Czy godzina, o której jemy obiad ma znaczenie? Badacze nie mają wątpliwości!

Fot: 10'000 Hours / gettyimages.com

Czy pora, o której jemy obiad ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Najnowsze badania pokazują, że to, o której zasiadamy do stołu ma bezpośredni wpływ na masę ciała oraz stężenie glukozy we krwi. Jak to możliwe?

Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinniśmy zjeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Dzięki temu unikniemy gwałtownego skoku glukozy. A co kolejnymi posiłkami? Z niewielkiego badania opublikowanego w magazynie Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wynika, że osoby, które późno jedzą obiady mają większe problemy z wagą, a tym samym są bardziej narażone na rozwój cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego.

Jak pory posiłków wpływają na zdrowie?

Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore przebadali 20 zdrowych ochotników (10 mężczyzn i 10 kobiet). Celem badania było sprawdzenie, jak działa metabolizm osób, które zjadły obiad o 22.00, w porównaniu z tymi, którzy jedli go ok. godziny 18.00. Warto zaznaczyć, że wszyscy uczestniczy badania kładli się spać o godzinie 23.00.

Do jakich wniosków doszli badacze? Okazało się, że osoby, które jadły późny obiad miały o ok. 18 procent wyższe stężenie glukozy, niż osoby, które zjadły obiad o normalnej godzinie. Na tym jednak nie koniec! Naukowcy zauważyli także że ilość spalonego w ciągu nocy tłuszczu zmniejszyła się o około 10 procent w porównaniu do tych uczestników badania, którzy zjedli posiłek o godzinie 18.00.

Mimo że badanie zostało przeprowadzone na bardzo niewielkiej grupie, to było ono bardzo dokładne. Uczestnicy testu nosili urządzenia śledzące aktywność, pobierali próbki krwi co godzinę podczas pobytu w laboratorium, poddawali się badaniom snu i skanów tkanki tłuszczowej oraz jedli żywność, która zawierała nieradioaktywne etykiety, aby można było określić szybkość spalania tłuszczu (utleniania).

Dlaczego lepiej zrezygnować z późnego jedzenia posiłków?

Zdaniem specjalistów zmiany zaobserwowane u całkowicie zdrowych uczestników badania, u osób z cukrzycą czy otyłością będą jeszcze większe.

To badanie rzuca nowe światło na to, jak późne obiady pogarszają tolerancję glukozy i zmniejszają ilość spalanego tłuszczu. Skutki późnego jedzenia różnią się znacznie między ludźmi i zależą od ich zwykłej pory snu – powiedział autor badania Jonathan C. Jun z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore.

Naukowiec jest zdania, że zmiany w metabolizmie, jakie powoduje późne jedzenie może mieć bezpośredni wpływ na rozwój cukrzycy czy otyłości. 

Dlaczego tyjemy? Kiedy otyłość jest już chorobą? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy otyłość jest chorobą? Źródło: x-news

Pora posiłków ma znaczenie

Zdaniem naukowców wyniki badania pokazują, że w profilaktyce chorób serca, cukrzycy czy otyłości znaczenia ma nie tylko, co trafia na talerza, ale także pora, o której posiłek jest spożywany. Tym samym bardzo ważne jest, aby każdy z nas zwracał uwagę na godziny spożywania posiłków. Nawet zdrowe, młode osoby, które nie przykładają większej wagi do tego, co jedzą - w przyszłości - mogą mieć z tego powodu poważne problemy ze zdrowiem.

Dlaczego otyłość jest niebezpieczna?

Szacuje się, że ponad 2 miliardy ludzi zmaga się z otyłością lud nadwagą. Co ciekawa, nadmierna masa ciała nie zawsze spowodowana jest niezdrową dietą czy unikaniem aktywności fizycznej. Za przybieranie na wadze mogą odpowiadać zaburzenia hormonalne (np. zespół policystycznych jajników czy nieprawidłowa praca tarczycy) czy choroby genetyczne.

Bez względu na to, co jest przyczyną tycia z nadmiernymi kilogramami trzeba walczyć. Zbyt duża masa ciała to prosta droga do poważnych problemów z układem krążenia czy stawami. Otyłość czy nadwaga przyczyniają się także do rozwoju cukrzycy oraz niektórych nowotworów (zwłaszcza jelita grubego).

Data aktualizacji: 11.09.2020,
Opublikowano: 11.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej