmami. Badanie miało na celu ustalenie jak zmienia się poziom glukozy we krwi w zależności od danych pokarmów oraz pory i okoliczności ich spożywania. Na podstawie zebranych danych ustalono, że poziom glukozy we krwi zależy w pewnym stopniu od wieku i wskaźnika BMI (wskaźnik masy ciała). Co więcej, okazało się żaden z pokarmów nie wywołuje zawsze takiej samej reakcji u każdego uczestnika badań, nawet cukier powodował różnorodne zmiany w organizmach poszczególnych ludzi. Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi u niektórych uczestników wywoływał słodki posiłek, a u innych taka reakcja była widoczna po spożyciu tylko białego pieczywa.
Reakcje były przeróżne, u jednego z badanych szybki wzrost cukru wystąpił po zjedzeniu banana, ale po spożyciu słodkiego ciastka o takiej samej liczbie kalorii, poziom cukru się nie podniósł. Identyczne przygotowane śniadanie, również wywoływało odmienne reakcje u badanych. Z czego wynikały te zmiany? Otóż poziom glukozy we krwi zależał od czynników związanych z trybem życia, np. czy uczestnik spał lub ćwiczył przed posiłkiem oraz od kondycji mikroflory jelitowej, nietolerancji pokarmowych, czy zdolności trawiennych organizmu. Badanie sugeruje, że indeks glikemiczny i liczenie kalorii wcale nie są uniwersalne (większość diet opiera się na tych dwóch czynnikach). Badanie również wykazało, iż stan mikroflory jelitowej ma duże znaczenie. Co więcej, po ustaleniu jakie produkty są w stanie obniżyć poziom cukry we krwi u poszczególnych badanych, zaobserwowano również zmiany w populacji bakterii jelitowych.
Jak ustalić jaka dieta jest dobra dla Twojego organizmu?
Przejście na dietę powinno zacząć się od wizyty u dietetyka. Celem tego jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu, ustalenie nawyków żywieniowych, kondycji zdrowotnej i dobór odpowiedniego typu diety. Dobór jadłospisu powinien uwzględniać wyniki badań krwi, poziomu cholesterolu oraz problemy hormonalne. Dysfunkcje wpływające na trawienie, wchłanianie, wykorzystywanie pokarmu i tempo przemiany materii najczęściej dotyczą tarczycy, nadnerczy, żołądka i jelit. Dieta również powinna być dopasowana do trybu życia, godzin pracy, gdyż ogólna zasada 5 posiłków dziennie nie sprawdzi się u każdej osoby.
Dieta metaboliczna – dieta dopasowana do Ciebie
Dieta metaboliczna to plan żywieniowy w pełni dopasowany do indywidualnych zapotrzebowań oraz typu przemiany materii. Po wykonaniu badań i testów (np. szybkość spalania glukozy, ciśnienie krwi, pH moczu i śliny) określa się typ metaboliczny organizmu. Celem takiej diety jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych organizmu, a tym samym poprawy samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia.
Polecamy: Dieta DASH od NFZ. Na podstawie Twoich danych NFZ przygotowuje Ci dietę DASH
Wyróżnia się 3 typy metaboliczne:
- typ białkowy (ektomorficzny) - dieta bogata w białka i tłuszcze, uboga w węglowodany,
- typ węglowodanowy (endomorficzny) - dieta bogata w węglowodany, uboga w białka i tłuszcze. Co ciekawe, w tej grupie częściej pojawiają się wegetarianie,
- tym mieszany (mezomorficzny) - dieta zbilansowana, gdyż osoba posiada cechy obydwu typów przemiany materii.
Zalety:
- trwałe uzyskanie prawidłowej masy ciała w bezpieczny sposób,
- poprawa samopoczucia - ustąpienie wzdęć, zaparć, bólu brzucha, ogólnego osłabienia, ciągłego zmęczenia i senności,
- poprawienie stanu zdrowia – wzmocnienie odporności, ograniczenie wystąpienia chorób cywilizacyjnych.